iOS 12 bèta 2 geïnstalleerd? Pas op voor deze simlock-bug!

Door: Raymon Mens - 11 reacties

Apple bracht dinsdagavond de tweede bètaversie van iOS 12 uit. Na de eerste bèta die al erg stabiel werd bevonden, sleutelt Apple verder aan een aantal nieuwe functies en verfijningen. Er blijkt ook een vervelende verrassing in de tweede bètaversie te zitten.

Apple heeft het scherm voor het invoeren van je pincode vernieuwd en er blijkt een bugje in te zitten. Na het opnieuw opstarten verschijnt het venster om je sim te ontgrendelen niet altijd. Wij hadden dit zowel op een iPhone X als iPhone 8. Op de iPhone X is het lastig te zien, omdat de tekst “sim vergrendeld” niet meer in de bovenste balk van iOS staat.

Pincode invoeren forceren iOS 12 bèta 2

Een niet-ontgrendelde sim is niet altijd merkbaar. Zeker als je met Wi-Fi verbonden bent, werkt alles op je iPhone normaal. Je bent echter niet bereikbaar op je mobiele nummer en dat is vervelend. Verschijnt het scherm om je sim te ontgrendelen niet? Dan kun je dit forceren door naar InstellingenTelefoonSimpincode te gaan. Het scherm verschijnt dan wel. Het is momenteel onduidelijk hoeveel gebruikers door de bug getroffen zijn.

iOS 12 beta 2 iPhone X
Op een iPhone X is lastig te zien of de simlock is ingeschakeld – Klik/tap voor groter.

Hoewel het af te raden is om een bètaversie op een toestel voor dagelijks gebruik te installeren, wordt het vaak gedaan. Ontwikkelaars en enthousiaste Apple-fans willen graag het nieuwste als eerst aanschouwen. Logisch, maar dat brengt wel risico’s met zich mee. Hoe stabiel de eerste bèta ook is, de tweede kan altijd een nieuwe bug of fout bevatten. Dat bewijst iOS 12 met deze simlock-bug maar weer. Liever geen béta, maar wel al het nieuws van iOS 12 aanschouwen? Dan verwijzen we je graag door naar onze doorlopend aangevulde rubriek nieuw in iOS 12 waarin we alle functies uitlichten.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  Livonias

  Waarschijnlijk kun je het scherm ook oproepen door te doen alsof je iemand gaat bellen. Tenminste, dat was wel altijd zo.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Dat heb ik dus geprobeerd, maar dan krijg je simpelweg “oproep mislukt”.

 • Profielfoto
  Ruud Ravenhorst

  Inderdaad via Instellingen ad gang gekregen. Wat onhandig, maar om het nou een bug te noemen…

 • Profielfoto
  Lifelogger

  Iemand toevallig al gevonden hoe je het trillen bij het gebruik van de homebutton uit kan zetten? Bij iedere unlock, etc. trilt m’n toestel. Vind het niet prettig en kan niet vinden waar ik het uit kan zetten.

 • Profielfoto
  michieldorjee

  Open gewoon Messages en stuur een sms. Bijv ‘test’ naar 1111. Dan komt het scherm ook omhoog. Dat werkte bij mij het makkelijkst. (Let wel op dat je geen iMessage stuurt, dat gaat natuurlijk over internet)

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  Kan iemand mij eigenlijk vertellen wat het nut is van een SIM PIN? Ik herlaad namelijk maandelijks, als er iemand aan mijn SIM-kaart komt kunnen ze hooguit €15 belwaarde opdoen, die €15 zou ik toch al kwijt zijn moesten ze mijn SIM-kaart meenemen.
  Het voordeel van geen SIM PIN te hebben lijkt mij dat wanneer je toestel verloren is, Zoek mijn iPhone onmiddellijk terug ingeschakeld is zodra mijn toestel aan gezet wordt/terug wordt opgeladen. Kan iemand mij vertellen waarom zo’n SIM PIN in mijn geval nuttig zou kunnen zijn.

  Ik vraag me af of ik wat over het hoofd zie.

 • Profielfoto
  Niels

  Barika Cala Saidah op 20 juni 2018 15:25
  Het voordeel van geen SIM PIN te hebben lijkt mij dat wanneer je toestel verloren is, Zoek mijn iPhone onmiddellijk terug ingeschakeld is zodra mijn toestel aan gezet wordt/terug wordt opgeladen. Kan iemand mij vertellen waarom zo’n SIM PIN in mijn geval nuttig zou kunnen zijn.

  Een SIM PIN is bedoeld om misbruik van je kaart te voorkomen (denk aan hoge belkosten naar het buitenland, betaaldiensten etc.) Dit is tegenwoordig eigenlijk niet meer nodig gezien het feit dat je iPhone zelf afgeschermd is met een wachtwoord, maar de SIMkaart kan natuurlijk wel in een ander toestel geplaatst worden.

  De gedachte dat je iPhone sneller dmv zoek mijn iPhone eerder gevonden is zonder SIM PIN gaat natuurlijk alleen op in het geval van een eerlijke vinder. Het eerste wat een dief of oneerlijke vinder doet, is namelijk de SIMkaart uit je iPhone halen. Het enige voordeel van zoek mijn iPhone in een dergelijk geval is dat deze direct geblokkeerd wordt in het geval dat deze gewist wordt via een Mac. Maar dan eindigt je iPhone gewoon in losse onderdelen op de zwarte markt.

 • Profielfoto
  Niels

  Als je trouwens naar Instellingen > Telefoon gaat kun je je SIM pin gewoon invoeren.

 • Profielfoto
  josdegroot

  Gewoon even schakelaar van Flight mode aanzetten en weer uit doet hetzelfde en is sneller :).

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  @Niels, bedankt! Ik denk tevens dat praktisch elke gestolen iPhone eindigt in losse onderdelen. We zullen er maar vanuit gaan dat er nog een heleboel eerlijke mensen zijn zeker?;-)

 • Profielfoto
  wensink

  Die vibratie bij het unlocken vind ik trouwens behoorlijk onnodig. Het voelt goedkoop. Doet me denken aan een Samsung telefoon die ik 10 jaar geleden had.
  Ik hoop dat dat er bij bèta 3 weer uit is.