Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 6 juni 2018

Nieuw in iOS 12: zoeken op songtekst met Apple Music

iOS 12 bevat tal van kleine, maar nuttige functies die Apple niet tijdens de officiële onthulling van het besturingssysteem voor iPhone, iPad en iPod Touch noemde. Een van die verbeteringen zit verborgen in de zoekfunctie van Apple Music.

Het wordt namelijk mogelijk om te zoeken naar een songtekst. De muziekdienst zal automatisch nummers tonen waarin de door jou ingetypte woorden of zinnen voorkomen. Op dit punt onderscheidt Apple Music zich duidelijk van Spotify, dat helemaal geen songteksten toont.
 


Update: Dit is nu ook in Nederland beschikbaar.


 

Nog niet in alle landen beschikbaar

De functie is nog niet in alle landen beschikbaar. In Nederland en België is het met de eerste bètaversie van iOS 12 nog niet mogelijk om op songtekst te zoeken, maar Amerikaanse en Brits-Engelse gebruikers kunnen het al wel. Ook zijn nog niet alle nummers op Apple Music vergezeld van een songtekst. Dit zou de komende tijd echter moeten verbeteren.

Klik/tap voor groter.

Mogelijk is Shazam op de achtergrond aan het werk. Apple kocht de dienst die nummers van herkennen eerder dit jaar en kan ongetwijfeld van de techniek om nummers snel te herkennen profiteren. Hierdoor staat Apple voor op Spotify, maar nog steeds achter op YouTube Music. De nieuwe muziekdienst van Google gaat namelijk nog een stapje verder. Je kunt in YouTube Music niet alleen op titel, artiest of album zoeken, maar ook een nummer beschrijven en de app geeft relevante resultaten. Denk aan “dat hipsternummer met fluitjes” voor Young Folks van Peter Bjorn en John.

Meer iOS 12…


iOS 12 is momenteel in bètafase en komt in september uit. Bekijk in onze rubriek Nieuw in iOS 12 meer nieuwe, handige functies die straks op je iPhone en iPad beschikbaar zijn.

Reageer op artikel:
Nieuw in iOS 12: zoeken op songtekst met Apple Music
Sluiten