Nieuw in iOS 12: AirPods als hoortoestel met ‘Live Luisteren’

Door: Night - 18 reacties
AirPods 2

De functie ‘Live Luisteren’ zit al sinds 2014 in iOS. Het maakt van je iPhone, iPad of iPod een microfoon, die het geluid doorstuurt naar je hoortoestel. En met iOS 12 kan dit ook naar je AirPods doorgestuurd worden.

Moeite met een conversatie voeren in een drukke bar of op een luidruchtig feestje? Met iOS 12 kun je je gesprekspartner een beetje beter verstaan door je AirPods in te doen. In het control center is een optie verschenen die je laat luisteren via de AirPods.

AirPods wel hulp, maar geen vervanging

Volgens Apple kan de functie ‘Live Luisteren’ je helpen een gesprek te volgen in een drukke ruimte of iemand verstaan aan de andere kant van de kamer. Helaas is die filtering alleen mogelijk met “Made for iPhone” hoortoestellen. En hoewel het gebruik van AirPods is sommige situaties nuttig kan zijn, kunnen de oortjes geen hoortoestel vervangen.

iOS 12 AirPods Live Luisteren
Klik/tap voor groter.

In 2014 kon je voor het eerst door je iPhone, iPad of iPod touch als aparte microfoon te gebruiken om het geluid naar je ‘Made for iPhone’ gecertificeerde hoortoestel door te sturen. Sinds vorig jaar is het omgekeerde ook mogelijk, gecertificeerde hoortoestellen kunnen ook als AirPlay-apparaat dienen om muziek te luisteren.

Meer iOS 12…

iOS 12
iOS 12 is momenteel in bètafase en komt in september uit. Bekijk in onze rubriek Nieuw in iOS 12 meer nieuwe, handige functies die straks op je iPhone en iPad beschikbaar zijn.

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  Hydrarchos

  De dingen zullen geweldig werken, ongetwijfeld, maar optisch zijn ze toch de Google Glass van 2018. Echt, het ziet er niet uit.

 • Profielfoto
  tav

  Het is even wennen zo zonder draad, maar ik vind het er nog altijd beter uitzien dan zo’n stomme koptelefoon op jouw kop ( oorverwarmers ?),,, dat ziet er niet uit.

 • Profielfoto
  Melle

  Dat ga ik toch eens testen. En de vgl met Google glass gaat beetje op, maar echt wel maar beetje. Het is immers veel subtieler dan koptelefoon of oortjes met draad, het enige is dat mensen als je ze inhebt, niet altijd onmiddellijk weten wat het is… ze denken vaak automatisch aan een of ander raar juweel in je oor… ?

 • Profielfoto
  kasuja

  Koop witte Bragi
  Krijg je naast de gehoor apparaat fuctionaliteit ook Alexa, touch (swipe) bediening voor volume, skip frwrd en bwrd en beweging sensoren voor opnemen of negeren van de telefoon door ja of nee te schudden.

  – Het geluid is beter.
  – Heeft audio transparantie. (muziek en omgevings geluid samen als je dat wil).
  – Heeft noise canselation.
  – De pasvorm is beter.
  – Bedieningsgemak gaat er flink op vooruit.
  – SIRI nog steeds beschikbaar. (hoe nutteloos dan ook).
  – Waterdicht (kan er mee zwemmen).
  – Bevat sensoren voor hartslag meting via de oren.
  – en misschien nog wel het belangrijkst er steekt niks belachelijks uit je oor.

 • Profielfoto
  Sirll

  Bragi is kut! Getest, valt om de haverklap uit, audio loopt niet synchroon en ja er steekt niks uit maar of het er nu beter uit ziet ben ik niet geheel mee eens…. tevens hoe stel je de airpods in als gehoorapparaat? Lukt mij niet in ios 12

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  @Hydrarchos, ik moet zeggen dat de AirPods op de thumbnail van de artikel inderdaad een wel erg bedrieglijke indruk geven. Bij mezelf vind ik ze net mooi, terwijl ik ze bij m’n overbuurman weer wat te veel vind uitsteken. Feit is wel dat ik, ook al heeft de meerderheid bedrade oortjes, me erg ongemakkelijk/belachelijk voelde toen ik laatst nog zo’n bedrade oortjes aan had. Overigens vind ik het prima als iemand bedrade oortjes gebruikt, maar gegeven hoe ik me er nu bij voel is het werkelijk bizar dat ik jaren en jaren doodgewoon bedrade oortjes gebruikte zonder klachten. Over 20 jaar lacht men er bij dat iedereen in de metro 2 kabels van z’n telefoon naar het hoofd had lopen.

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  @kasuja, wanhopige Bragi salesman? Lijkt me misschien wat voor Android met al die snufjes.

  Het is hem allemaal om de ervaring te doen geloof ik, die is er helaas bij dat ding niet.

  Taaltip101: noice canCelation

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik vind de AirPods juist uniek en perfect in design. Het blijft namelijk heel erg dicht bij het core concept. Dat het oortjes zijn waar wij al jaren aan gewend zijn. Als je het ziet weet je meteen wat het is, zelfs als leek.

   

  Kijk je naar die Bragi gevalletjes hierboven dan ziet dat vooral uit als iemand die een oortje in heeft wat je vroeger in je oor deed wanneer je ging autorijden en handsfree wilde zijn. Het ziet er niet uit.

  Ik bedoel al die fabrikanten van hoorapparaten zijn toch ook steeds meer bezig met dat kastje (blok) waar alle techniek in verstop zit – achter het oor steeds verder weg te werken en verstoppen. Dat zal toch allemaal wel een reden hebben waarom fabrikanten dat steeds kleiner maken en willen verbergen. En dan komt zo’n Bragi in 2018 met dit ….

   

  Nee wat Apple heeft gedaan met de AirPods is denk ik van ongekend niveau en dat er nu nog steeds niemand is die hetzelfde ontwerp heeft gemaakt op basis van hun reeds bestaande oortjes zegt denk ik voldoende hoe moeilijk dat is – om enkel het draadje weg te halen en oortjes-oortjes over te houden die draadloos zijn.

   

   

 • Profielfoto
  Night

  Shmoo op 7 juni 2018 13:55

  …en dat er nu nog steeds niemand is die hetzelfde ontwerp heeft gemaakt…

  M.u.v. Ali-Express:-P

   

 • Profielfoto
  pippen2

  Night op 7 juni 2018 15:59

  Shmoo op 7 juni 2018 13:55
  …en dat er nu nog steeds niemand is die hetzelfde ontwerp heeft gemaakt…

  M.u.v. Ali-Express:-P

   

  Die zijn een stuk groter. Dus zelfs Ali lukt het niet om ze zo compact te maken als Apple doet.

 • Profielfoto
  Rob Roy

  Jammer, of misschien bewust, dat ze net niet iets verder zijn. Zelf draag ik gehoortoestellen en wanneer ik ‘Made for iPhone’ gehoortoestellen wil hebben worden deze niet vergoed door de verzekering dus moet ik zelf tussen de 3.500,- a 5.000,- betalen (voor twee oortjes). Dat is heel wat anders dan 128,- voor een paar oortjes van Apple.

 • Profielfoto
  Melle

  @kasuka – dat klinkt goed – ga ik eens onderzoeken. Hoe zit het met die magische samenwerking met iPhone en het opladen en het hoesje?

  En los daar van zijn ook deze echt raar in je oor – alsof er een grote witte prop in zit. Dan vind ik de AirPods veel eleganter, maar dat kan ook zijn opdat ik die bragi nog niet life heb gezien.

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  @Shmoo, mooie verwoording!

  @Melle, de stam bij de AirPods brengt dan weer zo’n mooie voordelen met zich mee. Een prachtige manier om microfoons voor fatsoenlijke gesprekskwaliteit te implementeren, je kan je wel voorstellen dat die Bragi (als die tenminste over een microfoon beschikt) veel meer moeite heeft met het onderdrukken van omgevingsgeluid; een ideale lengte om er een lekker lange antenne in te zetten voor ongezien Bluetooth-bereik (ik heb dit ooit eens in het open veld getest met een iPhone 6 die dan ook nog eens een verouderde Bluetooth-standaard ondersteunt, audio bleef ononderbroken spelen tot wel 80-90m. En tevens is het ook nog een extra ruimte voor de batterij te verwerken, ik denk niet dat er een paar draadloze oortjes is dat in de buurt komt van de batterijduur/driedimensionaal)volume verhouding van de AirPods.

 • Profielfoto
  ¿`„

  Hydrarchos op 7 juni 2018 10:01
  De dingen zullen geweldig werken, ongetwijfeld, maar optisch zijn ze toch de Google Glass van 2018. Echt, het ziet er niet uit.

  Ik heb ze. Ze werken inderdaad geweldig. Optisch, ik ben het wel eens met je. Aan de andere kant… hoeveel anders is het eigelijk ?

  Airpods: Je hebt twee witte stokjes in de oren hangen en er zit geen draadjes aan.
  Normale Apple earphones: Je hebt twee witte stokjes in de oren hangen en er lopen nog twee draadjes naar je telefoon.

  Ik zou echter wel eens willen dat Apple ’s afstapt van WIT ! Toen ze met de eerste ipods kwamen was het wel slim van Apple. Want alle koptelefoontjes waren altijd Zwart / soms grijs. En toen kwam Apple met de iPod en WITTE koptelefoontjes. De grap is er nu wel af hoor Apple. Horen jullie mij !? mopper de mopper..

  Je kunt ze laten overspuiten in een andere kleur. Maar om voor 5 ml aan verf nu 99 euro te betalen dat gaat mij te ver.

   

 • Profielfoto
  ¿`„

  kasuja op 7 juni 2018 11:31
  Koop witte Bragi
  Krijg je naast de gehoor apparaat fuctionaliteit ook Alexa, touch (swipe) bediening voor volume, skip frwrd en bwrd en beweging sensoren voor opnemen of negeren van de telefoon door ja of nee te schudden.

  – Het geluid is beter.
  – Heeft audio transparantie. (muziek en omgevings geluid samen als je dat wil).
  – Heeft noise canselation.
  – De pasvorm is beter.
  – Bedieningsgemak gaat er flink op vooruit.
  – SIRI nog steeds beschikbaar. (hoe nutteloos dan ook).
  – Waterdicht (kan er mee zwemmen).
  – Bevat sensoren voor hartslag meting via de oren.
  – en misschien nog wel het belangrijkst er steekt niks belachelijks uit je oor.

  WOW Als lelijk nog niet was uitgevonden dan zou dat met deze dingen gebeurd zijn. twee vette witte puisten in je oor met twee drupjes Aquafresh ! Nou Enjoy zeg ik dan maar.

 • Profielfoto
  Phr3ak

  Barika Cala Saidah op 7 juni 2018 13:28
  Taaltip101: noice canCelation

  Taaltips geven en dan alsnog beide woorden verkeerd schrijven ?

  Noise cancellation.

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  Phr3ak, we doen het lettertje per lettertje hé;-)

 • Profielfoto
  Hugaer

  De klank van de AirPods is super. Veel beter dan van de gewone oortjes!