iOS 12 brengt beste 3D Touch-functie naar oudere iPhones

Door: Raymon Mens - 10 reacties

Bij de onthulling van iOS 12 zei Apple zich ook gefocust te hebben op oudere iPhones zoals de iPhone 5s en iPhone 6. Ze moeten met de software-update die in september uitkomt een stuk sneller gaan werken. Er is echter nóg iets dat het gebruik van oudere iPhones een stuk aangenamer gaat maken.

Het gaat om de trackpad-functie van het toetsenbord. Daarmee kun je door had op het scherm te drukken de cursor vrij in een tekstveld verplaatsen. Ongetwijfeld een van de beste 3D Touch-functies. Daar is wel een iPhone 6s of nieuwer met een aanraakgevoelig scherm voor nodig. iOS 12 brengt daar veranderingen in, want je kunt je vinger kort op de spatiebalk leggen om de trackpad-functie te activeren.

Trackpad-functie iOS 12 voor alle iPhones

De trackpad-functie is zo ook te gebruiken op de iPhone 5s, 6 en iPhone SE, die geen 3D Touch hebben. Gebruikers van die oudere toestellen hoeven straks niet meer met hun vinger op de tekst te tappen om een woord te selecteren of de cursor te verplaatsen. Je kunt gewoon de trackpad-modus activeren door je vinger op de spatiebalk te leggen.

iOS 12 3D Touch trackpad
Klik/tap voor groter.

Op de iPad, die geen 3D Touch heeft, was dit overigens ook al mogelijk. Je plaatst daar gewoon twee vingers op het toetsenbord. De functie is zonder 3D Touch overigens niet 100 procent hetzelfde. Op een iPhone met 3D Touch kun je namelijk tijdens het werken met de cursor ook woorden en zinnen selecteren door nog hardere te drukken. Dat gaat op een scherm dat niet drukgevoelig is natuurlijk niet. Maar het is hoe dan ook een verbetering die toont dat Apple oude toestellen niet vergeten is.

Meer iOS 12…

iOS 12
iOS 12 is momenteel in bètafase en komt in september uit. Bekijk in onze rubriek Nieuw in iOS 12 meer nieuwe, handige functies die straks op je iPhone en iPad beschikbaar zijn.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  farl4web

  Ik heb net sinds jaren 3D touch uitgezet op mijn iPhone X. Het werk alleen maar verwarrend en ik gebruik het toch bijna niet.

 • Profielfoto
  Frans

  Ben benieuwd, lijkt me op eerste gezicht gemakkelijker dan met je vinger in de tekst proberen de cursor op precies de juiste plek te frummelen. Aan de andere kant zou ik het nog gemakkelijker vinden als er gewoon cursor toetsen op het toetsenbord zouden zitten.

 • Profielfoto
  goulashkanone

  Top, ik wist dit helemaal niet!

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Maar zolang Apple weigert om quicktype voor Nederlands uit te brengen gebruik ik het standaard toetsenbord niet. Hoeveel jaar wachten wij nu al?

 • Profielfoto
  App69

  Veel poeha over de 3D touch functie terwijl vele toepassingen op ‘oudere’ toestellen gewoon werken met een long press.

  Mijn staat ook uit

   

 • Profielfoto
  tuuur

  Ik hou het voorlopig ook nog bij SwiftKey Frans, ik kan niet meer zonder het gemak dat woorden vaak goed voorspelt worden zodat ik niet iedere letter hoef te typen ??

 • Profielfoto
  tuuur

  Oeps ik bedoelde iAmRenzo ?

 • Profielfoto
  Ezra

  Donders ik heb een iPhone 7 en wist dit helemaal niet, dit is super handig!

 • Profielfoto
  Tuvix

  Ezra op 7 juni 2018 10:40
  Donders ik heb een iPhone 7 en wist dit helemaal niet, dit is super handig!

  iPhone 7 ondersteund toch gewoon 3d touch

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  farl4web op 6 juni 2018 19:59
  Ik heb net sinds jaren 3D touch uitgezet op mijn iPhone X. Het werk alleen maar verwarrend en ik gebruik het toch bijna niet.

  Ik heb sinds jaren 3D Touch aanstaan: al sinds m’n 6s, op m’n 7 plus en nu op m’n X.

  Zeer helder, handig en razendsnel in gebruik! Ik gebruik het vaak en zou het niet meer willen missen.