Problemen met iPhone-camera na update iOS 11.4

Door: Jan de Raab - 11 reacties
iOS 11.4 camera glitch

Terwijl iOS 12 het nieuws al beheerst, draaien de meeste iOS-apparaten natuurlijk gewoon op iOS 11.4. Een prima release met een groot aantal nieuwe functies zoals Berichten in iCloud en AirPlay 2. Toch veroorzaakt de update ook problemen voor sommige gebruikers.

Er zijn een aantal klachten over het batterijverbruik na de update, maar een grote aantal gebruikers ervaart problemen met de iPhone-camera. Het scherm blijft geheel zwart bij het maken van een foto of scherpstellen lukt niet.

Camera onbruikbaar na update iOS 11.4

In één geval kan de gebruiker de iPhone-camera niet gebruiken omdat het beeld tijdens het maken van een foto ‘rondspringt’. Zo is het moeilijk om op een onderwerp scherm te stellen en een foto te maken. Het probleem doet zich ook in andere modi voor, zoals video en portret enz. De slow-motion modus lijkt als enige goed te werken.

Het zwarte scherm bij het openen van de iPhone-camera is echter het meestvoorkomende probleem. De bug lijkt zich bij meerdere iPhone-modellen voor te doen, hoewel we nog geen melding hebben gekregen van vergelijkbare problemen met de iPhone X. De enige oplossing is het compleet opnieuw opstarten van de iPhone. De camera functioneert dan korte tijd, maar het zwarte scherm komt na enige tijd vanzelf weer terug.

iphone camera zwart ios 11.4
Klik/tap voor groter.

Op naar iOS 11.4.1

Deze problemen zijn opvallend omdat er geen aanpassingen zijn gedaan aan de Camera-app van iOS 11.4. Het zou haast in een driver voor oudere camera-modules van Apple moeten zitten. Wij konden in de release notes van de bètaversie van iOS 11.4.1 geen verwijzing naar problemen met de camera vinden. Als dit probleem echter wijdverspreid is, zal het ongetwijfeld in de volgende iOS-update opgelost worden.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  MacbookTo

  Zulke akkefietjes zijn de reden dat ik altijd wacht met updaten tot ik nergens meer over problemen lees.

 • Profielfoto
  csteelooper

  MacbookTo op 22 juni 2018 09:02
  Zulke akkefietjes zijn de reden dat ik altijd wacht met updaten tot ik nergens meer over problemen lees.

  Hmm… Dus jij zit nu nog steeds op 10.3.3 of zo? Wat ik bedoel: voor upgrades kan ik me je mening heel goed voorstellen (bijvoorbeeld van 10.3.3 naar 11.0.0. Maar voor updates is dat anders. Het levert doorgaans geen enkel probleem op om van 11.1 naar 11.2 te gaan, en in de gevallen dat het wel zo is, zijn de (kleine) problemen vaak zó hardnekkig dat er meerdere minors overheen gaan om ze op te lossen… Gevolg zou in jouw geval dus zijn dat je er over blíjft lezen en dus nooit updates doorvoert (Ja, ik weet dat ik chargeer als ik dit schrijf; het gaat erom het idee te schetsen)…

  Uiteraard mag je dat helemaal zelf weten, al is jouw handelswijze uiteindelijk natuurlijk niet in je eigen belang. Sta maar eens stil bij hoeveel veiligheidsissues al niet werden opgelost in de updates (11.x) die de afgelopen maanden voor iOS werden uitgebracht. De afweging die je dan maakt gaat dus tussen twee kwaden: enerzijds heb je een punt, je wil een foutvrije ervaring en wacht daarom langer met updaten. Maar anderzijds blijf je dáárdoor langer kwetsbaar voor bugs die in de tussenliggende updates werden verholpen.

  En geloof me: 100% foutvrij bestaat (helaas) niet…

 • Profielfoto
  maccoen

  Ik heb een iPhone X en ik heb het ook. Ben op vakantie en bewerk mijn foto’s tussendoor. Naast alle genoemde problemen. Waren bij de foto’s ook ineens alle bewerkingen ongedaan gemaakt.

 • Profielfoto
  arno1975

  maccoen op 22 juni 2018 09:32
  Ik heb een iPhone X en ik heb het ook. Ben op vakantie en bewerk mijn foto’s tussendoor. Naast alle genoemde problemen. Waren bij de foto’s ook ineens alle bewerkingen ongedaan gemaakt.

  Ben ook zelf net terug van vakantie, maar heb hier- gelukkig- geen last van. Foto’s zijn wel goed gelukt- ook die met mij erop 😜

 • Profielfoto
  mollie

  Om nog maar te zwijgen van de problemen met WiFi. Vaak wil mijn iPhone geen verbinding maken met WiFi. Terwijl er voldoende sterkte is. Opeens wachtwoorden moeten invullen terwijl het een bekend netwerk is. Vernieuwen van de lease wil soms helpen. Maar vaak niet. Lees op allerlei forums dat veel mensen hier problemen mee ondervinden.
  Batterijverbruik is belachelijk hoog. Ondanks een net nieuw geplaatste batterij bij de Apple store.

 • Profielfoto
  Bart119

  Dit probleem had ik al van 11.3 (iPhone SE), maar ik heb er nooit echt aandacht aan besteed.

  Het is bij mij eenvoudig op te lossen door even te dubbeltikken op de home knop, de camera app omhoog te vegen en deze opnieuw te openen. Andere optie is een externe camera app als Camera+ gebruiken, deze doet het gewoon altijd.

   

  mollie op 22 juni 2018 12:08
  Om nog maar te zwijgen van de problemen met WiFi. Vaak wil mijn iPhone geen verbinding maken met WiFi. Terwijl er voldoende sterkte is. Opeens wachtwoorden moeten invullen terwijl het een bekend netwerk is. Vernieuwen van de lease wil soms helpen. Maar vaak niet. Lees op allerlei forums dat veel mensen hier problemen mee ondervinden.
  Batterijverbruik is belachelijk hoog. Ondanks een net nieuw geplaatste batterij bij de Apple store.

  Dat van die WiFi verbinding heb ik ook af en toe voor, een Herstart van mijn toestel is dan de enige optie, en dan hoef ik dat wachtwoord niet meer in te geven. Het ziet er een beetje naar uit dat iOS tegenwoordig om de pakweg 2 weken een reboot nodig heeft.

 • Profielfoto
  erwinde

  Op de 5S heb ik dat ook al langer (sinds een half jaar of zo). Idd camera app even afsluiten en opnieuw starten lost het op.

 • Profielfoto
  Cybertopian

  Precies, dit. Alleen last van gehad met de X toen ik wilde zoomen. Een grote blur, en beeld bleef hangen. Tot een paar keer killen aan toe, en daarna beef het weer goed gaan.

 • Profielfoto
  Maccessory

  mollie op 22 juni 2018 12:08
  Om nog maar te zwijgen van de problemen met WiFi.

  Heb ik ook, elke dag. Mijn iPhone 6S Plus pakt moeiteloos de WiFi op mijn werk of bij de AH, maar mijn thuisnetwerk lukt opeens niet meer. Moet ‘m elke dag ’s avonds rebooten. Had er met 11.3.x geen last van.

 • Profielfoto
  bombilla

  WiFi probleem heb ik ook last van sinds iOS 11.4 met zowel iPhone SE, iPhone 6 en straks zal ik een iPhone 5S en iPad Air testen. Dagelijks de iPhone hiervoor uitschakelen en weer aanzetten is irritant!

 • Profielfoto
  Jurriaan

  Met 5s geen Wifi problemen. Wel wordt het toestel regelmatig er warm. Camera app hikt inderdaad af en toe.