Jubileum-CPU van Intel: 6 core op 5GHz!

Door: Night - 14 reacties
Foto van Vlad Savov / The Verge

We nemen na alle geweld van WWDC 2018 ook even een kijkje bij de buren, namelijk Computex 2018. Daar galmt het nóg na vanwege een stunt van Intel. De chipbakker demonstreerde live een razendsnelle jubileum-processor.

De eerste 8086-processor van Intel werd 40 jaar geleden uitgebracht. Dat markeerde ook de start van de x86-architectuur, waar computers nog steeds op gebaseerd zijn. Om dit te vieren komt de chipmaker met de Core i7-8086K. Deze nieuwe processor heeft 6 cores, 12 threads en een 1.2 Ghz iGPU turbo clock. Daarmee bereikt de CPU de adembenemende kloksnelheid van 5GHz in turbo (4GHz standaard).

Allerhoogste benchmark-score

Die turbosnelheid is per core, waarvan dit monster er maar liefst 6 heeft. Deze enorme snelheid zal menig computerfanaat of gamer een heel warm gevoel geven. Voor de benchmark-liefhebbers: de jublieum-editie heeft een Cinebench score van 7334 punten. De allersnelste Skylake i9-CPU scoort ‘slechts’ 3342 punten.

Intel 8086 vs i7
De originele 8086 processor naast de Core i7-8086K – Klik/tap voor groter.

De nieuwe Core i7 chip zal worden uitgebracht op 8 juni 2018, het exacte geboortejaar van de 8086. En omdat het een K-serie chip is, is de multiplier ‘unlocked’. Dat houdt in dat je deze chip tot nog extremere waarden kan overklokken, mocht je dat willen.

Intel maakt de hype compleet

Om nog een schepje bovenop de hype rond deze krachtige processor te doen, heeft Intel besloten 8086 stuks van deze chip weg te geven. En dat nog voor de officiële verkoopprijs (maar houdt even rekening met een prijs van ca. € 480,-) bekend is. Helaas zijn Nederlandse en Belgische gebruikers van deelname aan deze weggeefactie uitgesloten.

Intel Core i7 8086K
Klik/tap voor groter.

Meer snelle chips

Naast de jubileum CPU demonstreerde Intel ook nog een onaangekondigde chip met maar liefst 28 cores en een basissnelheid van 5GHz. Bij deze demo ‘vrat’ de CPU zich letterlijk in seconden door de hele Cinebench test heen. Helaas deed Intel verder geen mededelingen over deze chip, dus de prijs en het typenummer blijven vooralsnog onbekend. Wat wel bekend is, is dat het een single-socket CPU is. We wachten af.

Concurrentie

Natuurlijk komt deze stunt van Intel niet zomaar uit de lucht vallen. De chipreus zal ongetwijfeld de hete adem van concurrent AMD en TSMC in nek voelen. TSMC is de producent van onder andere Apple’s komende A12-chip voor de iPhone. Deze zal gebaseerd zijn op 7nm techniek, waardoor deze processoren topprestaties kunnen leveren bij een veel geringere warmteopbrengst en een lager stroomverbruik. Ter vergelijking: de Intel i7-chips zijn nog op 14nm leest geschoeid.

Wil je ten slotte weten waarom deze nanometer-race bij computer-chips aan de gang is? Lees dan dit achtergrondartikel bij onze vrienden van Tweakers.net.

Intel

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  xaddict

  Er zijn nog geen mainstream games die meer dan 4 cores ondersteunen. Dus tenzij je a la Linus Tech Tips meerdere mensen via virtualisatie dezelfde computer wil laten gebruiken om te gamen heb je hier weinig aan als gamer.

 • Profielfoto
  xaddict

  Overigens. 28 cores… 6 cores… 56 cores. Volgens zijn er wat typos gemaakt? Bedoel je 56 cores of threads?

 • Profielfoto
  iDarwin

  Speeeed??

 • Profielfoto
  madcat

  Volgens mij is het 6 cores en 12 threads op 4Ghz met een boost van 5Ghz.

  Maar dit is meer nieuws wat je op tweakers moet lezen die hier al 12 uur eerder mee waren, lekker belangrijk ook zolang er geen mac is waar het niet in is verwerkt.

   

 • Profielfoto
  madcat

  Oh, bewerken lukt nog niet.

  Het komt dus neer op 72 taken tegelijk op max 4Ghz of 6 taken tegelijk op 5Ghz.

  Ik heb geen idee waar Night die 28 or 58 cores vandaan haalt.

  Wel fijn dat de website weer een stuk sneller laad!

 • Profielfoto
  ajschot

  Artikel klopt niet helemaal… het gaat bij de 28 cores niet om de i7-8086k maar om een andere chip die q4 uitkomt. Dus i7-8086k is 6 cores 12threads 5Ghz turbo (4GHz native) ander processor 28 cores dus 56 threads 5Ghz

 • Profielfoto
  iDEOwen

  ajschot op 5 juni 2018 23:14
  Artikel klopt niet helemaal… het gaat bij de 28 cores niet om de i7-8086k maar om een andere chip die q4 uitkomt. Dus i7-8086k is 6 cores 12threads 5Ghz turbo (4GHz native) ander processor 28 cores dus 56 threads 5Ghz

  Idd… en die 28 cores CPU doet die 5 GHz alleen maar in Turbo, en dus zeker niet continu. Het blijkt wel dat de schrijver van het artikel schijnbaar weinig verstand heeft van iig CPU hardware. Dan was de fout, 6 cores icm 12 threads = 56 cores niet gemaakt…

 • Profielfoto
  Night

  Het artikel is na schrijven nog door de redactie aangepast, Hierbij zijn wat vreemde ‘feiten’ in het artikel terecht gekomen. Ik zal vanavond even de juiste getalletjes erbij zetten. Thnx voor het melden.,

 • Profielfoto
  Helios

  Het ziet er naar uit dat ze details hebben gebruikt van een andere CPU waarmee Intel op Computex pronkte — maar men verwacht dat dat (28 cores, Cinebench scores) een Xeon wordt. Is niet echt de CPU waarover je een artikel hebt geschreven…

 • Profielfoto
  H-P.

  Zoals eerder aangegeven worden in het artikel twee verschillende cpu’s door elkaar gehaald: de 8086K, een 6-core/12-thread processor, en een 28-core/56-thread processor waarvan alle cores een turbo-boost van 5Ghz halen (naam nog onbekend denk ik).

  De eerste is een ietwat snellere variant van de 8700K, de opvolger van de 7700K (4,2 Ghz met 4,5Ghz turbo-boost) die als optie in de iMac is te verkrijgen. Dat is de enige link met Apple die ik kan bedenken.

  Het is interessant nieuws voor bijvoorbeeld Tweakers en Hardware.info, maar ik betwijfel dat deze chips ooit door Apple zal worden gebruikt voor Macs.

 • Profielfoto
  digilb

  Hier klopt niks van… Er zijn 2 nieuwsberichten door elkaar gehaald:

  De 28 core CPU zonder naam
  https://tweakers.net/nieuws/139373/intel-komt-voor-eind-2018-met-28-core-cpu-op-5ghz.html

  De 8086k jubileum processor
  https://tweakers.net/nieuws/139153/intel-core-i7-8086k-verschijnt-bij-enkele-webwinkels.html

  Iets met schoenmaker & leest?

 • Profielfoto
  Macteach

  Doe jullie zelf een plezier en verwijder dit onnozel slecht geschreven, gejat en verkeerd geknipt/geplakt bericht…

 • Profielfoto
  Night

  Mrwauw, kattig! Geef ons eerst de kans de slechte eindredactie te corrigeren.:-) In het originele document stonden de gegevens namelijk wél goed. Kennelijk is er bij het inkorten e.e.a. door elkaar geraakt, waarvoor onze excuses.

  Nu maar hopen dat de we door dit snelheids-enthousiasme van Intel ook kunnen profiteren van de hogere snelheden in de komende MBP’s en iMacs (als deze überhaupt al met Coffee Lake’s uitgerust gaan worden).