Intel komt in 2020 met eigen, losse grafische chips

Door: Jan de Raab - 5 reacties

Nadat Intel vorig jaar AMD-topman Raja Koduri succesvol wist te verleiden om over te stappen, was het slechts een kwestie van tijd voordat de volgende grote stap zich zou aankondigen. Die bevestiging kwam vandaag in de vorm van een korte Tweet.

Intel is van plan in 2020 zijn eerste discrete GPU uit te brengen. Dat wil zeggen: een grafische chip die niet is geïntegreerd in een CPU, zoals bij de huidige grafische kaarten.

Niet alleen gaming

Topman Navin Shenoy zegt zowel interesse te hebben in het maken van losse grafische chips voor servers als clients. In een server worden grafische kaarten steeds vaker gebruikt voor machine learning en artifical intelligence. In clients (computers) speelt gaming een grote rol, al is het minen van cryptomunten ook een belangrijke taak voor krachtige GPU’s. De chipmaker wil nog niet zeggen welke markt eerst aan de beurt is.

Intel GPU
Klik/tap voor groter.

Oudgedienden van ATI en AMD

De eerste grafische kaart moet in 2020 op de markt komen en dat is verrassend snel. Toen de AMD-topman afgelopen november zijn overstap naar Intel aankondigde, begon de chipbakker helemaal opnieuw met het maken van grafische chips. Er werd een nieuwe Core en Visual Computing Group opgericht die zich met het maken van de grafische chips bezighoudt. Inmiddels heeft het bedrijf ook een groot aantal oudgedienden van ATI en AMD aangenomen.

Er gebeurt een boel op grafisch gebied bij Intel. De chipfabrikant werkt namelijk ook samen met AMD om een ​​Radeon GPU te integreren in een Core-processor. Dat moet voor betere grafische prestaties in dunne en lichte machines zorgen. Hoewel die samenwerking in eerste instantie verrassend was, is het duidelijk een noodplan totdat de chipmaker zijn eigen GPU’s kan leveren.

De Mac en Intel GPU

Apple gebruikt in de Mac altijd de on-board grafische chips van Intel, maar vult die bij krachtige laptops en iMacs aan met een losse GPU van AMD. Wellicht wordt de Mac in de toekomst helemaal gebaseerd op grafische chips van Intel, of volgen er eGPU’s van de Amerikaanse chipmaker.

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  Jamie Yang

  Ik dacht dat larrabee van de baan was ?

 • Profielfoto
  xaddict

  Ik zie ze liever volledig overstappen op AMD. Ook voor de CPU. Een AMD CPU met AMD GPU

 • Profielfoto
  xaddict

  Ook is iedereen voor crypto mining toch overgestapt op asic’s?

 • Profielfoto
  Jamie Yang

  @xaddict Daar heeft AMD al APU’s voor.

 • Profielfoto
  klonic

  @xaddict

  Nee, ASCI is voor belaapde munten geschikt. GPU mining voor andere. Ik mine Ether en dat doe ik met GTX1060 kaarten.