Apple: “Geplande veroudering is onzin, iPhone nooit bewust vertraagd”

Door: Raymon Mens - 18 reacties

Apple kreeg vaak kritiek op de tragere werking van oudere iOS-apparaten. Ze leken met iedere update trager te worden. Met iOS 12 worden de iPhone 5s en iPhone 6 echter weer sneller. Maar dat wil niet zeggen dat iPhones en iPads voorheen bewust trager gemaakt werden. Apple doet niet aan geplande veroudering.

In een interview met Apple-blogger John Gruber bijt Apple’s marketingman Greg Joswiak van zich af. Hij noemt de gedachte dat Apple oudere apparaten bewust zou vertragen “te gek voor woorden”. De Apple-topman sprak zich uit tijdens een live-opname van de podcast The Talk Show.

Apple doet niet aan geplande veroudering

Het beeld dat soms ontstaat is dat Apple oudere iPhones en iPads bewust trager maakt om zo de consument te verleiden een nieuwer apparaat aan te schaffen. Toen Gruber dit aanstipte, verwierp Joswiak dat idee als “geplande veroudering is te gek voor woorden”. De Apple-topman zei: “Het is een absurde theorie. Dus ik zou je een slecht functionerend apparaat verkopen met de bedoeling om bij mij een nieuw apparaat aan te schaffen? Zo werkt het natuurlijk niet.”

“Software-updates zijn super belangrijk”, voegde hij eraan toe. “We testen iedere update op verschillende oude apparaten, maar bij zware toepassingen was op oudere apparaten meer vertraging te merken. We hebben dit jaar extra aandacht besteed aan de prestaties op oudere apparaten. Vergeet niet dat we iPhones en iPads ondersteunen die in 2013 zijn geïntroduceerd.”

Optimalisatie oudere iPhones en iPads

Mike Rockwell, Apple’s Vice President van AR / VR-techniek zat ook op het podium en vulde aan: “Ook op het gebied van Augmented Reality zou het veel makkelijker zijn om alleen de iPhone X te ondersteunen. We doen echter veel moeite om onze frameworks op een groot aantal apparaten beschikbaar te maken. Zo heeft mijn team enorm veel moeite gestopt in het optimaliseren van AR voor apparaten die enkele jaren geleden zijn uitgebracht.

Joswiak kon het niet laten om Android even indirect te noemen: “Als we je alleen maar nieuwe hardware zouden verkopen, zouden we wel updates uitbrengen die op 6 procent van alle beschikbare apparaten werken.”

iOS 12 speed boost
Klik/tap voor groter.

iOS 12 zorgt voor speed boost

In september komt iOS 12 uit en dat gaat ervoor zorgen dat oudere apparaten sneller worden. Apple bereikt dit onder andere door de processor van de apparaten sneller naar zijn maximale snelheid te schakelen. Op een iPhone 6 moet dat zorgt voor een toetsenbord dat tot 50 procent sneller wordt getoond, apps onder zware belasting tot twee keer zo snel worden uitgevoerd en de camera tot 70 procent sneller opent vanaf het vergrendelscherm. De nieuwe iOS-versie komt ook naar de iPhone 5s en iPad Air, alle twee uitgebracht in 2013. Tot slot kunnen we melden dat de eerste bèta op een iPhone 5s nu al merkbaar beter is.

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  Rickje

  Kan niet wachten op de snelheidsboost…! In dat geval kan mn iPhone 5 nog wel een jaartje of 1-2 langer mee! :))

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  @Rickje, ik hoop voor jou dat je iPhone 5s bedoelt, de iPhone 5 wordt namelijk al een tijdje niet meer ondersteunt.

 • Profielfoto
  Groentenboer

  Wij van WC eend….

 • Profielfoto
  Niels

  Groentenboer op 11 juni 2018 17:12
  Wij van WC eend….

  Groentenboer? Eerder Azijnzeiker…

 • Profielfoto
  Q-collective

  Mooi dat Apple eindelijk eens direct reageert op dit stokoude broodje aap-verhaal wat maar de kop op blijft steken.

 • Profielfoto
  Di May

  Om het nóg simpeler te stellen :

  Een bedrijf dat dergelijke strategieën – veroudering dus – zou implementeren, prijst zichzelf vroeg of laat genadeloos uit de markt.

  Feit blijft wel dat hoge bomen makkelijker wind vangen. Maar als ze én buigzaam, én stevig genoeg zijn, is dat zelden een probleem.

 • Profielfoto
  proXify

  Apple heeft toch wel bewust de iPhones vertraagd door dat batterijprobleem van de iPhone 6,..?

 • Profielfoto
  KR1275

  Hoe verklaart men het dan dat velen het wél zo ervaren?

   

  Ik heb de indruk namelijk ook. En met OS-X (10.3 uit het hoofd) was de allerlaatste update ook een stuk trager. Toen moest je nog betalen voor een nieuw OS.

   

  Ik denk dat ervaring van gebruikers toch niet zomaar in de wind geslagen mag worden.

 • Profielfoto
  Bart119

  Als we je alleen maar nieuwe hardware zouden verkopen, zouden we wel updates uitbrengen die op 6 procent van alle beschikbare apparaten werken.

  Dat is precies ook de reden waarom ik een iPhone heb gekocht.

 • Profielfoto
  dennissch

  Toch kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat dit wel gebeurd. Misschien niet bewust, maar wel dat ze nieuwste hardware optimaal optimaliseren en de oudere amper/niet.

  Ik heb een iPad 3 gehad, dat ding was onder iOS 6 nog prima. Onder 7 ging het na wat updates ook prima, wel wat trager dan onder iOS 6. Maar onder iOS 8 was het een volstrekt drama. Qua apps was het met name Safari. Maar wat alles sloeg was simpelweg typen wat zelfs met haperen ging, ik geloof dat dit ook was in mails en notities. Ik heb uiteindelijk dat ding uit ellende verkocht. Dat de snelheid niet top was, was al frustrerend. En dat ik niet terug kon naar iOS 6 of 7 vond ik minstens net zo erg. En ja in potentie ben je kwetsbaarder onder een oudere iOS versie, maar dat risico wil ik nemen in zo’n geval. Maar dat is die totale controle die Apple wil uitvoeren.

  Wel heb ik het idee dat het de laatste jaren minder erg is gelukkig. Mijn iPhone 6s en iPad Air 2 voelen nog soepeltjes aan. Wel tussendoor af en toe een DFU reset gegeven, maar dat was niet specifiek voor een tragere werking.

  Ik besef ook wel als ik meer vrijheid wil dat ik Android moet nemen, maar ondanks alles ben ik nog steeds blij met Apple. Gewoon de eenvoud van de menu’s, prima camera, vaak (veiligheids)updates etc.

 • Profielfoto
  GrannySmith

  Als ik Apple was zou ik dat ook zeggen. Maar de feiten zijn anders… heel veel mensen klagen op internet over steeds trager wordende iDevices na updates…

  Ik heb een prima iPad2; voor browsen voldoende en hij doet het nog 8 uur op de batterij. Hulde aan Apple. Maar tja; Apple verplicht app ontwikkelaars niet om ook een versie van hun app aan te bieden in de app store voor oudere devices. Dus langzamerhand werkten een aantal apps niet meer… zoals Rabo Bankieren en de eBay en AliExplress apps.

  Dus toch maar updaten naar iOS 9.3.5 (laatste update voor een iPad2), en zoals overal op internet gemeld; zo traag als dikke … en Safari crasht vaker. De reactie op een klik op de zoekbalk in Safari duurt 4 seconden!

  En ja; ik heb wel enig begrip voor het feit dat er een eind komt aan de levensduur van een device maar bied dan in ieder geval de mogelijkheid om terug te gaan naar de vorige versie iOS. En dat gekoppeld aan het feit dat Apple geen onderdelen levert aan onafhankelijke reparatiebedrijven en echt alles doet om Right-to-Repair tegen te werken, doet mij toch echt denken dat “planned obsolence” wel degelijk enigszins in de boardrooms van Apple besproken wordt.

 • Profielfoto
  Hydræ

  De processor van het iOS-apparaat blijft met dezelfde snelheid draaien, het is de software met alle extra functies die de boel vertraagt. Opzettelijk zelfs met het recente batterijdebacle.

  Daarom is het goed dat Apple aandacht schenkt aan optimalisatie van oudere apparaten. Ze moeten wel: de meeste gebruikers hebben toch echt een oudere iPad of iPhone waarop dat nieuwe iOS moet gaan draaien.

  Naast een beperkte levensduur kan ook slechte herstelbaarheid als geplande veroudering worden beschouwd: voor goedkopere spullen overstijgt de herstelkost vaak de aankoop van een nieuw toestel. Dunne knopjes, fragiele stekkertjes en dichtlijmen heeft hier zeker een groot aandeel in.

 • Profielfoto
  polansky

  Dat is gewoon schone schijn ophouden.

  Toegeven mag ook niet want planned obsolescence is in Europa sinds oktober 2013 namelijk strafbaar.

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  @proXify, dat klopt, er wordt in het interview dan ook nergens ontkend dat iOS-versies nooit bewust throttling hadden ingebouwd. Het gaat er om dat iOS-versies nooit zijn voorzien van software die apparaten slechter laten functioneren opdat de gebruiker zal upgraden.

  @dennissch, interessante opinie!

  @polansky, wat heb ik je niet gemist!

 • Profielfoto
  Ruwepit

  polansky op 11 juni 2018 22:07
  Dat is gewoon schone schijn ophouden.

  Toegeven mag ook niet want planned obsolescence is in Europa sinds oktober 2013 namelijk strafbaar.

  Natuurlijjk Polletje….natuurlijk

 • Profielfoto
  Q-collective

  Voor de mensen die blijven volhouden dat de iOS updates hun iPhone toch echt trager maakte, heb ik deze video.

  Conclusie: de apps en andere troep kunnen blijkbaar die upgrades niet altijd even goed aan, wat de boel trager maakt. Daar heeft Apple vervolgens weinig mee te maken natuurlijk.

  Ik verwacht na de release dan ook een hoop zeikstralen die helemaal geen verbetering zien in performance met iOS 12. Dat dat vervolgens helemaal niet aan iOS te wijten valt, maar aan alle andere troep, wordt voor het gemak totaal vergeten.

 • Profielfoto
  Q-collective

  Hydræ op 11 juni 2018 21:58
  De processor van het iOS-apparaat blijft met dezelfde snelheid draaien, het is de software met alle extra functies die de boel vertraagt. Opzettelijk zelfs met het recente batterijdebacle.

  Daarom is het goed dat Apple aandacht schenkt aan optimalisatie van oudere apparaten. Ze moeten wel: de meeste gebruikers hebben toch echt een oudere iPad of iPhone waarop dat nieuwe iOS moet gaan draaien.

  Naast een beperkte levensduur kan ook slechte herstelbaarheid als geplande veroudering worden beschouwd: voor goedkopere spullen overstijgt de herstelkost vaak de aankoop van een nieuw toestel. Dunne knopjes, fragiele stekkertjes en dichtlijmen heeft hier zeker een groot aandeel in.

  De iPhone vertraging waar jij op doelt is enkel op piekbelasting. Tijdens het spelen van intensievere spelletjes bijvoorbeeld. Dat is om de batterij te besparen. Bij normaal gebruik is er geen sprake van een tragere kloksnelheid.

  En ja, reparaties zijn duur. Apple is sowieso duur. Wereldnieuws… Ik moet zeggen dat ik zelf in de afgelopen jaren nog nooit een Apple kabel heb hoeven te vervangen en ik gebruik er een aantal op verschillende plekken. Ik vraag me dan ook sterk af hoe sommige klanten met hun kabels omgaan…

 • Profielfoto
  Di May

  @ Q-Collective :

  Ik heb het al meermaals gesteld :
  Apple is bijlange niet duur.
  Eerder zelfs goedkoop.

  De meeste consumenten staren zich stekeblind op de aanschafprijs.
  Maar die slechts een gedeelte van de totale ‘kost’prijs.

  Rekening houdend met duurzaamheid, gebruiksgemak, gebruiksplezier, restwaarde, esthetiek, ethiek, design … zijn alle andere merken peperduur.

  Mooiste bewijs :
  de overstappers van Apple naar iets anders zijn een absolute minderheid over wie men zich terecht mag afvragen wat hun drijft. Zelden is dat gegrond.