Apple verbiedt cryptocurrency mining in iOS-apps

Door: Night - 4 reacties
bitcoin
(Afbeelding: Bitcoin)

Ontwikkelaars die een graantje willen meepikken van de hype rondom cryptocurrency moeten opletten. Apple heeft zijn App Store richtlijnen-angepast en één ding is duidelijk. De iPhone-maker staat het niet meer toe dat iOS-apparaten gebruikt worden voor met ‘minen’ van cryptocurrency zoals Bitcoin.

De nieuwe richtlijnen voor apps in de App Store werden gepresenteerd tijdens ontwikkelaarsconferentie WWDC 2018. Ze gelden voor alle apps die in de App Store aangeboden worden.

Duidelijk regels tegen ‘mining’

In de hardware-sectie van de App Store richtlijnen staat het duidelijk te lezen. Apps mogen geen onderliggende niet-app-gerelateerde processen draaien, zoals ‘cryptocurrency-mining’. Dat geldt ook voor alle advertenties van derden, die mogelijkerwijs binnen de app te zien kunnen zijn. Minen via javascript is er dus ook niet meer bij.

Verder wordt duidelijk gemaakt dat apps die speciaal gemaakt zijn voor het opslaan van digitale valuta, alleen uitgebracht mogen worden door ontwikkelaars die ingeschreven staan als organisatie. Apps kunnen geen cryptocurrency minen tenzij dat in de ‘Cloud’ of anderszins ‘off-device’ gebeurt.

mobile miner app
Klik/tap voor groter.

Apple staat het dus niet meer toe dat de processorkracht van van de iOS-apparaten negatief wordt beïnvloed door, al dan niet bewust door de gebruiker uitgevoerde, mining-activiteiten. Verder is het vanaf nu ook voor alle cryptomunt-gerelateerde apps verboden om digitale valuta aan de gebruiker aan te bieden als beloning voor bepaalde handelingen. Denk hierbij aan het downloaden van andere apps of het posten op sociale netwerken. In iOS kwam dat gelukkig niet zo frequent voor als op het Android-platform. Apple is kennelijk van mening dat voorkomen beter is dan genezen.

Mobiel minen was niet erg nuttig

Erg rijk werd je overigens nooit van minen met je iPhone. Volgens onze collega’s van Want.nl levert het minen van cryptocurrency iets meer dan een tientje per maand op. Daarvoor moet de krachtigste iPhone die je momenteel kunt kopen 24/7 staan zwoegen.

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  xaddict
 • Profielfoto
  farl4web

  Minpunt van Apple’s ecosysteem zijn de regels die worden opgelegd. Ik zit vol in blockchain en daar zitten revolutionaire projecten bij. Als iOS zijn pijlen gaat richten tegen crypto dan zou ze dat op termijn veel klanten gaan kosten bij de nieuwe generaties. Misschien wel ook bij mij (Apple fan van het eerste uur). Maar ja, waar moet ik dan heen… Android? ?

  Ik snap dat minen van Bitcoin zinloos is op een telefoon, maar er zijn andere crypto gerelateerde projecten als bijv. BitTube die dan niet meer zouden mogen?

 • Profielfoto
  EGrafland

  Aantekening bij “Mining was niet erg nuttig”: bij het nut van iets wat in wezen een energieslurpend en -verkwistend piramidespel is, kun je inderdaad vraagtekens zetten, maar lucratief kan het wel zijn, zelfs op iPhones – zolang het maar niet je eigen iPhone is. Verzin een of andere game, geef die gratis weg en stop er een mining-proces bij dat bijvoorbeeld 10% van de capaciteit kost en de opbrengst terugsluist naar de game-maker – de modale gebruiker merkt dat niet.
  En tadaaa… opeens gaat het om niet één iPhone, maar een heleboel, met wat geluk, en dan kan het toch lekker oplopen zonder dat je er verder veel voor doet. Fijn als daar een punt achter gezet wordt en hopelijk lukt dat ook, maar hele en halve Internetcriminelen profiteren helaas ook van de ‘wisdom of crowds’.

   

 • Profielfoto
  csteelooper

  Dit geldt niet alleen voor iOS-apps.

   

  Op de Mac is Calendar 2 een voorbeeld van een app die gebruik maakt van cryptomining in de achtergrond en ook dat wordt door Apple verboden (voor apps uit de MacOS App Store).