Raymon Mens
Raymon Mens OMT Specials 19 juni 2018
Leestijd: 4 minuten

Alles over iMessage in iCloud: voordelen, nadelen en werking

Sinds iOS 11.4 is er iets nieuws voor gebruikers van iMessage, namelijk iMessage in iCloud. Apple noemt het ook wel Berichten in iCloud. Deze functie zet inhoud van de Berichten-app in iCloud en dat levert een boel gemak op. Benieuwd naar de voor- en nadelen en technische werking? In deze FAQ lees je er alles over.

Wat is iMessage in iCloud?

iMessage in iCloud is een nieuwe dienst van Apple die de inhoud van je Berichten-app in iCloud opslaat. Dat wil zeggen dat de inhoud van de Berichten-app op ieder platform gelijk is. Bij het verwijderen van een bericht op je iPhone, verdwijnt het ook van je Mac of iPad. De hele inhoud van de Berichten-app wordt gesynchroniseerd. Dus ook SMS-berichten.

Wat is technisch het verschil met de oude methode?

De oude methode stuurde ieder ontvangen bericht apart naar al je apparaten en legde een aparte database aan. Die database kon je op ieder apparaat apart veranderen. De nieuwe methode gebruikt op al je apparaten de berichten-database die in iCloud staat.

Welke apparaten ondersteunen iMessage in iCloud?

Je hebt een iPhone, iPad of iPod met minimaal iOS 11.4 nodig. Een Mac dient voorzien te zijn van macOS 10.13.5 High Sierra. Heb je een oudere iPhone, iPad of Mac die deze software niet ondersteunt? Geen nood. Oudere apparaten blijven gewoon berichten ontvangen, maar zullen ieder een eigen database met berichten aanleggen. Ze worden dus niet met iCloud gesynchroniseerd.

IMessage WhatsApp iOS 16 macOS Ventura
Klik/tap voor groter.

En de Apple Watch dan?

Die heeft zelfs met de meest actuele watchOS-versie nog geen ondersteuning voor iMessage in iCloud. Het is onduidelijk wanneer dit beschikbaar komt.

Wat zijn de voordelen?

Het grootste voordeel is dat al je iMessage-gesprekken altijd op ieder apparaat beschikbaar zijn. Ook is de volgorde van berichten consistent. Voorheen kwamen berichten nog wel eens in de verkeerde volgorde binnen, maar dat is ook verleden tijd. Omdat alle oude berichten niet langer op de iOS-apparaat of Mac opgeslagen hoeven te worden, neemt de Berichten-app ook minder ruimte in.

Wat zijn de nadelen?

Afhankelijk van hoeveel berichten je hebt, kan de functie je behoorlijk wat iCloud-ruimte kosten. Bedenk je goed dat niet alleen de berichten zelf in iCloud opgeslagen worden, maar ook alle bijlagen zoals foto’s en video’s. Waarschijnlijk is de 5GB iCloud-ruimte die je standaard van Apple krijgt niet genoeg meer.

berichten in iCloud ruimte
Klik/tap voor groter.

Hoe schakel ik Berichten in iCloud in?

Op iOS via Instellingen-menu van iCloud. Daar zet je het schuifje ‘Berichten’ aan. Op macOS moet je de optie via de eigenschappen van de Berichten-app inschakelen. Bij je account zie je de optie “Schakel Berichten in iCloud in”. Een uitgebreide uitleg met screenshot is hier te vinden.

Help ik heb de nieuwe iOS en macOS maar zie de optie niet staan?

Als je deze optie niet ziet op je Mac, iPhone of iPad, kan het zijn dat twee-factor-authenticatie niet is ingeschakeld op je Apple ID. Dit is vereist om van Berichten in iCloud te gebruiken. Volg de gids op de website van Apple om dit in te schakelen.

Wat als ik op ieder apparaat een eigen berichten-database wil behouden?

Dat is gewoon mogelijk. Je schakelt iMessage in iCloud dan niet in en ieder bericht zal apart afgeleverd worden. Dit stelt je in staat om bijvoorbeeld zakelijke gesprekken op je iMac te bewaren en ze van je iPhone te verwijderen.

Hoe zit het met de versleuteling?

iMessage is ook als je iCloud-synchronisatie inschakelt nog steeds volledig versleuteld. De sleutel waarmee de berichten opgeslagen worden, wordt in de iCloud-backup van je apparaat geplaatst. Apple doet dit naar eigen zeggen om te voorkomen dat gebruikers bij verlies van hun toestel of toegang tot hun iCloud-sleutelhanger alle berichten kwijtraken. Praktisch gezien wil dat zeggen dat niet alleen jij, maar ook Apple en opsporingsdiensten je berichten kunnen lezen. Apple geeft hen op verzoek namelijk toegang tot iCloud-backups. Wil je dit niet? Dan kun je iCloud-backups uitschakelen. Dan wordt de sleutel alleen in je iCloud-sleutelhanger, die volledig is versleuteld, bewaard.

Klik/tap voor groter.

Jouw vragen

Wil je iets over iMessage in iCloud dat niet in deze FAQ staat weten? Laat je vraag achter in een reactie op dit artikel. We zullen de belangrijkste vragen van bezoekers als aanvulling op deze FAQ plaatsen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Alles over iMessage in iCloud: voordelen, nadelen en werking
Sluiten