Zo wil Facebook stiekem je microfoon inschakelen

Door: Jan de Raab - 14 reacties
Mark Zuckerberg face 16x9

Facebook en privacy, het blijft een ongelukkig huwelijk. Ver voor het schandaal rondom Cambridge Analytica kwam het sociale netwerk in het nieuws omdat het mee zou luisteren via microfoons van smartphones. Facebook ontkende en zei dat dit technisch onmogelijk was, maar is dat wel zo?

Als we een nieuwe patentaanvraag moeten geloven niet. Facebook heeft een techniek gepatenteerd die de microfoon van een smartphone op afstand in kan schakelen. Zo kan de telefoon gebruikt worden om omgevingsgeluiden op te nemen. Het doel is natuurlijk gerichter te kunnen adverteren.

Telefoons triggeren om te luisteren

Facebook omschrijft een ingewikkeld proces om apparaten van gebruikers te triggeren en omgevingsgeluiden op te nemen. Voor de goede orde, het gaat dus niet om het geritsel van blaadjes of jonge vogeltjes, maar om gesprekken of geluid van je televisie. Het sociale netwerk zou deze gegevens willen verzamelen, verzenden en analyseren.

Facebook kan de microfoon niet zomaar inschakelen, er moet namelijk een trigger zijn. Die kan ingesloten worden in bijvoorbeeld een radio- of televisieprogramma, maar ook een streamingdienst zoals Spotify. Die trigger kan een hele hoge toon zijn die onhoorbaar is voor mensen, maar de microfoon van een smartphone kan ‘m wel oppikken. Het sociale netwerk noemt dit “ambient audio fingerprinting”.

Facebook happy sad
Klik/tap voor groter.

Techniek wordt (nog) niet gebruikt

Facebook zegt tegen Amerikaanse journalisten niet de intentie hebben om de technologie ook echt te implementeren. De vraag is dan waarom het bedrijf van Mark Zuckerberg wel de moeite nam om er een octrooi op te nemen. Gelukkig wilde legal-man van het bedrijf, Allen Lo, het wel toelichten: “Het is gebruikelijk om patenten in te dienen om andere bedrijven voor te zijn”, zei Lo tegen Mashable. “Daarom hebben patenten de neiging zich te concentreren op toekomstgerichte technologie die vaak speculatief van aard is en door anderen kan worden gecommercialiseerd.”

Facebook wil ons dus beschermen

Gelukkig! Mark Zuckerberg doet dit gewoon om ons te beschermen tegen andere bedrijven die uiteindelijk omgevingsgeluiden op willen nemen. Dat klinkt … geloofwaardig. Maar voor het geval je twijfelt, is Lo er om toe te lichten dat het bedrijf deze technologie nooit volledig gaat gebruiken. Nooit. “De technologie in dit patent is niet opgenomen in een van onze producten,” legt hij uit, “en zal dat ook nooit het geval zijn.”

We kunnen concluderen dat dit voor miljarden gebruikers een hele opluchting moet zijn. Mijnheer Lo kunnen we namelijk blindelings vertrouwen. Facebook trouwens ook. Het is namelijk niet zo dat Mark Zuckerberg een geschiedenis heeft van het misleiden van zijn gebruikers of zoiets. Oh wacht…

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  mmww

  Facebook… tja als je dat gebruikt, dan geef er niks om privacy.

 • Profielfoto
  midas

  ze luisteren al jaren af, het is mij te vaak overkomen dat als ik t met mensen over een bepaald product spreek ik de dag erna advertenties zie verschijnen.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Wel foto’s van je feestje, je huis, je zelf etc zetten, maar dan klagen over je privacy?! Dat is op zijn zachts gezegd, merkwaardig.
  Als je zo op je privacy bent, doe dan niets meer op sociale media, waaronder het posten hier op OMT!

  Hypocriet om Facebook op deze sarcastische manier voorschut te zetten.

 • Profielfoto
  Ziegler

  Swifly,

  Volgens mij moet je iets langer nadenken voordat je reageert.

 • Profielfoto
  SvS

  midas op 29 juni 2018 11:59
  ze luisteren al jaren af, het is mij te vaak overkomen dat als ik t met mensen over een bepaald product spreek ik de dag erna advertenties zie verschijnen.

  Waarom heb je dan nog steeds FB-app op je smartphone staan?

 • Profielfoto
  Mcegbert

  Hallo? Sommige mensen die hier reageren, zijn volgens mij even de richting kwijt. Het is namelijk niet zo dat je het een doet en daarmee ook toestemming geeft voor het ander. Als ik mijn hond aai en uitlaat, zeg ik daarmee dan ook expliciet dat hij voorbijgangers mag bijten of aanvallen? Wie zegt dat Facebook gebruikers door het gebruik van de ap logischerwijs ook het slachtoffer worden van Facebook, I think not he!
  Alle tech-giganten zijn helaas enorm slim in het vinden en benutten van bacdoors in systemen die de meeste mensen niet kennen. En daarmee zijn Zij fout, niet de argeloze gebruiker.

 • Profielfoto
  Cybertopian

  Heb nog geen moment spijt gehad van het verwijderen van me account.

 • Profielfoto
  bartb112

  Welke privacy ? dat is er al jaren niet meer, ik heb gelukkig niks te verbergen.

 • Profielfoto
  Dakterras

  @bartb112 Wil jij dan even je adresgegevens, internetgeschiedenis, de namen en telefoonnummers van al je vrienden en familie, je politieke voorkeur, diepste geheim en grootste angst hier publiceren? Alvast bedankt!

 • Profielfoto
  wmax

  onemorething gebruikt facebook pixel om ons door Zuckerberg te bespieden.

 • Profielfoto
  Frans

  Facebook kan de microfoon niet zomaar inschakelen, er moet namelijk een trigger zijn. Die kan ingesloten worden in bijvoorbeeld een radio- of televisieprogramma, maar ook een streamingdienst zoals Spotify. Die trigger kan een hele hoge toon zijn die onhoorbaar is voor mensen, maar de microfoon van een smartphone kan ‘m wel oppikken.

  Uhmm, dus de microfoon moet aan staan om een toon op te vangen die de microfoon triggert om in te schakelen?

  Nog afgezien van het feit dat je in iOS heel specifiek per app kan instellen of een app de microfoon mag gebruiken (Facebook, Messenger en WhatsApp dus niet) lijkt mij dit een kip-ei gevalletje dat niet gaat werken. Of snap ik iets niet?

 • Profielfoto
  Rhapsody

  @bartb112..In navolging JohnDillinger, ook nog eens je seksuele voorkeur, pincodes, creditcard nummer(s), banksaldo, etc.

  De stelling “Ik heb niks te verbergen.” is idioot, mensen hebben recht op privacy, en het gaat anderen geen donder aan.

  Zeker Facebook niet. Ik heb geen moment spijt dat ik het opgezegd heb.

   

 • Profielfoto
  hen3

  Ik ben blij dat ik dhr Zuckerberg niet meer van data voorzie. Wat FB nu heeft is gedateerde info en daar moeten ze het nu mee doen.

  Over Big Bro achtige technieken gesproken: ik las jaren geleden al in een boek van Jef Geeraerts over een Amerikaanse/CIA uitvinding waarmee men ‘gewoon’ via de (inmiddels ouderwetse) mrt-beeldschermen de omgeving in de gaten kon houden. Destijds een leuk gevonden gimmick, anno 2018 lijkt het niet onrealistisch.

 • Profielfoto
  hen3

  En vergeet de ‘uitvinder’ van Big Brother natuurlijk niet: Orwell was right!