#nospoilers – Facebook test snooze-functie voor woorden

Door: Jan de Raab - 6 reacties
Facebook privacy

Heb je niets met het WK of wil je het onderwerp Trump de mond snoeren? Facebook gaat het mogelijk maken. Het sociale netwerk van Mark Zuckerberg test namelijk de mogelijkheid om specifieke woorden te snoozen. Ze zullen dan 30 dagen niet in je nieuwsfeed of groepen verschijnen.

De functie wordt vandaag uitgerold voor een klein percentage van de gebruikers. Het is een uitbreiding van een eerdere functie die je in staat stelt om alle berichten van bepaalde vrienden tijdelijk te laten verdwijnen.

Werkt nu nog tegenstrijdig

Om woorden te onderdrukken, moet je eerst een bericht zoeken waarin het betreffende woord voorkomt. Die methode lijkt tegenstrijdig met het doel, juist omdat het risico bestaat dat je het bericht dan alsnog leest. Een woordvoerder van Facebook meldt dat het bedrijf op zoek is naar het toevoegen van een preventieve snooze-optie. Die verschijnt de komende weken mogelijk in de instellingen van de feed. Het gaat dan om een terugkerende snooze-lijst, zodat je bijvoorbeeld sportwedstrijden kunt muten als je de uitslag nog niet wil weten.

Facebook snooze
Klik/tap voor groter.

De functie werkt momenteel alleen met tekst. Afbeeldingen en emoji worden niet onderdrukt. Ook werkt snooze alleen voor organische inhoudt, dat wil simpelweg zeggen dat je er geen advertenties mee kunt blokkeren. Het excuus van Facebook is dat advertenties tot “een afzonderlijk team en algoritme” behoren. Maar waarschijnlijk wil het bedrijf van Mark Zuckerberg zich niet openstellen voor gebruikers die massaal hun inkomstenbron blokkeren.

Grote wens van veel gebruikers

Er was veel vraag naar een snooze-functie. In productfora en lijsten met de meest gevraagde nieuwe functies was het steevast een van de populairste feature requests. Wanneer de Snooze-knop voor berichten wereldwijd wordt uitgerold is nog niet bekend. Zoals altijd test Facebook eerst grondig met een klein deel van zijn gebruikers.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  Verwijderen

  Top functie….??

 • Profielfoto
  Nicolas

  Eindelijk! ?

 • Profielfoto
  iDarwin

  Super!

 • Profielfoto
  Hydræ

  Om [een] woord te onderdrukken, moet je eerst een bericht zoeken waarin het betreffende woord voorkomt.

  Man man man.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  We blijven schaven aan artikelen van Jan:)

 • Profielfoto
  Hydræ

  Oh, ik bedoelde de tegenstrijdigheid van deze actie. Je wilt iets niet zien maar moet het eerst opzoeken om het dan vervolgens uit te zetten. Daar zit geen logica in wmb.