Raymon Mens
Raymon Mens Apple Inc. 5 juni 2018
Leestijd: 2 minuten

Apple zei nee tegen verleidelijk data-aanbod Facebook

Apple roept vaak dat de privacy van zijn klanten belangrijk is, maar daden zeggen meer dan woorden. Dat Apple serieus is blijkt uit het feit dat de iPhone-maker nooit gebruik heeft gemaakt van een verleidelijk aanbod van Facebook. Het sociale netwerk hield fabrikanten een grote data-worst voor.

Dat blijkt uit onderzoek van The New York Times. Voordat smartphone-apps gemeengoed waren, bood Facebook hardwaremakers speciale API’s aan waarmee diepgaande data over de gebruiker en zijn of haar vrienden verzameld werd. Apple kreeg dit die mogelijkheid ook, maar maakte er geen gebruik van.

Diepgaande toegang tot data voor fabrikanten

Facebook heeft de API’s aan ongeveer 60 hardwarefabrikanten aangeboden, waaronder Apple, Blackberry, HTC, Microsoft en Samsung. De toegang was onder andere nodig voor het maken van Hub-apps, zoals BlackBerry lange tijd gedaan heeft. Apple heeft nooit gebruik gemaakt van de data.

Klik/tap voor groter.

Tim Cook verklaart tegen NPR: “We houden ons niet bezig met het vergaren van en handelen in data. Apple heeft nooit privégegevens zoals de relatiestatus of religieuze voorkeuren van gebruikers ontvangen of opgevraagd.” De Facebook API is door Apple alleen gebruikt om gebruikers foto’s via het deel-menu van iOS te laten posten. Apps konden in 2008 en 2009 nog niet op de share-sheet van iOS inhaken.

API’s nog door 22 fabrikanten in gebruik

Facebook ontkent het bestaan van de API’s in een reactie niet, maar zegt dat er altijd streng toezicht was. Het bedrijf van Mark Zuckerberg is zich niet van misbruik bewust en zegt dat fabrikanten een overeenkomst moesten tekenen. Dat zo’n overeenkomst niet altijd heel veel voorstelt, bleek uit het schandaal rondom Cambridge Analytica. Het bedrijf kreeg een dataset van een onderzoeker die een overeenkomst voor academisch gebruik had, maar de gegevens belandden toch bij een commerciële partij.

Na het schandaal rondom Cambridge Analytica, draaide Facebook de datakraan een stuk verder dicht. Toch hebben volgens Facebook nog 22 bedrijven toegang tot de API voor hardwaremakers. Het sociale netwerk van Mark Zuckerberg zegt samen met die bedrijven actief naar alternatieven te zoeken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple zei nee tegen verleidelijk data-aanbod Facebook
Sluiten