Apple zei nee tegen verleidelijk data-aanbod Facebook

Door: Raymon Mens - 7 reacties

Apple roept vaak dat de privacy van zijn klanten belangrijk is, maar daden zeggen meer dan woorden. Dat Apple serieus is blijkt uit het feit dat de iPhone-maker nooit gebruik heeft gemaakt van een verleidelijk aanbod van Facebook. Het sociale netwerk hield fabrikanten een grote data-worst voor.

Dat blijkt uit onderzoek van The New York Times. Voordat smartphone-apps gemeengoed waren, bood Facebook hardwaremakers speciale API’s aan waarmee diepgaande data over de gebruiker en zijn of haar vrienden verzameld werd. Apple kreeg dit die mogelijkheid ook, maar maakte er geen gebruik van.

Diepgaande toegang tot data voor fabrikanten

Facebook heeft de API’s aan ongeveer 60 hardwarefabrikanten aangeboden, waaronder Apple, Blackberry, HTC, Microsoft en Samsung. De toegang was onder andere nodig voor het maken van Hub-apps, zoals BlackBerry lange tijd gedaan heeft. Apple heeft nooit gebruik gemaakt van de data.

Data facebook partners
Klik/tap voor groter.

Tim Cook verklaart tegen NPR: “We houden ons niet bezig met het vergaren van en handelen in data. Apple heeft nooit privégegevens zoals de relatiestatus of religieuze voorkeuren van gebruikers ontvangen of opgevraagd.” De Facebook API is door Apple alleen gebruikt om gebruikers foto’s via het deel-menu van iOS te laten posten. Apps konden in 2008 en 2009 nog niet op de share-sheet van iOS inhaken.

API’s nog door 22 fabrikanten in gebruik

Facebook ontkent het bestaan van de API’s in een reactie niet, maar zegt dat er altijd streng toezicht was. Het bedrijf van Mark Zuckerberg is zich niet van misbruik bewust en zegt dat fabrikanten een overeenkomst moesten tekenen. Dat zo’n overeenkomst niet altijd heel veel voorstelt, bleek uit het schandaal rondom Cambridge Analytica. Het bedrijf kreeg een dataset van een onderzoeker die een overeenkomst voor academisch gebruik had, maar de gegevens belandden toch bij een commerciële partij.

Na het schandaal rondom Cambridge Analytica, draaide Facebook de datakraan een stuk verder dicht. Toch hebben volgens Facebook nog 22 bedrijven toegang tot de API voor hardwaremakers. Het sociale netwerk van Mark Zuckerberg zegt samen met die bedrijven actief naar alternatieven te zoeken.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  Jamie Yang

  The lizard tries it again

 • Profielfoto
  Sander Lubberts

  Ben benieuwd welke 22 bedrijven dit dan zijn…

 • Profielfoto
  reddog

  Dat is niet de boodschap die ik lees..

  An Apple spokesman said the company relied on private access to Facebook data for features that enabled users to post photos to the social network without opening the Facebook app, among other things. Apple said its phones no longer had such access to Facebook as of last September.

  bron: NYT

 • Profielfoto
  Chris Waalberg

  @reddog Daar staat bijna letterlijk hetzelfde als in het artikel. Cursusje Engels? ?

 • Profielfoto
  MacSjon

  Chris Waalberg op 5 juni 2018 23:17
  @reddog Daar staat bijna letterlijk hetzelfde als in het artikel. Cursusje Engels? ?

  Ik vind het een groot verschil: nooit vs sinds september niet meer…

 • Profielfoto
  Chris Waalberg

  @MacSjon In het artikel staat ook: “De Facebook API is door Apple alleen gebruikt om gebruikers foto’s via het deel-menu van iOS te laten posten.”

  En dat doen ze dus sinds september niet meer.

 • Profielfoto
  donut

  Het bedrijf van Mark Zuckerberg is zich niet van misbruik en zegt dat fabrikante

  Nederlands?

  Tim Cook verklaart tegen NPR: “We houden ons niet bezig met het vergaren van en handelen in data.

  wie controleert dat?