Jan de Raab
Jan de Raab Nieuws 27 juni 2018

Google Chrome geeft oude Macs een koude douche

Mac-bezitters die nog OS X 10.9 Mavericks of eerdere versies van Apple’s besturingssysteem gebruiken, krijgen van Google een koude douche. De Chrome-browser op hun computers heeft zichzelf geüpdatet naar een versie die niet langer op oudere OS X-versies werkt.

Van verschillende kanten komen berichten binnen dat Chrome automatisch is bijgewerkt naar een versie die OS X 10.10 Yosemite vereist. Dat is onhandig, want het betekent dat iedereen die een oudere OS X-versie gebruikt, niet meer met de Google-browser kan werken.

OS X 10.10 als minimale vereiste

Dit is geen onverwachte ontwikkeling. Google waarschuwt al maanden dat de browser oudere Macs niet langer zal ondersteunen. De Chrome-website meldt dat OS X 10.10 vereist is voor het goed functioneren van de browser. Mavericks is natuurlijk ook niet meer de jongste. Het besturingssysteem werd in oktober 2013 uitgebracht en heeft al twee jaar geen belangrijke beveiligingsupdates gehad.

Dat de browser van de ene op de andere dag is gestopt met werken, is natuurlijk minder netjes. Chrome zou gewoon blijven werken als Google de updates voor oudere macOS-versies had afgesneden en niet een versie had gepusht die een nieuwer OS X vereist.

OS X Mavericks werd in 2013 geïntroduceerd – Klik/tap voor groter.

Oplossing voor oudere Macs

In de huidige vorm kunnen Mavericks-gebruikers in plaats van Chrome, kiezen voor de Safari-browser van Apple of Mozilla Firefox. Safari wordt door Apple niet actief meer bijgewerkt, maar werkt nog prima. Firefox krijgt nog wel alle updates op OS X 10.9 Mavericks. Een andere optie is upgraden naar OS X 10.10 Yosemite, maar als je nu nog Mavericks gebruikt, heb je vast een goede reden om je systeem niet bij te werken.

Reageer op artikel:
Google Chrome geeft oude Macs een koude douche
Sluiten