Google Chrome geeft oude Macs een koude douche

Door: Jan de Raab - 8 reacties

Mac-bezitters die nog OS X 10.9 Mavericks of eerdere versies van Apple’s besturingssysteem gebruiken, krijgen van Google een koude douche. De Chrome-browser op hun computers heeft zichzelf geüpdatet naar een versie die niet langer op oudere OS X-versies werkt.

Van verschillende kanten komen berichten binnen dat Chrome automatisch is bijgewerkt naar een versie die OS X 10.10 Yosemite vereist. Dat is onhandig, want het betekent dat iedereen die een oudere OS X-versie gebruikt, niet meer met de Google-browser kan werken.

OS X 10.10 als minimale vereiste

Dit is geen onverwachte ontwikkeling. Google waarschuwt al maanden dat de browser oudere Macs niet langer zal ondersteunen. De Chrome-website meldt dat OS X 10.10 vereist is voor het goed functioneren van de browser. Mavericks is natuurlijk ook niet meer de jongste. Het besturingssysteem werd in oktober 2013 uitgebracht en heeft al twee jaar geen belangrijke beveiligingsupdates gehad.

Dat de browser van de ene op de andere dag is gestopt met werken, is natuurlijk minder netjes. Chrome zou gewoon blijven werken als Google de updates voor oudere macOS-versies had afgesneden en niet een versie had gepusht die een nieuwer OS X vereist.

Mavericks
OS X Mavericks werd in 2013 geïntroduceerd – Klik/tap voor groter.

Oplossing voor oudere Macs

In de huidige vorm kunnen Mavericks-gebruikers in plaats van Chrome, kiezen voor de Safari-browser van Apple of Mozilla Firefox. Safari wordt door Apple niet actief meer bijgewerkt, maar werkt nog prima. Firefox krijgt nog wel alle updates op OS X 10.9 Mavericks. Een andere optie is upgraden naar OS X 10.10 Yosemite, maar als je nu nog Mavericks gebruikt, heb je vast een goede reden om je systeem niet bij te werken.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  Bart119

  Geeft Google de gebruikers van deze computers een koude douche? Of is deze afkomstig van Apple omdat ze MacOS niet meer updaten op oudere Mac’s?

 • Profielfoto
  FloorvN

  kleine tip, denk ik m.b.t verbetering tekst.
  volgens mij staat hier een typ fout :

   

  “Een andere optie is upgraden naar OS X 10.10 Mavericks”

  Hier wordt denk ik bedoel :
  Een andere optie is upgraden naar OS X 10.10 Yosemite.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Ik heb de tekst van wat eindredactie voorzien. Bedankt voor de oplettendheid.

 • Profielfoto
  Chorro

  Chrome was ooit een goede browser, maar is helaas de voetsporen van andere Google producten gaan volgen en bevat daardoor de één na de andere bug. Sinds een jaar volledig met die schijtbrowser gestopt en hoofdzakelijk Firefox gaan gebruiken; dat had ik eerder moeten doen.

 • Profielfoto
  rkuipersgrunn

  Bart119 op 27 juni 2018 13:25
  Geeft Google de gebruikers van deze computers een koude douche? Of is deze afkomstig van Apple omdat ze MacOS niet meer updaten op oudere Mac’s?

  Waar heb je het over? OS X 10.10 (Yosemite) draait op een 10 – 11 jaar oude Mac. Dat is niet heel slecht hoor..

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  @Bart119: duidelijk Google. Als je je product automatisch laat bijwerken naar een versie die helemaal niet werkt op het besturingssysteem dan heb je de zaak als Google niet goed geconfigureerd. Daar heeft Apple part noch deel aan.

 • Profielfoto
  iDeMi

  Chorro op 27 juni 2018 14:39
  Chrome was ooit een goede browser, maar is helaas de voetsporen van andere Google producten gaan volgen en bevat daardoor de één na de andere bug. Sinds een jaar volledig met die schijtbrowser gestopt en hoofdzakelijk Firefox gaan gebruiken; dat had ik eerder moeten doen.

  Helemaal mee eens. Ik ben inmiddels ook overgestapt naar Firefox. Chrome was te veel advertenties aan het doordrukken.

 • Profielfoto
  Bart119

  rkuipersgrunn op 27 juni 2018 16:20

  Bart119 op 27 juni 2018 13:25
  Geeft Google de gebruikers van deze computers een koude douche? Of is deze afkomstig van Apple omdat ze MacOS niet meer updaten op oudere Mac’s?

  Waar heb je het over? OS X 10.10 (Yosemite) draait op een 10 – 11 jaar oude Mac. Dat is niet heel slecht hoor..

  Maar we zitten intussen aan High Sierra, dat hooguit draait op 8,5 jaar oude computers. Hierbij doet de concurrentie beter.

  De laatste release van Windows 10 heb ik vlotjes draaien op een 11 jaar oude laptop terwijl Xubuntu draait op een 15-jarig beestje.

   

  Verder ga ik er wel bijvertellen dat ik zelf ook gebruik maak van Safari & Firefox op mijn Mac, Chrome werkt gewoon niet lekker op dit platform.