CarPlay ondersteunt met iOS 12 Google Maps, Waze en meer

Door: Raymon Mens - 11 reacties
CarPlay iOS 12

Het duurde lang, maar met iOS 12 laat Apple een wens van veel CarPlay-gebruikers in vervulling gaan. De iOS-interface voor op het dashboard krijgt namelijk ondersteuning voor externe navigatie-apps. Google Maps, Waze en andere route-apps kunnen eindelijk hun weg naar het dashboard vinden.

Dat het even duurde, heeft te maken met de mogelijkheden voor ontwikkelaars. Tot en met iOS 11 was er namelijk geen enkele mogelijkheid om externe navigatie-apps naar CarPlay te brengen. Het was Apple Maps of niets. Met iOS 12 is het wel mogelijk en zorgt Apple ervoor dat apps hun eigen kaarten kunnen gebruiken.

Nieuwe CarPlay-frameworks iOS 12

Veel CarPlay-apps zijn gebaseerd op templates, maar voor navigatie-apps maakt Apple een uitzondering. Ze kunnen hun eigen data en kaarten op het dashboard gebruiken. Er zijn in verband met de veiligheid op de weg wel beperkingen aan het aantal knoppen dat gebruikt kan worden, maar er is genoeg om het een echte native app te maken.

CarPlay iOS 12 Waze
Klik/tap voor groter.

Gedoodverfde kandidaten zijn natuurlijk Google Maps en Waze, en die apps zijn ook al in ontwikkeling, maar CarPlay staat open voor alle apps. Ook TomTom kan nu inhaken op Apple’s interface voor het dashboard. Ontwikkelaars krijgen een boel van Apple cadeau. Zo zorgt het CarPlay-framework ervoor dat kaarten gedraaid kunnen worden met draaiknoppen die op het dashboard zitten en heeft Apple een standaard-interface voor pop-ups met alerts. Dat is handig als Waze een nieuwe route wil voorstellen, of er een onverwachte wegafsluiting is.

Google Maps, Waze en TomTom

Google Maps en Waze voor CarPlay zijn al in ontwikkeling, al is nog niet duidelijk wanneer de apps beschikbaar zijn. Dat zal sowieso pas in september worden, want dan komt iOS 12 uit. TomTom heeft nog geen concrete plannen voor CarPlay. Tot slot wordt Flitsmeister vaak genoemd als kandidaat.

Meer iOS 12…

iOS 12
iOS 12 is momenteel in bètafase en komt in september uit. Bekijk in onze rubriek Nieuw in iOS 12 meer nieuwe, handige functies die straks op je iPhone en iPad beschikbaar zijn.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  tipex

  Waze werkt op dit moment ook al met Ford sync 3 / CarPlay / iOS11.

  Hoop wel dat het met iOS 12 beter gaat werken want het is nu redelijk onbruikbaar.

 • Profielfoto
  Bart119

  Mooi!

   

  Als nu een auto met carplay-ondersteuning had, zou ik helemaal blij zijn.

 • Profielfoto
  Macfannijmegen

  Dit is wel goed nieuws! Ik gebruik nu al 2 jaar CarPlay via een pioneer appradio en dat werkt nu al prima, maar wel beperkt.

   

   

 • Profielfoto
  queenfan

  Ben benieuwd wanneer dit geïmplementeerd wordt in TomTom, Waze, Google Maps enz. kan ik dit testen met CarPlay en iOS 12

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Flitsmeister!!

 • Profielfoto
  FvG

  Wordt aan gewerkt ???

 • Profielfoto
  Kristof Vantorre

  Op de beta van ios 12 nog geen waze of Google maps op CarPlay!
  Word tijd dat ze wat gaan testen bij waze, kan niet wachten.

 • Profielfoto
  keennan.debie

  En Coyote?:o

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Kristof Vantorre op 13 juni 2018 20:42

  Op de beta van ios 12 nog geen waze of Google maps op CarPlay!
  Word tijd dat ze wat gaan testen bij waze, kan niet wachten.

  Klopt. Dat komt omdat Google Maps en Waze hier nog niet voor aangepast zijn. Die apps kunnen pas een update uitbrengen als iOS 12 in “golden master” status is en Apple apps die met de nieuwe frameworks zijn gemaakt gaat accepteren in de app store.

 • Profielfoto
  Xenophon

  Van TomTom zou ik helaas niet al teveel verwachten; ik heb hen een maand geleden een mail gezonden dat ik iOS 12 gebruiker was en CarPlay gebruiker. Hun reactie; er zijn geen plannen om de app te updaten voor IOS 12.

 • Profielfoto
  ajv

  Gelijk m’n iphone 6S updaten. Belangrijkste feature is voor mij dat er eindelijk meer keuze mogelijk is in Carplay, ben Apple Maps spuugzat, in het buitenland te veel rare routen en wegen die Apple niet kent (zit voornamelijk in Oost Europa), Google Maps en Waze zijn hier stukken beter in!