Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 13 juni 2018

CarPlay ondersteunt met iOS 12 Google Maps, Waze en meer

Het duurde lang, maar met iOS 12 laat Apple een wens van veel CarPlay-gebruikers in vervulling gaan. De iOS-interface voor op het dashboard krijgt namelijk ondersteuning voor externe navigatie-apps. Google Maps, Waze en andere route-apps kunnen eindelijk hun weg naar het dashboard vinden.

Dat het even duurde, heeft te maken met de mogelijkheden voor ontwikkelaars. Tot en met iOS 11 was er namelijk geen enkele mogelijkheid om externe navigatie-apps naar CarPlay te brengen. Het was Apple Maps of niets. Met iOS 12 is het wel mogelijk en zorgt Apple ervoor dat apps hun eigen kaarten kunnen gebruiken.

Nieuwe CarPlay-frameworks iOS 12

Veel CarPlay-apps zijn gebaseerd op templates, maar voor navigatie-apps maakt Apple een uitzondering. Ze kunnen hun eigen data en kaarten op het dashboard gebruiken. Er zijn in verband met de veiligheid op de weg wel beperkingen aan het aantal knoppen dat gebruikt kan worden, maar er is genoeg om het een echte native app te maken.

Klik/tap voor groter.

Gedoodverfde kandidaten zijn natuurlijk Google Maps en Waze, en die apps zijn ook al in ontwikkeling, maar CarPlay staat open voor alle apps. Ook TomTom kan nu inhaken op Apple’s interface voor het dashboard. Ontwikkelaars krijgen een boel van Apple cadeau. Zo zorgt het CarPlay-framework ervoor dat kaarten gedraaid kunnen worden met draaiknoppen die op het dashboard zitten en heeft Apple een standaard-interface voor pop-ups met alerts. Dat is handig als Waze een nieuwe route wil voorstellen, of er een onverwachte wegafsluiting is.

Google Maps, Waze en TomTom

Google Maps en Waze voor CarPlay zijn al in ontwikkeling, al is nog niet duidelijk wanneer de apps beschikbaar zijn. Dat zal sowieso pas in september worden, want dan komt iOS 12 uit. TomTom heeft nog geen concrete plannen voor CarPlay. Tot slot wordt Flitsmeister vaak genoemd als kandidaat.

Meer iOS 12…


iOS 12 is momenteel in bètafase en komt in september uit. Bekijk in onze rubriek Nieuw in iOS 12 meer nieuwe, handige functies die straks op je iPhone en iPad beschikbaar zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
CarPlay ondersteunt met iOS 12 Google Maps, Waze en meer
Sluiten