De beste gratis Philips Hue-apps voor je Mac

Door: Raymon Mens - 4 reacties
Philips Hue Trio

De verlichting van Philips Hue is ongetwijfeld een van de meest populaire accessoires voor een slim huis. Het systeem laat zich prima bedienen met de Hue-app voor iOS en Android, maar ook met Siri. Zit je achter je Mac en wil je het licht bedienen? Dan zijn dit de drie beste Hue-apps voor macOS.

1) Colors for Hue: simpel en snel

Simpel en overzichtelijk, maar toch compleet. Colors for Hue is gratis en nestelt zich in de menubalk van je Mac. Een overzichtelijk dropdown-menu brengt al je lampen in kaart en laat je de lampen snel inschakelen, uitschakelen, dimmen en van kleur veranderen. Hoewel een knop om een lamp snel in- en uit te schakelen ontbreekt, is dit wel mogelijk door op de iconen links en rechts van een schuifbalk te klikken.

Colors for Hue Mac
Klik/tap voor groter.

Leuke extra’s zijn de mogelijkheid om lampen met een timer uit te zetten. Het maken van groepen is enigszins verstopt in de instellingen van de app, maar werkt verder prima. Alle functies blijven beschikbaar als de internetverbinding offline is. Het enige kritiekpunt is het ontbreken van ondersteuning voor scènes. De prijs, gratis, is moeilijk te verslaan.

2) Philips Hue Sync voor Mac: moeilijk maar nice

De officiële Philips Hue-app van Philips heet Hue Sync en is erg uitgebreid, maar daarom helaas niet heel makkelijk om te installeren (wij hebben instructies). Zo moet je een aantal systeemextensies accepteren. Dat komt omdat de app meer is dan alleen iets om je lampen te bedienen, je kunt je lichten ook laten reageren op de muziek, films of games die je op je Mac installeert.

Philips Hue Sync Mac
Klik/tap voor groter.

De app werkt op basis van zogenaamde entertainmentruimtes. Die moet je aanmaken in de iOS- of Android-app van Hue om deze Mac-app te kunnen gebruiken. De hele filosofie van de app is ook vooral gemaakt op basis van ruimtes. Je kunt geen lampen individueel bedienen, maar kiest wat een hele ruimte moet doen. Dat kan zijn op een scène staan, maar ook reageren op je muziek of op video. De effecten die op muziek, games of video’s werken zijn leuk, maar je kunt slechts vier ingebouwde scenes kiezen. Vooral leuk als aanvulling op een andere apps.

3) Chroma: compleet maar inconsistent

Iedereen die minimalistisch design op prijs stelt, zit goed met Chroma. Deze app werkt zowel via de menubalk van je Mac als in een eigen venster. Alle lampen in je huis worden zowel individueel als gegroepeerd per kamer getoond. Je kunt een groep of individuele lampen snel in- en uitschakelen via de app zelf, maar lampen dimmen kan alleen via het icoon in de menubalk van je Mac. Dat is een beetje inconsistent design.

Chroma Hue Mac

Het veranderen van kleuren kan daarentegen alleen via de volledige app en niet via de Mac-menubalk. Een pluspunt is dat de app zowel een eigen selectie scènes bevat als de scènes die in je bridge zitten. Een kleur kiezen kan ook, maar zit verborgen achter drie kliks.

Meer apps…

Welke apps gebruik jij om je Phlips Hue-lampen via je Mac te bedienen? Aanvullingen en tips zijn meer dan welkom in de reacties.

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  hamkaastosti

  Ik gebuikt vaak de website http://www.huegasm.com voor het bedienen van me lichten

 • Profielfoto
  plonserd

  Ik heb in de hal, berging, badkamer en op het toilet de Hue motion sensors hangen. Die triggeren naargelang het moment van de dag de gewenste scene. In de slaapkamer, keuken en woonkamer heb ik de Hue dimmer switches ophangen, telkens geprogrammeerd met de iConnecthue app. Of ik zet de lampen aan/uit of selecteer een scene via Alexa of Google Home. Sinds het systeem op punt staat heb ik amper naar de Hue of iConnecthue apps omgekeken… sporadisch om de lichtwekker te zetten, maar dat is het dan ook. (Hoewel ik dat ook gewoon via Ifttt zou kunnen regelen icm de Google home in de slaapkamer..)

  Eens alles ingesteld is werkt het gewoon. Een mac app was dus wel het laatste waar ik zat op te wachten:D

 • Profielfoto
  midas

  Her zijn echt allemaal verschrikkelijk apps, Windows niveau vaa 1999

 • Profielfoto
  DaveFlash

  midas op 29 juni 2018 07:51
  Her zijn echt allemaal verschrikkelijk apps, Windows niveau vaa 1999

  eens, ik gebruik quick hue momenteel en in de herfst denk ik alleen nog maar de Home-app van Apple in Mojave