Na bellen via Wi-Fi straks ook bellen zonder telefoon…?

Door: Raymon Mens - 7 reacties

Bellen via 4G en Wi-Fi wordt steeds gebruikelijker, maar in het Verenigd Koningrijk heeft provider EE de volgende stap al gezet. Je kunt er namelijk bellen zonder telefoon. Ja, dat lees je goed. Je hebt geen telefoon meer nodig om te bellen via het netwerk van de provider.

EE noemt deze technologie “EE Smart Number“. Hij werkt exclusief met Apple-hardware en je deelt een nummer met maximaal 5 apparaten. Dat kan een iPod, iPad of Apple Watch zijn, maar het werkt ook met een Mac.

Smart Number werkt op iOS, macOS en watchOS

Het is natuurlijk al langer mogelijk om met een ander apparaat dan een iPhone te bellen of gebeld te worden. Je kunt gewoon de functie “Op andere apparaten” in het gedeelte Telefoon van de iOS-instellingen. Maar om dit te laten werken, moet je iPhone ingeschakeld zijn en een internetverbinding hebben. Met de Smart Number-technologie is het altijd mogelijk om te bellen, zelfs als je iPhone is uitgeschakeld. De functie maakt gebruik van VoWiFi (Voice over Wi-Fi), ook wel bekend als bellen via Wi-Fi.

Dit is uitermate handig bij verlies van je iPhone, of in geval van het een lege batterij. Volgens EE is het ook mogelijk om een oproep zonder onderbrekingen tussen apparaten over te zetten. Waardoor het bijvoorbeeld mogelijk is om een gesprek op je iPhone te starten, en zodra je thuis bent op je Mac verder te gaan. De technologie werkt omdat apparaten via Wi-Fi verbinding maken met het netwerk van de provider.

bel via andere apparaten
Smart Number is veel slimmer van de Handoff-functie van iOS en macOS op deze screenshots – Klik/tap voor groter.

Primeur in Groot-Brittannië

Het Britse EE is de eerste provider die deze technologie ondersteunt. Nederlandse telecomproviders hebben een dergelijke functie helaas nog niet aangekondigd. Het is waarschijnlijk een kwestie van tijd.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  pruus

  Laat dit het water maar overkomen….

 • Profielfoto
  steveb

  Klinkt ideaal voor de politie
  Het lijkt zen kleine stap op te bellen vanop het bureaut met de Mac en anderen te laten meeluisteren/opnemen
  Of gewoon mijn iAd stelen om mijn iPhone af te luisteren

 • Profielfoto
  Jakko Westerbeke

  Je kunt allang bellen zonder telefoon. Als je VOIP hebt, kun je op je computer programma’s installeren waarmee je kunt bellen zonder dat je een telefoon (met of zonder draad) hoeft te hebben.

 • Profielfoto
  Wimusia

  Jakko Westerbeke op 12 juni 2018 10:43
  Je kunt allang bellen zonder telefoon. Als je VOIP hebt, kun je op je computer programma’s installeren waarmee je kunt bellen zonder dat je een telefoon (met of zonder draad) hoeft te hebben.

  Precies, doe ik al jaren met Talk360 en/of MobileVOIP. Lekker goedkoop.

 • Profielfoto
  KR1275

  Altijd al voorspeld: de iPod komt terug, de iPhone verdwijnt. GSM is binnenkort passé. Alles over internet-netwerken. Voor 4G en 5G heb je geen GSM nodig.

 • Profielfoto
  xaddict

  Ja VoWiFi klinkt als VOIP alleen dan met een nieuwe hypenaam.

  Zelfs Skype biedt al járen de mogelijkheid om te bellen naar echte telefoonnummers met je eigen telefoonnummer terwijl je Skype vanaf een computer gebruikt (en je telefoon uitstaat)

 • Profielfoto
  Frans

  Wat is dat, bellen?