Apple ontwikkelt nieuwe USB-standaard voor brailleregels

Door: Night - 5 reacties
Apple braille

Apple heeft samen met onder andere Intel en Google een nieuwe USB-standaard geïntroduceerd voor braille-regels geïntroduceerd. De hardware-giganten deden dit binnen de non-profit organisatie USB Implementers Forum (USB-IF), waardoor het nu een officiële standaard is.

De nieuwe standaard moet ervoor zorgen dat brailleregels plug en play zijn. Dat is een belangrijke stap, want het bespaart kosten en tijd bij fabrikanten en ontwikkelaars. Zij kunnen blinden en slechtzienden beter bedienen als alle hardware één standaard gebruikt.

Lagere prijzen, betere integratie

Omdat er nu een blauwdruk is, kunnen brailleregels ook goedkoper worden en dat was hoognodig. Leesregels zijn nu vaak duurder zijn dan de computer waarop ze worden aangesloten. De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schat dat er wereldwijd zo’n 253 miljoen mensen met een visuele handicap zijn. USB-IF verwacht de standaard in 2019 af te hebben, zodat deze groep niet buiten de boot valt in de toekomst.

Brailleregel MacBook
Een brailleregel is prima te gebruiken met Apple-hardware – Klik/tap voor groter.

Braille is essentieel voor opleiding en werkgelegenheid voor blinden en slechtzienden, net als het tegengaan van analfabetisme.

Toegankelijkheid essentieel voor Apple

Technologie wordt steeds complexer en het is essentieel om deze voor iedereen toegankelijk te houden. Apple heeft dat bij het maken van nieuwe producten steeds in het achterhoofd. Sarah Herrlinger, hoofd van Global Accessibility Policy and Initiatives bij Apple zegt trots te zijn op de nieuwe USB-IF standaard. “We geloven in het verbeteren van de ervaring voor alle mensen die afhankelijk zijn van een braille-regel.”

Hoewel niet erg winstgevend, is toegankelijkheid een groot deel van Apple’s missie. Eerder deze maand organiseerde Apple ook al een in-store event in het kader van Global Accessibility Awareness Day. Ook heeft Apple vorig jaar de Louis Braille Award gewonnen voor hun bijdrage aan toegankelijkheid.

Reacties

5 reacties