Foutje, bedankt: Apple trekt eerste bèta watchOS 5 in

Door: Raymon Mens - 12 reacties

Het is nooit een goed idee om bètaversies van software op een apparaat voor dagelijks gebruikt te installeren. Dat bewijst watchOS 5 vandaag opnieuw. Apple heeft de eerste bèta ingetrokken omdat er veel problemen met het installeren waren.

De Apple Watch van een aantal ontwikkelaars kon de installatie van de beta niet afronden, waardoor het apparaat onbruikbaar werd. De Watch heeft geen fysieke poort voor het uitvoeren van een software-herstel, dus deze ‘gebrickte’ horloges moeten naar Apple opgestuurd worden.

Geen publieke beta watchOS 5 gepland

Op zijn ontwikkelaarsportaal zegt Apple nog op zoek te zijn naar de oorzaak. Binnenkort zal een nieuwe versie van de testsoftware beschikbaar zijn. Een publieke bètatest van watchOS 5 is sowieso niet gepland. Apple heeft echter wel aangekondigd dat geïnteresseerde gebruikers eind juni iOS 12, macOS 10.14 Mojave en tvOS 12 kunnen testen. Dat de Apple Watch geen publieke testversie krijgt is logisch, want als het mis gaat is het apparaatje moeilijk te herstellen.

watchos 5 beta screenshot apple developer portal
Klik/tap voor groter.

In watchOS 5 voert Apple een aantal grote verbeteringen door. Zo gaat de Apple Watch automatisch work-outs starten en stoppen, komt de podcasts-app naar de Watch en wordt het mogelijk om links die je via iMessage ontvangt op je horloge te bekijken. De definitieve versie van watchOS 5 wordt in september verwacht. Apple brengt updates voor de iPhone en Apple Watch doorgaans tegelijk uit.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  Tuvix

  Zou Apple dit gratis herstellen? Of is Apple van mening dat je een Developer preview op eigen risico er op zet?

 • Profielfoto
  Maikelw

  Mag hopen van wel, ze hebben zelf geen herstelmogelijkheid in dat ding gebouwd, dus ookal is het op eigen risico, je kán het niet zelf herstellen. Of ze er kosten voor in rekening zouden (mogen) brengen weet ik niet, maar herstellen moeten ze (naar mijn mening) zeker.

 • Profielfoto
  koen

  Eign risico.

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  @Kapla, Apple distribueert die software zelf met als doel de ontwikkelaars hun eigen applicaties te optimaliseren vooraleer de software van Apple naar het grote publiek gaat. Handig voor de ontwikkelaars en goed voor Apple, wanneer zo’n software-update verkeerd loopt komt dat door een fout in Apple’s software, dus is Apple ook aansprakelijk voor de schade.
  Er zouden tevens niet erg veel ontwikkelaars zijn die zich geroepen zouden voelen om zulke kamikazesoftware te installeren en alsnog de consequenties te moeten betalen.

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  @koen, als je als niet-developer het beta-profiel installeert en vervolgens in de problemen komt heb je hem wel vlaggen. Ik weet zelfs niet of Apple jouw Apple Watch wil vervangen aangezien je een heleboel voorwaarden breekt.

 • Profielfoto
  koen

  Vlaggen?

 • Profielfoto
  Dashter

  koen op 6 juni 2018 13:12
  Vlaggen?

  Hebben vlaggen is een uitdrukking die in België vaak wordt gebruikt.

  het hebben zitten, het aan je rekker hebben,… allemaal uitdrukkingen om te bedoelen dat die persoon een probleem heeft en het meestal zelf zal moeten oplossen.

   

 • Profielfoto
  Athens56

  De ellende van de Apple Watch….rood uitroepteken en amper troubleshoot steps.

 • Profielfoto
  Athens56

  Overigens op Bets software valt AppleCare buiten alles… eigen risico!

 • Profielfoto
  pippen2

  Je betaald 100 euro per jaar om een developer te mogen zijn. Dus het lijkt me niet dat je deze fout zelf moet gaan betalen. Als je via een omweg de beta’s installeert, dan is het natuurlijk een ander verhaal.

 • Profielfoto
  Hermanko

  Ervaring : zelfs een officiële update van  een paar weken laten voor wat het is…  : nog even niet binnenhalen. Het zo vaak gebeurd dat er een update over de update kwam, om foutjes te verhelpen.

 • Profielfoto
  Night

  Wil je het zeker weten, vraag het dan aan Apple Support;-)