Jan de Raab
Jan de Raab Apple Inc. 28 juni 2018

Apple en Samsung schikken patentzaak over kopiëren iPhone

We dachten dat het nooit zou gebeuren, maar Apple en Samsung hun juridische strijd over het kopiëren van de iPhone na zeven jaar gestaakt. De bedrijven hebben in een gezamenlijke verklaring aan de rechtbank laten weten dat ze alle claims en vorderingen laten vallen.

De voorwaarden van de schikking zijn niet openbaar, de bedrijven zeggen alleen dat ze hun eigen juridische kosten betalen. Eerder dit jaar werd de Galaxy-maker nog veroordeeld tot het betalen van 539 miljoen dollar aan Apple wegens het kopiëren van de iPhone.

Apple en Samsung sinds 2011 voor de rechter

Het geschil tussen Apple en Samsung is sinds 2011 aan de gang. Toen klaagde Apple Samsung aan wegens het schenden van ontwerpoctrooien met vijf Android-apparaten die tussen 2010 en 2011 zijn verkocht. Dat Samsung de iPhone kopieerde staat vast, want het Koreaanse bedrijf werd in 2012 schuldig bevonden aan inbreuk op een aantal Apple-patenten. De afgelopen jaren hebben de bedrijven echter voortdurend heen en weer geprocedeerd over de hoogte van de schadevergoeding.

Klik/tap voor groter.

Samsung wilde alleen een schadevergoeding zou moeten betalen voor het een klein deel van het iPhone-ontwerp dat het heeft gekopieerd. Apple heeft echter voortdurend gevraagd om een schadevergoeding op basis van de volledige waarde van de iPhone.

Schadevergoeding

De rechtbank stemde in mei grotendeels ingestemd in de eis van Apple. Samsung kreeg de opdracht kreeg 539 miljoen dollar te betalen en daar was het bedrijf uiteraard niet blij mee. De maker van Galaxy-telefoons stelde op 11 juni opnieuw een hoger beroep in en eiste een nieuw proces. Alle beroepen zijn nu echter ingetrokken omdat er een schikking is bereikt.

De omvang van de rechtszaken tussen de twee bedrijven was de afgelopen jaren al aan het afnemen. Enkele jaren terug werden voortdurend patentzaken heen en weer aangespannen. In 2014 werden die allemaal gestaakt, alleen de originele zaak over het kopiëren van de iPhone 3GS bleef doorlopen. Apple’s juristen hoeven zich niet te vervelen, want de iPhone-maker is inmiddels verwikkeld in een juridische strijd met Qualcomm. De maker van onder andere 4G-modems zou oneerlijke prijzen hebben gehanteerd en Apple wil een deel van zijn betalingen terug.

Reageer op artikel:
Apple en Samsung schikken patentzaak over kopiëren iPhone
Sluiten