Apple is nu mede-eigenaar van Toshiba Memory

Door: Raymon Mens - 0 reacties

De snelheid van Mac, iPhone of iPad is al lang niet meer alleen afhankelijk van de processor. De capaciteit en snelheid van de geïntegreerde flashopslag (SSD) speelt ook een belangrijke rol. Op dat gebied zit Apple er warmpjes bij. Het bedrijf uit Cupertino is nu namelijk mede-eigenaar van Toshiba Memory.

Toshiba Memory is de op één na grootste geheugenfabrikant ter wereld en kwam door tegenvallende resultaten van het moederbedrijf in de etalage te staan. Apple heeft het samen met SK Hynix, Dell, Seagate en Kingston gekocht voor omgerekend ruim 15,5 miljard euro. Apple’s deel komt uit op zo’n 2,5 miljard euro.

Gelukje voor Apple

Apple is een van de grootste afnemers van flashgeheugen en heeft veel profijt van deze investering. De iPhone-maker kan door zijn belang in Toshiba Memory geheugen voor betere prijzen krijgen, ook hoeft Apple zich minder zorgen te maken over tekorten. Voor hoeveel procent Apple eigenaar is geworden van de geheugenfabrikant is helaas onbekend.

Toshiba memory
Klik/tap voor groter.

Je kunt anno 2018 geen apparaat meer zonder flashopslag kopen. Er zin alleen nog wat iMacs met een mechanische harde schijf, maar alle MacBooks en iOS-apparaten hebben een SSD/flashopslag. De vraag naar dit soort geheugen zal dus alleen maar toenemen en het is best vreemd dat een bedrijfsonderdeel dat dit maakt in de etalage wordt gezet. Toshiba kon echter niets anders dan deze tak afstoten. Het bedrijf kwam na een reeks tegenslagen bij zijn Amerikaanse nucleaire onderdeel Westinghouse in financiële moeilijkheden.

Lang overnametraject

De overname had heel wat voeten in de aarde en is nu na ruim een jaar eindelijk afgerond. De Chinese marktwaakhond moest namelijk nog toestemming geven, maar dat is nu rond. Ook harddiskfabrikant Western Digital had bezwaar tegen de overname. Het bedrijf had een joint venture met Toshiba en was bang dat zijn belangen in het geding kwamen. Dit conflict werd echter al aan het eind van 2017 opgelost.

Toshiba

Reacties

0 reacties