Apple Maps komt zonder website naar de browser

Door: Jan de Raab - 10 reacties
apple maps browser

De Apple Maps-app heeft geen grote veranderingen ondergaan in iOS 12, maar toch is er een verrassing. Apple Maps komt namelijk naar de browser. Apple lanceerde tijdens WWDC 2018 een javascript-framework voor Maps, zodat webdevelopers Apple’s kaarten kunnen gebruiken.

Google Maps is erg populair op het web en nu probeert Apple daar ook voet aan de grond te krijgen. In tegenstelling tot Google Maps, krijgt Apple Maps geen eigen website. Ontwikkelaars kunnen de kaarten van Apple wel gemakkelijk in hun eigen site integreren.

Maak kennis met MapKit JS

De iPhone-maker gebruikt de kaarten zelf al in bijvoorbeeld ‘Zoek mijn iPhone’ op iCloud.com en de WWDC 2018-site. MapKit voor het web is gebaseerd op javascript en laat zich zo gemakkelijk gebruiken. De kaarten zijn volledig responsive en de van iOS bekende gebaren werken ook goed op het web. Denk aan pinch-to-zoom en tilt om het perspectief te veranderen.

apple maps browser
Klik/tap voor groter.

Moderne kaarten met Apple Maps

MapKit gebruikt standaard moderne technieken, zoals vector-afbeeldingen en WebGL. Daardoor ziet het er net zo goed uit als in de iOS-app. Oudere browsers kunnen echter ook gerasterde afbeeldingen krijgen, zodat Apple Maps ook op een goedkope Samsung van vier jaar oud werkt.

Waarom zou je als ontwikkelaar Apple Maps in plaats van Google Maps op je site gebruiken? Nou, omdat de MapKit JS voor een consistente ervaring op iOS en het web zorgt. In veel iOS-apps worden Apple’s kaarten namelijk ook gebruikt. Een ander voordeel is de prijs. Tijdens de bètaperiode heeft MapKit JS gebruikslimieten van 250.000 instanties per dat. Ter vergelijking, de Google Maps API staat slechts ongeveer 100.000 kaartinstanties per maand toe bij het gratis abonnement. Apple zegt dat bedrijven contact kunnen opnemen om te onderhandelen over bulktarieven.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  imathijs

  Vanaf volgende week verandert ook wat bij Google Maps op je website, en in sommige gevallen mag je gaan betalen als bedrijf. Dus geen slechte zet van Apple.

 • Profielfoto
  Jurriaan

  Liever apple maps dan google maps. Iets met privacy.

  Zou wel erg fijn zijn als er fietsnavigatie in apple maps komt.

 • Profielfoto
  KR1275

  Jurriaan op 8 juni 2018 11:18
  Liever apple maps dan google maps. Iets met privacy.

  Zou wel erg fijn zijn als er fietsnavigatie in apple maps komt.

  Liever Google Maps dan Apple Maps. Iets met beter navigeren en meer straatnamen in beeld.

 • Profielfoto
  Bart119

  Jurriaan op 8 juni 2018 11:18
  Liever apple maps dan google maps. Iets met privacy.

  Zou wel erg fijn zijn als er fietsnavigatie in apple maps komt.

  Liever minder Privacy, maar op de juiste locatie aankomen in plaats van 30km verderop;)

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Jurriaan op 8 juni 2018 11:18
  Liever apple maps dan google maps. Iets met privacy.

  Zou wel erg fijn zijn als er fietsnavigatie in apple maps komt.

  Hier ook liever Google Maps. Iets met veel meer mogelijkheden, betere navigatie en betere uitwisseling van gegevens met browserversie en je telefoon (thuis je route inplannen en deze vervolgens naar je Android of iOS smartphone schieten).

 • Profielfoto
  tuuur

  Ik gebruik Google maps eigenlijk alleen nog maar om met streetview te kijken, voor de rest voldoet Apple maps prima voor mij.

 • Profielfoto
  iDeMi

  Voor mij blijft het Google Maps. De navigatie van Google Maps is vele malen beter dan Apple Maps. Ik geloof niet dat Apple dat ooit zal evenaren.

 • Profielfoto
  Q-collective

  Ik gebruik al in geen tijden Google Maps meer. Apple doet het echt heel goed met de Kaarten app. Mooi dat de ondersteuning nog breder wordt ?

 • Profielfoto
  Das

  Wat een bijdehandjes allemaal, Google of Apple Maps… er bestaan ik weet niet hoeveel open-source oplossingen die gebaseerd zijn op OpenStreets Map, bv Mapbox, of het voor de meeste van deze pseudo-experts afdoende leaflet.js.

  En nog een opmerking over Google Maps, als je zo slecht op de hoogte bent van de wijzigingen in Google Cloud, waar de API’s van Google nu ook onder vallen, dan moet je niet roepen dat het geld gaat kosten, maar misschien nog eens de documentatie en e-mails lezen. Daarin staat vrij duidelijk dat de verwachting is dat 98% van de API gebruikers nooit een quotum zal halen dat betaling noodzakelijk maakt. Ik heb niets met Google, niets met Google Maps en ook niets meer met Google Analytics. Want iets roepen over Google Maps en dan vervolgens de spyware van Google die Google Analytics heet vind ik heel vreemd, want dan doe je net zo hard mee met de privacy van de bezoekers op je sites schaamteloos schenden.

  Het is een vreemd verhaal dat je zelfs al is het bijna onwaarschijnlijk dat je moet betalen een billing-account moet toevoegen aan je API account of zelfs het hele cloud gebeuren van Google. Ik ben daar net als vele anderen witheet over geworden en heb me lang afgevraagd waarom . En ik kan maar 1 reden bedenken, Google Pay, dat is een totale flop. Niemand die ik ken zou een betaaloplossing nemen bij een marketingbedrijf zoals Google. Maar door van iedereen creditcardgegevens te eisen verlaag je de drempel een heel stuk.

  Dat hele gemoeid voor mij het laatste zetje geweest om en Google Maps en Analytics niet meer te gaan gebruiken. En als je een kaart nodig hebt, kijk eens op de MapBox site, de kaarten en API’s zijn prima de luxe en je helpt mee een Google vrije privacy vriendelijke site aan je klanten te presenteren.

  Het is geen Apple vs Google item. Leuk dat Apple nu ook met wek Aartsen gaat komen, maar ik ben niet onder de indruk van de kwaliteit van de kaarten van Apple en aangezien ik nu op vakantie ben en zeer regelmatig een kaart nodig heb, kom ik helaas toch elke keer weer bij Google Maps uit. Helaas…

 • Profielfoto
  Das

  Ik zie dat ik mijn eigen post (met fouten) niet kan bewerken? Lekker dan…