Apple Maps wordt compleet vernieuwd

Door: Night - 9 reacties
google maps iphone

Apple heeft vandaag in een interview met TechCrunch aangekondigd dat er een geheel nieuwe Apple Maps aankomt. Niet zomaar een update, maar compleet opnieuw, vanaf de grond opgebouwd.

De techgigant uit Cupertino heeft zich kennelijk alle kritiek van de gebruikers aangetrokken. Al sinds 2015 is men in het diepste geheim – zoals we van Apple gewend zijn – bezig om zelf data te verzamelen. Hierdoor is het bedrijf minder afhankelijk van derden zoals TomTom en OpenStreetMap.

Apple Maps moet veel nauwkeuriger worden

De opzet van Apple Maps zal grotendeels ongewijzigd blijven. Maar de nieuwe data zal volgens Apple veel gedetailleerder zijn. Herkenningspunten zoals grasvelden, water, parkeerplaatsen, akkers en fietspaden maken van Maps eindelijk een bruikbaar alternatief. Ook zullen verkeerssituaties, zoals eenrichtingverkeer en rijstrook-keuze, sterk verbeterd worden. Naast een vloot van eigen foto-auto’s en drones is Apple ook van plan om anonieme data van iPhones over de hele wereld te gebruiken om de nauwkeurigheid snel te verbeteren.

Apple Maps auto
Apple’s auto’s die data verzamelen – Klik/tap voor groter.

Waarom compleet nieuwe Maps?

Toen Apple Maps uitbracht in 2012 werd de software al gauw gezien als het lachtertje van de kaartenbranche. Dit leidde zelfs tot een publiek excuus van Apple-topman Tim Cook. Sindsdien heeft Apple veel moeite gestopt in het verbeteren van zijn kaarten.

We hebben dit niet aangekondigd. We hebben het niemand verteld. Dit is een van de dingen die we gelukkig geheim hebben kunnen houden. Maar we zijn enthousiast over het resultaat en staan te popelen om het uit te brengen. In de loop van komend jaar gaan we beginnen de software stukje bij beetje uit te rollen in de VS.

Zo bracht Eddy Cue, Apple’s topman die over internetdiensten gaat, het nieuws naar buiten. Het feit dat we in Europa nog maar weinig Apple-auto’s foto’s hebben zien maken, lijkt erop de duiden dat Apple met Maps dezelfde strategie gaat gebruiken als bij Apple Pay. Eerst Amerika, dan een paar grote Europese steden, gevolgd door een stap voor stap toevoeging van landen. Wanneer Nederland dan eindelijk aan de beurt zal zijn, lijkt dus nog wel even te gaan duren. Apple Pay werd in 2014 gelanceerd en is nu, 4 jaar later, in steeds meer Europese landen beschikbaar. Geduld vereist dus.

Apple Maps
Voorbeeld van de nieuwe, detailleerde kaarten met een campus, winkelcentrum en parkeerplaatsen – Klik/tap voor groter.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Hmmm… het listige van dit soort vooraankondigingen is dat je daarmee de verwachtingen tot ongekende hoogte opdrijft. Daarmee maakt Apple het zichzelf extra moeilijk en vergroot het de kans op teleurstelling… óf ze moeten elke stoutste verwachting gaan overtreffen…

  En gaat dit vooral over de VS? Waarschijnlijk wel, want er zijn in tegenstelling tot tot in de VS, geen rondrijdende mysterieuze voertuigen in NL gesignaleerd…

 • Profielfoto
  Frans

  Op zich goed nieuws. Hoe graag ik ook Apple Maps zou willen gebruiken (omdat ik denk dat Apple mijn privacy beter zal beschermen) gebruik ik nog steeds Google Maps omdat daarmee veel meer locaties te vinden zijn en ook fiets navigatie mogelijk is. Als Apple Maps die tekortkomingen wegneemt stap ik direct over.

   

 • Profielfoto
  cheque

  Ik gebruik Apple Maps nu al veel, en het wordt inderdaad alsmaar beter. Ik verheug me op de nieuwe versie.

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Ik zou het graag meer gebruiken, maar Google is gewoon nog zo veel beter, dat je daar toch vaak weer terecht komt als je echt een bedrijf of zo zoekt.

 • Profielfoto
  bassbug

  Grootste probleem van Apple Maps is dat het geen zoekmachine is.

  Een adres wat je met tikfout intikt wordt niet hersteld.

  Geldt ook voor andere termen dan alleen adres

 • Profielfoto
  maconly

  Had Tomtom overgenomen.

  applemaps is dramatisch slecht.

 • Profielfoto
  edbdgsk

  Zou heel mooi zijn een compleet nieuwe applemaps maar als dit op dezelfde manier uitgerold gaat woorden als apple Pay dan zijn we voor nu dus weer blijgemaakt met een dooie mus.

  ik wordt dit keer pas echt blij als ie ook daadwerkelijk op mijn telefoon staat.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Het vervelende aan America First is dat het ook vaak Europa/Netherlands never/really late is. News, ApplePay, HomePod, etc. Het zal me een zorg zijn wat ik in de VS zou kunnen als ik Amerikaan zou zijn: what have you done for me lately? Maar goed: wat fijn dat het Amerikaanse gras zoveel duidelijker groen is.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Op zich goed, maar too little too late. Voordat Europa gecovered is zijn we jaren verder. Dus vooraksnog is Google Maps de king.