Huub Everstijn
Huub Everstijn Diensten 30 juni 2018
Leestijd: 2 minuten

Apple Maps wordt compleet vernieuwd

Apple heeft vandaag in een interview met TechCrunch aangekondigd dat er een geheel nieuwe Apple Maps aankomt. Niet zomaar een update, maar compleet opnieuw, vanaf de grond opgebouwd.

De techgigant uit Cupertino heeft zich kennelijk alle kritiek van de gebruikers aangetrokken. Al sinds 2015 is men in het diepste geheim – zoals we van Apple gewend zijn – bezig om zelf data te verzamelen. Hierdoor is het bedrijf minder afhankelijk van derden zoals TomTom en OpenStreetMap.

Apple Maps moet veel nauwkeuriger worden

De opzet van Apple Maps zal grotendeels ongewijzigd blijven. Maar de nieuwe data zal volgens Apple veel gedetailleerder zijn. Herkenningspunten zoals grasvelden, water, parkeerplaatsen, akkers en fietspaden maken van Maps eindelijk een bruikbaar alternatief. Ook zullen verkeerssituaties, zoals eenrichtingverkeer en rijstrook-keuze, sterk verbeterd worden. Naast een vloot van eigen foto-auto’s en drones is Apple ook van plan om anonieme data van iPhones over de hele wereld te gebruiken om de nauwkeurigheid snel te verbeteren.

Apple Maps auto
Apple’s auto’s die data verzamelen – Klik/tap voor groter.

Waarom compleet nieuwe Maps?

Toen Apple Maps uitbracht in 2012 werd de software al gauw gezien als het lachtertje van de kaartenbranche. Dit leidde zelfs tot een publiek excuus van Apple-topman Tim Cook. Sindsdien heeft Apple veel moeite gestopt in het verbeteren van zijn kaarten.

We hebben dit niet aangekondigd. We hebben het niemand verteld. Dit is een van de dingen die we gelukkig geheim hebben kunnen houden. Maar we zijn enthousiast over het resultaat en staan te popelen om het uit te brengen. In de loop van komend jaar gaan we beginnen de software stukje bij beetje uit te rollen in de VS.

Zo bracht Eddy Cue, Apple’s topman die over internetdiensten gaat, het nieuws naar buiten. Het feit dat we in Europa nog maar weinig Apple-auto’s foto’s hebben zien maken, lijkt erop de duiden dat Apple met Maps dezelfde strategie gaat gebruiken als bij Apple Pay. Eerst Amerika, dan een paar grote Europese steden, gevolgd door een stap voor stap toevoeging van landen. Wanneer Nederland dan eindelijk aan de beurt zal zijn, lijkt dus nog wel even te gaan duren. Apple Pay werd in 2014 gelanceerd en is nu, 4 jaar later, in steeds meer Europese landen beschikbaar. Geduld vereist dus.

Voorbeeld van de nieuwe, detailleerde kaarten met een campus, winkelcentrum en parkeerplaatsen – Klik/tap voor groter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple Maps wordt compleet vernieuwd
Sluiten