‘Apple wilde iPhone helemaal ontdoen van poorten’

Door: Raymon Mens - 29 reacties
iPhone onderkant

Het verwijderen van de mini-jack was nog maar het begin. Apple wil de iPhone naar verluidt helemaal van poorten ontdoen en draadloos laden de standaard maken. Volgens Bloomberg-reporter Mark Gurman, die over uitstekende bronnen binnen Apple beschikt, heeft het bedrijf de mogelijkheid serieus onderzocht. Toch was het nog niet mogelijk.

Apple wilde het naar verluidt radicaal aanpakken. De iPhone X moest het eerste toestel zijn dat geen fysieke poorten meer had. Jony Ive droomde al sinds de iPhone 7 van een toestel dat niet meer was dan “een stuk glas”. Apple liep echter tegen de beperkingen van draadloos laden op. Het is niet alleen langzamer, maar ook een stuk duurder om een draadloze lader mee te leveren.

Natuurkundige wetten werken tegen

Draadloos laden is momenteel aanzienlijk minder efficiënt dan laden via een kabel. Niet alle energie bereikt namelijk de telefoon, er wordt ook een deel omgezet in warmte. Om veel vermogen te leveren, bijvoorbeeld 2 ampère (gelijk aan een iPad-lader), moet een draadloze lader al 4 ampère opwekken. Dat zal dermate veel warmte veroorzaken, dat actieve koeling in een laadpad nodig is. Daarom is net zo snel via inductie als via een kabel laden nog geen optie. Apple liep hier bij de productie van zijn eigen 3-in-1-lader AirPower al tegenaan.

iPhone draadloos laden
Klik/tap voor groter.

Apple is op veel gebieden al klaar voor de draadloze toekomst. Bestanden kunnen overgedragen worden via AirDrop, software-updates worden over-the-air geïnstalleerd en de AirPods gooien hoge ogen. Toch zijn er ook nadelen, denk aan het snel aansluiten van een powerbank of het snel herstellen van de iPhone via DFU-modus.

Voor nu is het een nee

Dat de toekomst voor de iPhone-maker draadloos is, wil waarschijnlijk ook zeggen dat er niet langer geïnvesteerd wordt in een opvolger van de Lightning-poort. Geruchten over een iPhone die via USB-C laadt, kunnen we definitief afschrijven. Dat wil overigens niet zeggen dat Apple geen snellere USB-C-lader bij de iPhone kan leveren. De 5 watt lader die momenteel meegeleverd wordt, krijgt naar verluidt een opvolger die met USB-C werkt. Maar let op: dat gaat om de aansluiting op de lader, niet om de aansluiting op de telefoon.

Vooralsnog is de Lightning-poort dus een blijver, maar als Apple zijn zinnen eenmaal op iets heeft gezet, blijft het bedrijf vaak pushen.

Reacties

29 reacties
 • Profielfoto
  McJohn

  Draadloos opladen terwijl je in de wagen zit…. handig? Mjeh…

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  @McJohn, ik gebruik die poort niet meer op mijn iPhone 8 Plus. Ik ben er van overtuigd dat de meerderheid van de mensen de poorten wel nog in verschillende maten gebruikt, maar de toekomst zal nu eenmaal draadloos worden. Er is echt geen reden om kostbare ruimte toe te wijden aan iets dat gelijktijdig de toekomst tegenhoudt.

 • Profielfoto
  Night

  Er zijn toch al auto’s die zo’n draadloos oplaadmatje aan boord hebben?

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  @Night, zeker! Zelfs als je met een Corola rijdt zijn er van die houders (die in de ventilatieroosters steken) waar je je toestel gewoon op plaatst en begint op te laden, met een simpel kabeltje van de houder naar dat vreemd auto-elektriciteitsding.

 • Profielfoto
  Jamie Yang

  En hoe zit het dan met dingen vanaf je mac of pc synchroniseren? Dat wordt dan niet meer mogelijk?

 • Profielfoto
  Night

  @Barika-Cala-Saidah: Je bedoeld de sigarettenaansteker. In deze tijd van anti-rook campagnes kan “vreemd auto-elektriciteitsding” ook hoor ?

  @Jamie-Yang: Natuurlijk wel. Via bluetooth of wifi

 • Profielfoto
  MacbookTo

  @Barika-Cala-Saidah, dan heb je dus nog een kabeltje nodig naar je sigarettenaansteker. Nu heb ik een kabeltje van de iPhone naar de sigarettenaansteker. Dus dat blijft m.i. toch nog een kabeltje.

  Ik vind het dan zo vervelend dat je bijv. weer je powerbank af moet danken. Je moet dan diverse externe apparaten rondom je iPhone weer gaan vervangen. Ik ben juist zo happy dat iedereen hier in huis nu dezelfde kabel kan gebruiken. Heb altijd een powerbank, kabeltje en oplader bij me als ik een lange dag wegga. No problem.

   

 • Profielfoto
  Macteach

  Bluetooth audio in de auto? Nee dank u. Bekabeld. En wireless CarPlay is zeldzaam nog.

 • Profielfoto
  Q-collective

  Ik kan niet wachten! Een poortloze iPhone is pas echt de toekomst. Dit is dus ook het verwachte antwoord van Apple op iedereen die roept om een USB C poort op het toestel: gaat nooit gebeuren want het grote doel is dus helemaal géén poorten. Om dan nog voor een jaar of twee iedereen op te zadelen met USB C accessoires is natuurlijk redelijk zinloos.

 • Profielfoto
  iCrazy

  Denk dat airpower toekomst is. Als ze snel op kunnen laden

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  @Jamie Yang, tijden veranderen, ik ken niemand meer die nog iOS-apps op zijn Mac downloadt om vervolgens zijn iOS-toestel te synchroniseren. Als je echt nog wat illegaal gedownloade muziek wilt synchroniseren gaat dat al sinds ruime tijd prima over WiFi.

  @Night, wat jij wilt!;-)

  @MacBookTo, je moet niet zozeer op die kabel letten. Je installeert die houder op het ventilatierooster en steekt de kabel van de houder in de sigarettenaansteker. Het volgende scenario is: je stapt je auto in, plaatst je toestel in de houder en klaar is kees. Het niet hoeven in te steken van de kabel is maar één klein kort stapje, maar het geeft echt wel een prettig gevoel, dit heb ik de voorbije 6 maanden echt wel ervaren. Transities van standaarden zijn altijd vervelend, en ik ken het gegeven van dat het erg fijn is dat iedereen het met dezelfde kabel doet. Draadloos is in mijn visie een nieuwe dimensie, wanneer we een draadloze standaard universeel kunnen maken, dienen we nooit nog een transitie van standaard door te voeren. Draadloos is draadloos en dat is het, fysieke adapters zijn er niet want de standaard is draadloos.
  We hebben uiteraard wel verscheidene draadloze standaarden (Qi; Bluetooth; WiFi), maar als we deze respectievelijk blijven gebruiken voor [opladen; energie-extensieve, kleinschalige data-overdracht; energie-extensieve, grootschalige data-overdracht], dan zijn we er. Voor professionele doeleinden kan er één kabel zijn (laten we Thunderbolt 3 nemen), voor specifieke, professionele zaken heb je nu eenmaal die tientallen Gbps nodig. Maar we zouden werkelijk versteld staan als we een lijstje zouden opmaken van welke troep aan bedrade standaarden we zouden kunnen weggooien door over te stappen naar primaire, draadloze alternatieven, die op hun beurt steeds verbeterd kunnen worden (betere efficiëntie in energieoverdracht, het halen van hogere snelheden), maar tegelijkertijd steeds compatibel blijven met verouderde consumententoestellen, dan hebben we de laatste transitie doorgemaakt, en zullen toekomstige generaties er mee staan lachen hoe wij voor het mirroren van ons laptopscherm naar de televisie een HDMI-kabel van het ene toestel naar het andere moesten leiden.

 • Profielfoto
  Niels

  Leuk voor de toekomst, maar ik zie voor nu nog een aantal haken en ogen:

  Indien er zich een probleem met je iPhone voordoet, moet er wel een herstelmogelijkheid zijn. Dit loopt vooralsnog via de Lightning-poort.
  Veel mensen gebruiken een navigatie- en music app in de auto. Je bent dus afhankelijk van het feit dat je een draadloze CarPlay Unit met laadpad in je auto hebt, danwel een houder met ingebouwde draadloze lader.
  Alle Lightning accessoires zijn dan niet meer te gebruiken. Denk aan speakers, docks, powerbanks, etc. Waarom zou je de mogelijkheid tot het gebruik van deze poort laten verdwijnen, als deze nu toch al zo goed als onzichtbaar is?

  Persoonlijk hoop ik eerder op een nieuwe versie van Lightning, met:

  Ondersteuning voor Fast-charging
  Ondersteuning voor snellere data overdracht
  Backwards compatible met de originele Lightning stekker.

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  @Niels, dat herstellen zal via Apple Care moeten gebeuren, net zoals dat nu voor Apple Watch werkt.
  De auto-industrie gaat net zoals het grootste deel van de markt niet anticiperen op technische innovaties wat consumentenproducten betreft, het is aan iemand om de eerste stap te zetten, en helaas is er over het algemeen maar één partij die doorgaans daartoe in staat is, Apple dus.
  En ja, net zoals bij elke nieuwe transitie van standaarden zal een hele hoop accessoires niet meer compatibel zijn, maar als je mijn vorige reactie leest begrijp je hoe ik deze transitie als terminaal beschouw.
  Wat de toekomst van Lightning betreft zou ik niet té veel verwachten, ondersteuning tot een twintigtal Watt zou in de toekomst nog kunnen komen, maar verder dan de huidige snelheden van USB 3.0 zullen we niet komen denk ik. Waarom zou men er in Californië hun tijd in steken om Lightning te verbeteren als er een betere, alternatieve oplossing in de maak is?;-)

 • Profielfoto
  Milez

  Ik ben een journalist en gebruik een Rode-microfoon om interviews op te nemen. Hoe kan dat als er geen poorten meer zijn? Ik heb geen zin in nog een draadloos toestel dat ook weer voor “batterij-stress” kan zorgen.

  Verder is draadloos opladen compleet idioot als je hoort over de nadelen: enorm energieverlies tijdens het laden, snellere slijtage van de batterij, onmogelijk de telefoon op te laden en tegelijk te gebruiken.

  Het enige voordeel van een poortloze telefoon is dat hij gemakkelijker waterdicht te maken is. Maar is dat echt alle nadelen waard?

  Als de poortloze iPhone er echt aankomt, kunnen we alleen hopen dat er ook nog een of andere SE-variant met poorten zal blijven bestaan. Wat natuurlijk wel betekent dat het goedkopere toestel een groter gebruiksgemak zal bieden, dus hoe verdedigbaar is dat?

 • Profielfoto
  Koezel

  Draadloos? Je hebt nog steeds een kabel met in dit geval een soort matje eraan. Enige verschil is dat je je telefoon in erop legt i.p.v. een connector aansluiten. Hoe doe je dat in de auto als je je Iphone als navigatie gebruikt? En laden via de standaardkabel gaat nog steeds veel sneller. Ik geloof wel in een toekomst zonder poorten, echter zal er nog veel moeten gebeuren/aangepast worden.

 • Profielfoto
  gipsman

  Draadloos maakt nog deel uit van de comfortzone. Bij stroomonderbrekingen werkt het niet meer als het netwerk uitvalt. Een kabeltje nog wel, zolang als de batterij het volhoudt. Je kan zeggen: dit gebeurt niet meer, maar ik heb dit jaar al 2 langdurige (meerdere uren) stroomonderbrekingen gehad, in het welvarende België.

 • Profielfoto
  whaha

  Ik vind draadloos best, zolang het geen achteruitgang is en optioneel is. Als de nieuwe SE geen oplaadpoort meer heeft, dan koop ik de huidige.

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  @Milez, gelukkig kan je je Rode-microfoon morgen nog gebruiken, overmorgen ook zelfs, ik vermoed eigenlijk nog een hele periode, we zitten nu gewoonweg op een moment waar er iets op het punt staat te veranderen. De technologie waarmee de audio jack werkt komt nog van vóór Wereldoorlog 1, op zich doet ie nog steeds prima zijn werk, maar de kleine hoeveelheden data die daar door vliegen kunnen met de huidige technologie al perfect zonder kabel overgeleverd worden. Het is natuurlijk wel van groots belang dat het de ervaring ten goede komt, wanneer de apparaten zich zonder problemen kunnen verbinden met elkaar, is het enkel een goede evolutie.
  Wat dat draadloos opladen betreft, we zullen bij geen enkele energieoverdracht een energierendement van 100% kunnen halen, maar de meeste van de dingen die je opsomt zijn zaken die door de jaren heen verbeteren. De reden dat we vandaag met kabels werken is dan ook dat de draadloze technologie nog niet op punt staat.

  @whaha, ik ben er niet zo zeker van of er nog een opvolger van de iPhone SE komt, dan gaan we 4 iPhone-modellen te zien krijgen in september? Of wanneer zou ie komen?

 • Profielfoto
  Wimusia

  Night op 21 juni 2018 20:05
  @Barika-Cala-Saidah: Je bedoeld de sigarettenaansteker. In deze tijd van anti-rook campagnes kan “vreemd auto-elektriciteitsding” ook hoor ?

  “Je bedoelD” NEE, je bedoelT!!

   

  #tokkiestraattaalniveau

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  @Wimusia, vergeef me;-)

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Van de week nog een iPhone SE via Lightning gebackupped en geüpdatet via de kabel aan de Mac omdat hij te vol te zat voor over-the-air. Weet niet hoe dat in onze draadloze toekomst moet werken.

  Verder begrijp ik dat draadloos laden veel meer energie kost (2x zoveel staat hierboven in het artikel) en dat kun je in onze klimaatbesparende toekomst niet hoed verkopen.

  Ook is de hitte, waar de helft van de energie in de mar naartoe lijkt te gaan vooral slecht voor de levensduur van je batterij.

  En tenslotte mag je net als bij je MacBook weer alle randapparatuur gaan vervangen. Denk ook aan vliegtuigen, treinen, luchthavens, chargestations op festivals etc. Ook niet fris voor het milieu.

  Waar zit nu eigen de drang voor deze ongetwijfeld ‘fantastische’ toekomst? Ik hoop dat het nog lang gaat duren.

 • Profielfoto
  csteelooper

  Barika Cala Saidah op 21 juni 2018 20:58
  @Jamie Yang, tijden veranderen, ik ken niemand meer die nog iOS-apps op zijn Mac downloadt om vervolgens zijn iOS-toestel te synchroniseren. (…)

  Hmm… Da’s dan zeker omdat die mogelijkheid er al twee jaar niet meer is? Die zit namelijk al een eeuwigheid niet meer in iTunes. Maar geloof me, als Apple die mogelijkheid (weer) zou bieden, al dan niet met behulp van iTunes, zou ik er zeker gebruik van maken. Liefst zou ik zien dat er een soort iPhone Configuration Utility komt met ondersteuning daarvoor, zodat iTunes zich kan (blijven) focussen op waarvoor het ooit was bedoeld: muziek.

  Overigens: van mij mag Apple App Management ook op z’n Google gaan aanbieden: je gaat naar een online variant van de (Mac/iOS) App Store en zoekt je app, zegt op welke devices je die wilt hebben en voilà, bij de eerstvolgende verbinding met een netwerk staat je app er op. Werkt prima in de Google Play store en is soms véél handiger dan on-device het zoekwerk moeten verrichten.

 • Profielfoto
  polansky

  McJohn op 21 juni 2018 19:48
  Draadloos opladen terwijl je in de wagen zit…. handig? Mjeh…

  Kan anders al in heel veel auto’s… ?

   

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  Barika Cala Saidah op 21 juni 2018 19:57
  @McJohn, ik gebruik die poort niet meer op mijn iPhone 8 Plus. Ik ben er van overtuigd dat de meerderheid van de mensen de poorten wel nog in verschillende maten gebruikt, maar de toekomst zal nu eenmaal draadloos worden. Er is echt geen reden om kostbare ruimte toe te wijden aan iets dat gelijktijdig de toekomst tegenhoudt.

  Er is toch echt wel een reden en die reden is als je op goede kwaliteit muziek wilt luisteren onderweg. Die AirPods klinken echt nergens naar en andere bluetooth hoofdtelefoons voldoen ook niet aan mijn eisen. Gebruik voor onderweg een externe DAC met bedrade hoofdtelefoon wat echt wel heel veel beter klinkt dan de interne DAC in de iPhone.

 • Profielfoto
  maconly

  Maak eerst maar eens een Iphone die je gewoon 24 uur kan gebruiken zonder dat je accu leeg is.

 • Profielfoto
  Cest Mac

  Zie er zelf helemaal niets in. Namelijk veel te veel energieverspilling en slecht voor het milieu als iedereen draadloos zijn toestellen gaat laden. Kabel is ook gewoon heel makkelijk. Weet niet waarom mensen zoveel moeite mee zouden hebben.

 • Profielfoto
  Macteach

  Die sigarettenaansteker heet dan officieel de 12-Voltaansluiting;-)

 • Profielfoto
  Q-collective

  Milez op 21 juni 2018 23:13
  Ik ben een journalist en gebruik een Rode-microfoon om interviews op te nemen. Hoe kan dat als er geen poorten meer zijn? Ik heb geen zin in nog een draadloos toestel dat ook weer voor “batterij-stress” kan zorgen.

  Ik ben toevallig voor hetzelfde scenario een microfoon aan het zoeken. Dit vind ik dan nog eigenlijk best een goed argument want professionele kwaliteit bluetooth mictfoons lijkt nog niet echt een ding te zijn…

  Offtopic: welke mic gebruik jij trouwens? Ik lijk na wat onderzoek uit te komen bij een Røde NTG-4+. Wat is jouw mening daarover? Heb je andere suggesties?

 • Profielfoto
  maconly

  Barika Cala Saidah op 21 juni 2018 19:57
  @McJohn, ik gebruik die poort niet meer op mijn iPhone 8 Plus. Ik ben er van overtuigd dat de meerderheid van de mensen de poorten wel nog in verschillende maten gebruikt, maar de toekomst zal nu eenmaal draadloos worden. Er is echt geen reden om kostbare ruimte toe te wijden aan iets dat gelijktijdig de toekomst tegenhoudt.

  Handig in een vliegtuig of onderweg.

  eerst een phone die minimaal 24 uur mee kan op een accu lading.