Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 21 juni 2018

‘Apple wilde iPhone helemaal ontdoen van poorten’

Het verwijderen van de mini-jack was nog maar het begin. Apple wil de iPhone naar verluidt helemaal van poorten ontdoen en draadloos laden de standaard maken. Volgens Bloomberg-reporter Mark Gurman, die over uitstekende bronnen binnen Apple beschikt, heeft het bedrijf de mogelijkheid serieus onderzocht. Toch was het nog niet mogelijk.

Apple wilde het naar verluidt radicaal aanpakken. De iPhone X moest het eerste toestel zijn dat geen fysieke poorten meer had. Jony Ive droomde al sinds de iPhone 7 van een toestel dat niet meer was dan “een stuk glas”. Apple liep echter tegen de beperkingen van draadloos laden op. Het is niet alleen langzamer, maar ook een stuk duurder om een draadloze lader mee te leveren.

Natuurkundige wetten werken tegen

Draadloos laden is momenteel aanzienlijk minder efficiënt dan laden via een kabel. Niet alle energie bereikt namelijk de telefoon, er wordt ook een deel omgezet in warmte. Om veel vermogen te leveren, bijvoorbeeld 2 ampère (gelijk aan een iPad-lader), moet een draadloze lader al 4 ampère opwekken. Dat zal dermate veel warmte veroorzaken, dat actieve koeling in een laadpad nodig is. Daarom is net zo snel via inductie als via een kabel laden nog geen optie. Apple liep hier bij de productie van zijn eigen 3-in-1-lader AirPower al tegenaan.

iphone draadloos laden
Klik/tap voor groter.

Apple is op veel gebieden al klaar voor de draadloze toekomst. Bestanden kunnen overgedragen worden via AirDrop, software-updates worden over-the-air geïnstalleerd en de AirPods gooien hoge ogen. Toch zijn er ook nadelen, denk aan het snel aansluiten van een powerbank of het snel herstellen van de iPhone via DFU-modus.

Voor nu is het een nee

Dat de toekomst voor de iPhone-maker draadloos is, wil waarschijnlijk ook zeggen dat er niet langer geïnvesteerd wordt in een opvolger van de Lightning-poort. Geruchten over een iPhone die via USB-C laadt, kunnen we definitief afschrijven. Dat wil overigens niet zeggen dat Apple geen snellere USB-C-lader bij de iPhone kan leveren. De 5 watt lader die momenteel meegeleverd wordt, krijgt naar verluidt een opvolger die met USB-C werkt. Maar let op: dat gaat om de aansluiting op de lader, niet om de aansluiting op de telefoon.

Vooralsnog is de Lightning-poort dus een blijver, maar als Apple zijn zinnen eenmaal op iets heeft gezet, blijft het bedrijf vaak pushen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Apple wilde iPhone helemaal ontdoen van poorten’
Sluiten