Nederlands goud bij de Apple Design Awards 2018

Door: Raymon Mens - 1 reactie

Het is inmiddels een traditie. Tijdens WWDC worden de Apple Design Awards uitgereikt. Apple beloont ontwikkelaars die uitblinken op het gebied van design, user experience of het gebruik van technologie. Dit jaar valt ook een Nederlandse app in de prijzen.

In totaal vielen tien apps uit negen verschillende landen in de prijzen. Ontwikkelaars krijgen naast de award ook een hele leuke goodie bag. Daar zit namelijk een iMac 5k, MacBook Pro 15-inch, 256GB iPhone X, iPad Pro 512GB, Apple TV 4k, Apple Watch Series 3 en ook nog een setje AirPods in.

Hier zijn alle winnaars op een rij.

Agenda (Nederland) – Mac en iOS

De app Agenda is beschikbaar iOS en macOS en wordt gemaakt door vier Nederlandse ontwikkelaars. Het is een combinatie van een app voor notities, agenda een taakbeheer. Apple prijst de app om zijn minimalistische ontwerp en elegante typografie. De krachtige zoekfunctie en goede navigatie zorgen voor extra bonuspunten. Ook technisch is de app indrukwekkend, met onder andere iCloud-synchronisatie en Handoff.

Apple Design Awards Agenda
Klik/tap voor groter.

Florence (Australië) – iOS

Florence is een interactief verhalenboek waarin games en strips worden gecombineerd. De app draait om het verkennen van de overwinningen en tegenslagen van verliefdheid. Apple was ook onder de indruk van de unieke soundtrack, met de hand getekende kunstwerken en een emotioneel verhaal. Volgens de jury een app met “echte universele aantrekkingskracht.”

Apple Design Awards Florence
Klik/tap voor groter.

iTranslate Converse (Oostenrijk) – iOS

iTranslate Converse maakt van je iPhone en Apple Watch in een vertaalapparaat dat twee richtingen op werkt. Apple is naast het simpele ontwerp ook onder de indruk van de offline werking en automatische detectie van de juiste taal.

Apple Design Awards iTranslate Converse
Klik/tap voor groter.

Calzy 3 (India) – iOS

Een Apple Design Award voor een rekenmachine-app? Jazeker, want het is een bijzonder aanpasbare rekenmachine die vol met de laatste iOS-technologie ziet. Denk aan multitasking, Face ID en Touch ID, Drag & Drop en zelfs iMessage-integratie. Daarnaast is er ook ondersteuning voor Spotlight, iCloud Sync en Handoff. Het oordeel van de jury: “een app voor het uitvoeren van dagelijkse wiskundige berekeningen op een elegante manier.”

Apple Design Awards Calzy 3
Klik/tap voor groter.

Frost (Oostenrijk) – iOS

Naast apps, zijn er ook games in de prijzen gevallen. De eerste is Frost. Volgens de jury een prachtig puzzelspel dat je vrij paden laat tekenen om een zwerm deeltjes te begeleiden. “Vreemd maar toch kalmerend” met Metal-technologie die zorgt voor vloeiende animaties.

Apple Design Awards Frost
Klik/tap voor groter.

Oddmar (Turkije) – iOS

Deze side-scroller bevat handgetekende levels en een filmwaardige soundtrack. Het resultaat: een prachtige game in een Viking-thema. Volgens de jury “een game die de productiewaarde van een geanimeerde speelfilm heeft en daarnaast goed is geoptimaliseerd voor een touchscreen.”

Apple Design Awards Oddmar
Klik/tap voor groter.

Alto’s Odyssey (Canada) – iOS

Alto’s Odyssey is een eindeloze sandboard-game reis met intuïtieve gameplay. Bijzonder is dat er volop gebruik wordt gemaakt van 3D Touch en haptics. Ook de prachtige illustraties en de rustgevende en meeslepende soundtrack zorgen voor bonuspunten.

Apple Design Awards Alto's Odyssey
Klik/tap voor groter.

Bandimal (Finland) – iOS/iPad

De laatste drie apps winnen een Apple Design Award omdat ze goed gebruik maken van de iPad. De eerste is een kindergame genaamd Bandimal. De muziek-app vervangt instrumenten vervangt door geanimeerde tekenfilmdieren. Zo kunnen kinderen op een leuke en unieke manier experimenteren met het maken van melodieën en ritmes. De focus ligt op creativiteit: geen noten, geen akkoorden, geen regels, geen scores.

Apple Design Awards Bandima.jog
Klik/tap voor groter.

Playdead’s INSIDE (Denemarken) – iOS en Apple TV

Deze game is een puzzel- avonturen- en platformgame in een. Met prachtige beelden, een indrukwekkend geluidsontwerp en doordachte puzzels scoort Playdead’s INSIDE hoge ogen bij de jury van de Apple Design Awards. Niet alleen op de iPhone, maar ook op de iPad en Apple TV.

Apple Design Awards Playdeads INSIDE
Klik/tap voor groter.

Triton Sponge (VS) – iPad

De enige Amerikaanse app die in de prijzen viel bij de Apple Design Awards is gericht op medische professionals. Triton Sponge is een iPad-app die wordt gebruikt in medische operatiekamers om bloedverlies te monitoren. De app gebruikt iOS-technologieën zoals Core Image en bloedverlies te detecteren, evenals Core ML en machine learning om complexe bloedverliesberekeningen uit te voeren.

Apple Design Awards 2018 Triton Sponge
Klik/tap voor groter.

Reacties

1 reactie
  • Profielfoto
    koen

    De vierde (!) Apple Design Award voor één van de makers van Agenda.