Jan de Raab
Jan de Raab Nieuws 12 juni 2018

Bauhaus Treasures: Adobe brengt oude fonts tot leven

Een beetje creatieve geest heeft twee grote liefdes: de Mac en typografie. Dit nieuws van Adobe zal door de meeste typografen dan ook met gejuich worden ontvangen. Lettertypen die onlangs zijn herontdekt op de historische designschool van Bauhaus zijn gedigitaliseerd en beschikbaar voor Creative Cloud-gebruikers via Adobe Typekit.

Het project kwam tot stand na de ontdekking van onvoltooide typografieschetsen en letterfragmenten van de Duitse school Bauhaus Dessau, die in 1932 door de Nationaal Socialistische Partij werd gesloten. Een team van typografen en ontwerpstudenten werkte met de overgebleven typefaces en Illustrator CC om de lettertypesets te digitaliseren.

Twee van de vijf typefaces beschikbaar

Twee van de vijf typefaces, ‘Joschmi’ van Joost Schmidt en ‘Xants’ van Xanti Schawinsky zijn vandaag verkrijgbaar. De resterende drie volgen de komende maanden. Ontwerpers van de resterende lettertypen zijn Alfred Arndt, Carl Marx en Reinhold Rossig.

De fonts ‘Joschmi’ (links) en ‘Xants’ (rechts) – Klik/tap voor groter.

Liefhebbers van Apple en design zijn waarschijnlijk bekend met het Bauhaus-gedachtegoed. Oprichter Walter Gropius, een Duitse architect, was fan van functionele ontwerpen met strakke lijnen en eenvoudige vormen. Apple’s eigen verlangen naar eenvoud en functionaliteit sluit daar naadloos op aan. Apple-ontwerpen Jonathan “Jony” Ive werd vaak geïnspireerd door Braun-designer Dieter Rams, die weer werd opgeleid door een volgeling van het Bauhaus-principe.

Alleen in Adobe Creative Cloud

Typekit-typefaces kunnen worden gedownload van de website van Adobe, waar ze worden gesynchroniseerd met de Creative Cloud-desktopapp en mobiele apps. De lettertypen kunnen vervolgens worden gebruikt met tools zoals Photoshop en Illustrator op de Mac en Adobe Comp op iOS. Toegang tot de volledige verzameling Typekit-typefaces vereist een Creative Cloud- of Typekit-abonnement.

Ten slotten lanceert het bedrijf ook een reeks van vijf design challenges waarbij de fonts moeten worden gebruikt. Deelnemers kunnen een bezoek aan de Bauhaus-archieven winnen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Bauhaus Treasures: Adobe brengt oude fonts tot leven
Sluiten