Jan de Raab
Jan de Raab Nieuws 19 juni 2018

De toekomst komt dichterbij: 5G nu een volledige standaard

Het mobiele netwerk van de toekomst komt steeds dichterbij. We hebben het natuurlijk over 5G en daar is vandaag wederom nieuws over. 3GPP, de organisatie die over de nieuwe 5G-standaard gaat, heeft de standaardisering van het netwerk compleet afgerond. Dat wil zeggen dat er nu een complete blauwdruk ligt en providers écht aan de slag kunnen.

De blauwdruk van 5G werd in twee fases gemaakt. De eerste fase, die bedoeld was voor niet-zelfstandige implementaties, is in december voltooid. Het tweede deel van de standaard is bedoeld voor zelfstandige implementaties en is zojuist voltooid.

5G in twee fases

Het verschil tussen niet-zelfstandige en zelfstandige 5G-netwerken is eenvoudig uit te leggen. Bij de eerste variant, die al eerder afgerond was, is de communicatie tussen de telefoon en zendmast echt 5G. Aan de achterkant maakt de mast echter nog gebruik van de bestaande infrastructuur en 4G/LTE-verbindingen. Denk aan het overdragen van telefoontjes van mast tot mast. Bij de zelfstandige variant (fase 2) is ook de hele achterkant van de mast ook over op de nieuwe standaard.

Meer dan een netwerk voor mobiele telefoons

Een van de redenen waarom de ontwikkeling van 5G in twee delen werd opgehakt, is omdat het veel meer is dan alleen een verbinding voor mobiele apparaten. De opvolger van 4G namelijk twee verschillende frequentieblokken, een onder 6 GHz en een van 24 tot 86 GHz. De lage frequenties zullen gebruikt worden voor mobiele apparaten, maar van hoge frequenties (millimetergolftechnologie) kunnen worden ingezet voor een extreem hoge bandbreedte over korte afstanden of zichtafstanden. Met een richtantenne zou je bijvoorbeeld razendsnel internet in huis kunnen halen. Veel sneller dan ADSL.

Dit is een game-changer voor draadloze netwerken. Door de flexibele frequenties kan alles op het netwerk aangesloten worden, van huishoudelijke apparaten tot server. Dus ook auto’s, laptops, televisietoestellen. Met een verwachte haalbare datasnelheid van 100 Mbps (niet het feitelijke theoretische maximum), is er veel meer bandbreedte beschikbaar dan ooit tevoren.

Nederlandse plannen

In Nederland wordt enkel nog met de opvolger van 4G getest. KPN, Vodafone en T-Mobile voeren allemaal hun eigen tests uit. In dit artikel hebben we de experimenten van de providers op een rij gezet. Verwacht het eerste, commerciële 5G-netwerk in 2020 of 2021 in de Nederlandse lucht. Internationaal wordt er veel van de Olympische Spelen 2020 in Tokyo verwacht. Dan willen de Japanse provider hun innovatieve spierballen laten zien.

Reageer op artikel:
De toekomst komt dichterbij: 5G nu een volledige standaard
Sluiten