Jan de Raab
Jan de Raab Nieuws 7 juni 2018

5G in Nederland: veiling frequenties mogelijk uitgesteld

Het kan nog wel eens even gaan duren voordat Nederlandse providers aan de slag kunnen met 5G. De veiling van de benodigde frequenties is in de ijskast gezet door het Ministerie van Economische Zaken. Ze zouden aanvankelijk in 2019 worden geveild, maar dat wordt veel later.

Volgens staatssecretaris Mona Keijzer is 2019 “te ambitieus”. Het ministerie is nog niet klaar voor de  veiling. In een brief aan de Tweede Kamer stelt Keijzer dat de Europese Commissie eerst moet oordelen over de overname van Tele2 door T-Mobile. Dat deze beslissing impact kan hebben op de geplande veiling is duidelijk. Beide bedrijven zouden interesse hebben in een 5G frequentie.

Vertraging van enkele maanden

Nadat de Europese Commissie een beslissing heeft genomen zal de ACM (Autoriteit Consument en Markt) een advies gaan uitbrengen over het voorgenomen verloop van de veiling. Dat gehele proces neemt naar verwachting enkele maanden in beslag. Pas dan kan worden begonnen met het voorbereiden van de veiling van de 5G-frequenties.

Nederland is hierbij dus afhankelijk van de snelheid waarmee de Europese Commissie een besluit neemt omtrent de overname van Tele2. In theorie is het mogelijk dat de veiling gewoon eind 2019 kan doorgaan, maar de staatssecretaris houdt een slag om de arm rekent op uitstel tot 2020.

Probleem met satellieten

Er is nog een probleem met de uitrol van 5G in Nederland. Een belangrijke 5G-frequentie, de 3,5GHz-band, is namelijk niet overal beschikbaar. Het satellietstation in Burum, dat door defensie wordt gebruikt voor het afluisteren van satellietverkeer, werkt ook op die frequentie. Daarom wordt die frequentie voorlopig niet geveild.

De frequenties die wel geveild worden zijn 700MHz, 1400MHz en 2100MHz. De 700MHz-band werd voorheen gebruikt voor de doorgifte van het signaal voor digitale tv. En 2100Mhz kun je nog kennen als een van de belangrijkste 3G-frequenties. Naast deze relatief lage frequenties, gaat 5G in een later stadium ook op extreem hoge frequenties werken. In onze FAQ over de uitrol van 5G lees je er meer over.

Klik/tap voor groter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
5G in Nederland: veiling frequenties mogelijk uitgesteld
Sluiten