YouTube Music: nieuwe Apple Music-concurrent met bijzondere functies

Door: Raymon Mens - 3 reacties
Youtube Music

YouTube gaat de concurrentie met Spotify en Apple Music aan. De videodienst van Google wordt ook muziekdienst en heeft YouTube Music aangekondigd. Er komt een gratis versie met advertenties en een Premium-variant die een tientje per maand kost.

YouTube Music Premium heeft geen advertenties, maakt het mogelijk om muziek te downloaden en laat je muziek op de achtergrond luisteren. Er komt ook een gratis versie, maar die heeft wel advertenties en kan geen muziek op de achtergrond afspelen.

Automatische personalisatie en zoekfunctie

Google beschikt over slimme machine learning en gaat die ook inzetten voor zijn muziekdienst. De nieuwe dienst krijgt nieuwe applicaties die zich automatisch aanpassen aan de smaak van de gebruiker. Maar dat is niet het enige, want de dienst gaat ook naar je locatie kijken. Wanneer YouTube Music detecteert dat je in de sportschool bent, wordt stimulerende muziek gesuggereerd.

Volgens Google is de zoekfunctie ook slim. Je kunt niet alleen op titel, artiest of album zoeken, maar ook een nummer beschrijven. Je kunt een nummer beschrijven en de app geeft relevante resultaten. Denk aan “dat hipsternummer met fluitjes” voor Young Folks van Peter Bjorn en John. Naast studioversies bevat de app ook remixen, liveregistraties en muziekvideo’s.

YouTube Music
Klik/tap voor groter.

YouTube Music en YouTube Premium

Google heeft niet alleen een nieuwe muziekdienst, ook de betaalde YouTube-variant krijgt een nieuwe naam. YouTube RED bestaat niet meer en wordt YouTube Premium. Dat gaat € 11,99 per maand kosten en biedt naast de muziekdienst ook advertentievrije video’s op YouTube, de mogelijkheid om video op de achtergrond af te spelen en de optie om video offline op te slaan. Tot slot zijn er ook originele series met bekende YouTubers te bekijken.

De diensten zijn vanaf 22 mei beschikbaar in de Verenigde Staten en in de komende weken volgen meer landen. Google noemt Duitsland en Frankrijk als landen waar de diensten binnenkort beschikbaar zijn, maar zwijgt over Nederland en België. Of en wanneer YouTube Music en YouTube Premium naar onze landen komen, is onduidelijk. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden voor een update wanneer het zo ver is.

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  VeRCEttY

  Lokatie. Dan krijg ik vast weer allemaal Nederlandstalige shit aanbevolen. Nou nee en het gaat Google toch niet aan dat je in een sportschool bent. En als je een kerk inloopt krijg je dan religieuze muziek aanbevolen?;)

 • Profielfoto
  gipsman

  Voordat Google dit in BE/NL geactiveerd heeft, is het wellicht weer opgedoekt zoals YouTube RED dat hier ook nooit aanbeland is. Jammer, want YouTube heeft veel te bieden: live music van heel oude en actuele bands incl. video, massa’s moeilijk vindbare Lp’s, cd’s, etc.

 • Profielfoto
  NoPlasticPhones

  Een gratis versie waarbij geen muziek op de achtergrond kan spelen… Wie houdt de muziek-app nou permanent open om een nummer te kunnen beluisteren?