Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 9 mei 2018

Windows Kladblok na 33 jaar eindelijk compatibel met Mac

Microsoft heeft na 33 jaar eindelijk een ergerlijke bug in zijn kladblok-applicatie gefikst. Notepad, zoals Kladblok in het Engels heet, snapt eindelijk regeleinden die door een Mac of Linux zijn gemaakt.

Voorheen zagen documenten die op een Mac waren gemaakt er als één lange regel tekst uit. Dat kwam omdat Windows regeleinden op een andere manier wegschrijft. In de volgende Windows 10-update is dat echter verleden tijd.

Update liet lang op zich wachten

In een blogpost zegt Microsoft dat het geen echte bug was, maar meer een kwestie van verschillende standaarden hanteren. Windows gebruikt de ‘CRLF’ om een regeleinde aan te geven, terwijl Linux het ‘LF’ karakter gebruikt en de Mac het ‘CR’ teken. Kladblok gaat nu ook de laatstgenoemde tekens ondersteunen. Dat werd na 33 jaar wel tijd.

Voor – Klik/tap voor groter.
Na – Klik/tap voor groter.

Microsoft erkent dat het dichten van deze kloof belangrijk is voor IT-professionals, ontwikkelaars en netwerkbeheerders. Maar ook voor eindgebruikers die soms een klein .txt-documentje van Mac-gebruikers krijgen. De update voor Kladblok komt in de volgende update voor Windows 10. Die zal in oktober beschikbaar zijn. Oudere Windows-versies, zoals Windows 7 en Windows 8.1 krijgen de nieuwe versie van Notepad niet.

Windows werkt beter met andere ecosystemen

De afgelopen tijd steekt het bedrijf uit Redmond veel moeite in het compatibel maken van Windows met andere ecosystemen. Zo staat iTunes tegenwoordig in de Windows App Store en krijgt Windows 10 ondersteuning voor het HEIF-fotoformaat van de iPhone. De app Continue on PC dicht het gat tussen Windows en iOS en stelt iPhone of iPad-gebruikers in staat om taken die ze op hun mobiele apparaat zijn begonnen op hun Windows PC af te maken. Voor ontwikkelaars is er tegenwoordig het Linux Subsystem voor Windows 10. Hiermee kunnen Linux-commando’s op Windows worden uitgevoerd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Windows Kladblok na 33 jaar eindelijk compatibel met Mac
Sluiten