Windows Kladblok na 33 jaar eindelijk compatibel met Mac

Door: Raymon Mens - 11 reacties

Microsoft heeft na 33 jaar eindelijk een ergerlijke bug in zijn kladblok-applicatie gefikst. Notepad, zoals Kladblok in het Engels heet, snapt eindelijk regeleinden die door een Mac of Linux zijn gemaakt.

Voorheen zagen documenten die op een Mac waren gemaakt er als één lange regel tekst uit. Dat kwam omdat Windows regeleinden op een andere manier wegschrijft. In de volgende Windows 10-update is dat echter verleden tijd.

Update liet lang op zich wachten

In een blogpost zegt Microsoft dat het geen echte bug was, maar meer een kwestie van verschillende standaarden hanteren. Windows gebruikt de ‘CRLF’ om een regeleinde aan te geven, terwijl Linux het ‘LF’ karakter gebruikt en de Mac het ‘CR’ teken. Kladblok gaat nu ook de laatstgenoemde tekens ondersteunen. Dat werd na 33 jaar wel tijd.

Windows Kladblok
Voor – Klik/tap voor groter.
Windows Notepad Kladblok
Na – Klik/tap voor groter.

Microsoft erkent dat het dichten van deze kloof belangrijk is voor IT-professionals, ontwikkelaars en netwerkbeheerders. Maar ook voor eindgebruikers die soms een klein .txt-documentje van Mac-gebruikers krijgen. De update voor Kladblok komt in de volgende update voor Windows 10. Die zal in oktober beschikbaar zijn. Oudere Windows-versies, zoals Windows 7 en Windows 8.1 krijgen de nieuwe versie van Notepad niet.

Windows werkt beter met andere ecosystemen

De afgelopen tijd steekt het bedrijf uit Redmond veel moeite in het compatibel maken van Windows met andere ecosystemen. Zo staat iTunes tegenwoordig in de Windows App Store en krijgt Windows 10 ondersteuning voor het HEIF-fotoformaat van de iPhone. De app Continue on PC dicht het gat tussen Windows en iOS en stelt iPhone of iPad-gebruikers in staat om taken die ze op hun mobiele apparaat zijn begonnen op hun Windows PC af te maken. Voor ontwikkelaars is er tegenwoordig het Linux Subsystem voor Windows 10. Hiermee kunnen Linux-commando’s op Windows worden uitgevoerd.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  MrHammond

  Al lang Notepad++ in gebruik op m’n werk…

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Zal wel te maken hebben met het feit dat je onder Windows 10 als sub system Linux/bash kunt draaien.

   

 • Profielfoto
  /dev/enschede

  Zit er dan geen vi op windows?

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  vi, ik heb daar nooit mee overweg gekund (ik weet, ligt aan mij)
  Liever gebruik ik Nano;-)

 • Profielfoto
  ArtHarg

  Ome Kor op 9 mei 2018 14:51
  Zal wel te maken hebben met het feit dat je onder Windows 10 als sub system Linux/bash kunt draaien.

  Dan hadden ze het in NT4 al kunnen fixen.

   

 • Profielfoto
  csteelooper

  ArtHarg op 9 mei 2018 15:28

  Ome Kor op 9 mei 2018 14:51
  Zal wel te maken hebben met het feit dat je onder Windows 10 als sub system Linux/bash kunt draaien.

  Dan hadden ze het in NT4 al kunnen fixen.

   

  Hadden ≠ hebben… Als je het over Notepad hebt hadden ze het zelfs in Windows 95 al kunnen fixen, maar ja… Dan kom ik weer bij m’n eerste statement uit. Een implementatie van Bash zou in iedere server-versie van Windows handig zijn geweest (lees: vanaf WinNT3.51), maar ook dat liet langer op zich wachten…
  WinNT4 had bij lange na niet hetzelfde niveau van Linux-ondersteuning als Win10. Als je in Win10 het Linux for Windows (LfW)-subsysteem installeert, kun je er bij wijze van spreken al je beheerstaken mee uitvoeren. Voorzover WinNT4 al een Bash-implementatie had, was die een stuk kaler en beperkter qua wat er wel en niet mogelijk was. Bij mijn weten is het met LfW voor het eerst dat Microsoft zélf voor Linux-ondersteuning op deze schaal zorgt.

  Win10 ondersteunt dus inderdaad Bash en heeft sinds build 1803 zelfs een ingebouwde SSH-client. Ook dat werd hoog tijd, want Putty is wel heel capabel maar blijft een extern programma. Zelfde met Notepad++, hoewel dat écht nog meerwaarde heeft, zeker als je code schrijft.

  Jammer trouwens dat de nieuwe Notepad-versie pas met de volgende upgrade wordt meegenomen… Ze hadden er gewoon een bugfix van kunnen maken; dan was het over 3 weken al klaar… Maar goed. Beter laat dan nooit.

  Overigens zie ik niet in waarom LfW en Notepad iets met elkaar te maken zouden hebben; alleen al omdat LfW er al sinds build 1703 is. Daarnaast maakt Windows geen onderscheid tussen systemen waarop LfW wel geïnstalleerd is en systemen waarvoor dat niet geldt.

 • Profielfoto
  Jakko Westerbeke

  Windows gebruikt de ‘CRLF’ om een regeleinde aan te geven, terwijl Linux het ‘LF’ karakter gebruikt en de Mac het ‘CR’ teken.

  Mac OS 9 en eerder gebruikten Carriage Return (CR, karakternummer 13) als regeleinde, Mac OS X/OS X/MacOS (zonder spatie) is een Unix en gebruikt Line Feeds (LF) als regeleindes, net als Linux.

  Maar het is niet voor z’n tijd dat Microsoft dit eindelijk eens maakt. Hoe moeilijk kan het zijn om allebei de tegenwoordig gangbare regeleindes te ondersteunen?

 • Profielfoto
  Jakko Westerbeke

  /dev/enschede op 9 mei 2018 15:16
  Zit er dan geen vi op windows?

  De echte masochist kan daarvoor hier klikken.

  De rest van de wereld heeft waarschijnlijk meer aan dit artikel voordat ze dat doen.

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  @Jakko, bedankt voor je tweede link, het ligt dus niet aan mij;-)

 • Profielfoto
  /dev/enschede

  Jakko Westerbeke op 9 mei 2018 19:24

  /dev/enschede op 9 mei 2018 15:16
  Zit er dan geen vi op windows?

  De echte masochist kan daarvoor hier klikken.

  De rest van de wereld heeft waarschijnlijk meer aan dit artikel voordat ze dat doen.

  :q

 • Profielfoto
  Jakko Westerbeke

  Pivni Pes op 9 mei 2018 21:34
  @Jakko, bedankt voor je tweede link, het ligt dus niet aan mij;-)

  Problemen met vi(m) liggen nooit aan de gebruiker:)

  Dit omdat het voornaamste probleem met vi(m) is dat het een totaal verouderde manier van werken aanhoudt, namelijk het verschil tussen commandomodus en bewerkingsmodus. Dat kunnen de makers alleen niet echt veranderen (zouden ze dat al willen) omdat het dan vi(m) niet meer is.

  Maar in elk geval heeft het bijna net zo ouderwetse Kladblok binnenkort een (deel van een) probleem minder.