Raymon Mens
Raymon Mens Diensten 1 mei 2018

WhatsApp-CEO verlaat Facebook na slepend conflict over privacy

Dat het privacy-schandaal rondom Cambridge Analytica veel gevolgen voor Facebook zou hebben, was meteen duidelijk. Een van de grootste gevolgen komt echter uit een onverwachte hoek: WhatsApp-CEO Jan Koum gaat Facebook verlaten.

Koum kwam in 2014 in dienst van het sociale netwerk toen WhatsApp overgenomen werd. Hij bracht de populaire app samen met mede-oprichter Brian Acton in 2009 uit. De WhatsApp-CEO vertrekt wegens onenigheid tussen hem en Facebook over privacy.

Onenigheid om versleuteling en persoonsgegevens

In een keurige blogpost zegt Koum niets kwaads over Facebook. Hij spreekt van een geweldig avontuur dat ertoe heeft geleid dat meer mensen WhatsApp gebruiken dan hij zich had kunnen voorstellen. “Het team is sterker dan ooit en blijft aan geweldige dingen werken”, aldus de mede-oprichter van de chatdienst. De echte reden is volgens The Washinton Post een slepend conflict over privacy.

Klik/tap voor groter.

Koum heeft naar verluidt al lang onenigheid met moederbedrijf Facebook. Het gaat vooral om het gebruiken van persoonsgegevens en het verzwakken van de versleuteling die WhatsApp gebruikt. Het sociale netwerk van Markt Zuckerberg wil al enige tijd metadata van WhatsApp-gebruikers inzetten voor het versterken van advertenties op Facebook. Pas na ingrijpen van de Europese Commissie stopte dit tijdelijk. Koum had volgens ingewijden genoeg van de menings­verschillen en stapt op. Ook andere medewerkers van WhatsApp zouden ook een vertrek overwegen.

WhatsApp en reclame

Facebook Messenger bevat tegenwoordig reclame, maar WhatsApp heeft onder leiding van Koum nooit advertenties toegestaan. Hij is zelfs een fervent tegenstanders van reclame en advertenties. In een blogpost uit 2012 (voor de overname door Facebook) schreef hij een fel betoog tegen advertenties.

Niemand wordt ’s ochtends wakker uitkijkend naar nieuwe advertenties en niemand valt in slaap denkend aan de advertenties die ze morgen zullen zien. Waar mensen wel mee in slaap vallen? Met de gedachte aan de mensen met wie ze die dag een leuk gesprek hebben gehad (en degenen die ze graag hadden willen spreken). In onze visie moest WhatsApp een product worden dat je ’s nachts wakker zou houden… en waar je ’s ochtends als eerste naar zou grijpen. Niemand springt enthousiast uit bed voor een advertentie.

WhatsApp werd in 2014 door het sociale netwerk overgenomen voor 19 miljard dollar. Wat Koum na zijn vertrek bij Facebook gaat doen, is niet duidelijk, maar je hoeft je geen zorgen te maken om de beste man. Hij kreeg tijdens de overname een groot aantal Facebook-aandelen die inmiddels erg waardevol zijn. Vorig jaar verkocht Koum een klein gedeelte ter waarden van 2,83 miljard dollar. Zijn vertrek bij Facebook komt twee maanden nadat WhatsApp’s andere oprichter, Brian Acton, zijn volgers adviseerde om Facebook te verwijderen.

Reageer op artikel:
WhatsApp-CEO verlaat Facebook na slepend conflict over privacy
Sluiten