Weekend poll: 20 jaar iMac, wat moet er veranderen?

Door: Raymon Mens - 31 reacties
iMac 1998

Op 6 mei 1998 presenteerde Steve Jobs de iMac. Het eerste, nieuwe product na de terugkeer van Jobs naar Apple. De iMac kleurige computer trok in een tijd waar PC’s vooral grijze kasten waren al snel de aandacht.

Anno 2018 is de iMac nog steeds Apple’s belangrijkste desktop, maar al een aantal jaren niet fundamenteel veranderd. Is het tijd voor een volgende revolutie en een antwoord op de Surface Studio, of moet de iMac vooral zo blijven? Stem in onze weekend poll!

Reacties

31 reacties
 • Profielfoto
  Jamie Yang

  Upgradable videokaarten, Ondersteuning voor meer processoren en meer I/O

 • Profielfoto
  pruus

  Even ‘moer’ aanpassen in ‘moet’ in de titel.

   

 • Profielfoto
  Webbiker

  Laatste zin in de eerste alinea klopt ook niet.. moet denk ik zijn “Apple’s kleurige computer…”.

 • Profielfoto
  Melle

  Eigenlijk niet veel, behalve het design – die baard moet eindelijk eens weg. Niemand beseft het nog – maar denk die weg en je hebt echt een pracht design. Alsof een iPhone of iPad onderaan een gigantische bezel heeft, zo ziet de Mac er nu al te lang uit.

 • Profielfoto
  xaddict

  Eerst betere grafische kaart erin en een redesign wat de iMac naar 2018 brengt. Daarna is prijsdaling het belangrijkst.

  Touch screen lijkt me geen toegevoegde waarde op een desktop computer. Op een tablet en misschien een laptop logisch maar je wilt juist niet met je vingers constant aan het scherm zitten.

 • Profielfoto
  fredmatrack

  Met de huidige specs: een prijsdaling én op z’n minst SSD’s als standaard. Een regelrechte schande dat daar nog harde schijven in zitten, dat is niet meer van deze tijd!

  En in de toekomst een beter herstelbare (makkelijker te openen) toesten waar de componenten vlot toegankelijk zijn én te vervangen.

 • Profielfoto
  fredmatrack

  En voor het onderwijs graag terug toetsenborden mét een draad en numeriek klavier!

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Inderdaad: 256 gb ssd moet instap zijn. En bedraad numeriek toetsenbord.

 • Profielfoto
  Athens56

  De iMac is een mooi concept. Ik heb zelf nog een Mid 2010 maar sta wel op het punt te vervangen. De machine is nier af, maar Sons jezelf verwennen! Een 30 inch zou nog een mooie toevoeging zijn en de prijs wat vriendelijker. Ik vind het een hele hap, al zou je de “basis” 27 inch nemen.

 • Profielfoto
  Kameleman

  1499 euro voor 21,5 inch 4K, 256GB SSD en geheugen later aanpasbaar.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Yup, een Surface Studio van Apple is het enige waar ik op wacht, maar ook al als komt die weet ik niet of ik op korte termijn weer een Mac zal aanschaffen, ze hebben de boot ’n beetje gemist bij mij 😅

 • Profielfoto
  Bart119

  Touchscreen kan handig zijn voor een bepaalde doelgroep als je het weet te bouwen zoals op een Surface Studio. Handig om te tekenen of even iets te schetsen, zo kan je de notities app onder macOS ook uitbreiden.

  Ik ben best wel tevreden van mijn 2017 iMac, maar het volgende kan verbeteren.

  Design updaten, dit gaat al weer ff mee

  Betere verstelbaarheid van het scherm (zie iMac G4)

  Toetsenbord met draad, en een muis die fatsoenlijk werkt

  512GB SSD (geef nu toe, waarom zou je nog blij zijn met 256GB??) die gemakkelijk zelf te vervangen valt, net als het RAM geheugen.

 • Profielfoto
  Isaac

  Sowieso standaard SSD en swapable RAM, maar eigenlijk ook swapable HD/SSD. Butterfly toetsenbord heb ik nu een paar weken: moeilijk aan te wennen. Voor de rest: ik heb een iMac 2011 en hij doet het nog steeds prima!

 • Profielfoto
  Rene van den Abeelen

  Melle op 5 mei 2018 12:20
  ‘ …die baard moet eindelijk eens weg. Niemand beseft het nog – maar denk die weg en je hebt echt een pracht design…’

  Nou… ‘niemand beseft het nog’… Dat valt wel mee want er is vaker over geschreven maar ik snap werkelijk niet wat het probleem is van ‘die baard’. Als je die eraf haalt, heb je dus alleen het scherm met de zwarte rand. Nou: is dat zoveel mooier? Ik vind de strook met het logo helemaal prima.

 • Profielfoto
  tq255

  Absoluut een bezel-less scherm, maakt de imac nu echt gedateerd. Werk nu al tijden met zo’n extern scherm en wil zeker niet meer terug.  En het in hoogte kunnen verstellen van het scherm zou super zijn.

 • Profielfoto
  Leonard1948

  Het design is geweldig en tijdloos.. niks aan veranderen zou ik zeggen.
  SSD schijf is wel gewenst en de mogelijkheid bij de iPhone om zelf een nieuwe accu te kopen en te plaatsen;  de accessoires [kabels e.d.] zijn veel te duur.

 • Profielfoto
  Mac Hammer Fan

  Standaard SSD. De iMac mag best iets dikker zijn voor een goede en stille ventilatie. 6 core processors zijn ook welkom. Voor de rest moet er niets veranderen, de design is heel mooi. Ik verkies de zilveren kleur boven het space grijs van de iMacPro.

 • Profielfoto
  Pete.Z

  De helft goedkoper lijkt me wel wat.

 • Profielfoto
  Melle

  @renee van den abelen – wel, dat is echt veel ‘mooier’ – enkel scherm – focus op wat belangrijk is. Zelfde stap als van iPhone 7 naar X. Eens gewend – snap je niet dat het ooit anders is gemaakt. Zie ook wat tq255 – ik werk ook al bijna 10 jaar – na eerst een 5-tal iMac jaren – met extern Apple cinema display en ik krijg nog altijd heel vaak te horen: waaaaw – is dat nu die nieuwste iMac? En dan zeg ik: nee, hoor. Dit scherm is nu bijna 8 jaar oud en afhankelijk van de situatie hangt er een Mac pro of laptop aan…

 • Profielfoto
  defores

  Minimaal 1 TB ssd, ssd moet vervangbaar zijn door consument eveneens het geheugen. Zolang het hier niet aan voldoet voor mij nooit meer een iMac.

 • Profielfoto
  Mac Hammer Fan

  ssd eenvoudig vervangbaar door consument, dat is inderdaad een reuze-idee

  mooie suggestie defores!

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Zelf dingen kunnen vervangen of een keer schoon kunnen blazen als de fan onnodig tekeer gaat. Die dichtgelijmde iMac’s jagen mij weg als klant.

   

 • Profielfoto
  Tee Loo

  Goedkoper ja!

  50 Euro ofzo…

  🙄

  Komop jongens…

 • Profielfoto
  Frans

  Wat ik graag anders zou willen zien aan de iMac (in volgorde van prioriteit)

  – ontspiegeld scherm (minimaal als optie)

  – betere repareer- en aanpasbaarheid door consument (makkelijk te openen; RAM, SSD en videokaart vervangbaar)

  – aansluitingen in de onderrand van het scherm achter de ‘baard’ (de baard is een klep; daarachter de aansluitingen die zich vlak onder het echte scherm bevinden en waar je de stekkers vertikaal omhoog insteekt; via een kabel geleidesysteem lopen de kabels naar het midden en komen achter de behuizing naar buiten; met de klep dicht zie je alleen de ‘baard’)

  – enkele aansluitingen in de voet: USB (voor stick) en koptelefoon

  – scherm in hoogte verstelbaar

  – FaceTime camera die je kunt richten (onafhankelijk van het scherm)

  Doe anders maar gewoon een nieuwe Mac mini! 😉

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Goede punten Frans, daar kan ik me wel in vinden.

   

  Ik ben wel van plan om eerdaags mijn 2010 iMac te vervangen.

 • Profielfoto
  Eprom

  iMac is prima, maar dan wel met user-replaceable RAM en SSD drives

 • Profielfoto
  EGrafland

  Ik heb “Anders” gestemd, en ik wil Betrouwbaarheid, zoals in “It just works”. Daarvoor ben ik ooit op Apple overgestapt. Ik zie te vaak bevriezende strandballen (en daarmee dus een vastlopende iMac) en ik wil kunnen updaten zonder dat de update vastloopt en ik mijn machine een paar uur niet kan gebruiken wegens recovery. Om van erger maar te zwijgen.
  Een SSD heb ik er al in, meteen gevraagd bij aanschaf; dat is deel van het probleem.
  Goedkoper mag altijd, maar anders graag een Touchscreen, en als we dan toch weer vernieuwend of verrassend gaan denken (vul hier je favoriete sneer in over het huidige beleid: [……….]) een iMac die je van het onderstel kan lichten om hem neer te leggen zodat je er op kunt tekenen.

 • Profielfoto
  computer space

  Beetje styling als NeXT, dun scherm met alles erin, NeXT ribbels als passieve koeling. Buik en baard weg. Mat scherm, eindelijk multisync zodat ie geschikt wordt voor videobewerkibg, ssd en ram toegankelijk. zes en achtcore opties, geenl GPU, die worden veel te heet.

 • Profielfoto
  tomc

  Van alle Mac’s heb je bij de iMac, op het instapmodel na, het meeste waar voor je geld. Maar een prijsdaling zou als nog niet misstaan. Jaar na jaar worden Mac’s over de hele lijn duurder.

  Neem nu de MacBook bijvoorbeeld. €1500 voor een intel core m3 processor met een grafische kaart die er eigenlijk geen is.

   

 • Profielfoto
  hummel003

  Vind de prijzen van apple tegenwoordig serieus de pan uit zwieren. Wat er ook mag veranderen aan de iMac is de grootte van het scherm vind ik. Ik heb nog steeds de 24 inch en vind ik een ideale grootte om mee te werken. De 20 inch vind ik te klein en 27 is dan weer redelijk groot

 • Profielfoto
  LighScan

  fredmatrack op 5 mei 2018 13:23
  En voor het onderwijs graag terug toetsenborden mét een draad en numeriek klavier!

  Bij het draadloze toetsenbord wordt toch steeds een Lightning kabel meegeleverd? Die kan je permanent verbinden hoor.