Verkoopcijfers HomePod: flop als assistent, top als speaker

Door: Raymon Mens - 16 reacties

Is de HomePod top of flop? Dat is de vraag. Apple maakt geen verkoopcijfers bekend, want de slimme speaker valt samen met de AirPods en Apple Watch onder de noemer “overige producten”.

We moeten het dus doen met de natte vinger van analisten en die ziet er voor de HomePod als slimme assistent niet zo goed uit. Amazon, Google en Alibaba verkochten veel meer slimme speakers dan Apple. Het bedrijf uit Cupertino staat met een marktaandeel van 6 procent op de vierde plaats.

600.000 HomePods verkocht

Volgens cijfers van Strategy Analytics staat Amazon stevig bovenaan in de markt voor slimme speakers. De Amazon Echo groeit bovendien hard. In het eerste kwartaal van 2017 werden er nog 2 miljoen verkocht, maar in hetzelfde kwartaal dit jaar zijn dat er 4 miljoen. Google groeit echter het hardst en gaat van 300.000 verkochte Google Home-speakers naar 2,4 miljoen dit jaar. De zoekgigant groeit daarmee harder dan de hele markt voor slimme speakers.

Merk (aantallen in miljoenen)Q1 2018Q1 2017Groei
Amazon4,02,0102%
Google2,40,3709%
Alibaba0,70,0~
Apple0,60,0~
Xiaomi0,20,0~
Andere merken1,30,1806%
Totaal9,22,4278%

Flop als assistent, top als speaker

Apple staat met 600.000 HomePods op de vierde plaats. Let echter op dat de slimme speaker uit Cupertino slechts in een paar Engelssprekende landen wordt verkocht, waaronder de VS, Australië en Engeland. Ook is Apple’s speaker relatief duur vergeleken met de Google Home en Amazon Alexa. Die laatste twee speakers bieden ook een veel effectievere assistent dan onze oude Siri.

Het glas kan echter ook halfvol zijn. Als je de HomePod vooral als luidspreker bekijkt, dan staat Apple’s speaker waarschijnlijk bovenaan de lijst. De Amazon Echo een Google Home zijn dan niet meer de concurrent, maar de Sonos One en Google Home Max wel. Zelfs grote audiomerken worstelen om in één kwartaal meer dan een half miljoen speaker te verkopen.

Apple ziet de HomePod ook vooral als speaker en prijst Siri vooral aan als assistent op het gebied van muziek. Heel veel meer kan Siri ook niet echt, al komt daar wel verandering in. In iOS 11.4 zet Apple de eerste stap. Dan weet Siri ook alles van je agenda.

HomePod Sonos
Klik/tap voor groter.

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  GT1988

  Als speaker vind ik het ook een behoorlijke flop door het ontbreken van de mogelijkheid om een andere bron te gebruiken dan bluetooth.

 • Profielfoto
  Leander Deen

  Ik ben echt razend benieuwd naar de geluidskwaliteit hoop dat ze binnenkort in ieder geval in Duitsland te koop zijn dan zou het zomaar kunnen dat ik er 1 mee naar huis neem!

 • Profielfoto
  WaZoo

  Bluetooth doet het juist niet (tenzij je erg creatief wilt zijn https://www.imore.com/software-architect-built-device-gives-homepod-bluetooth-support ), maar AirPlay wel en dat laatste gebruik ik al jaren en werkt perfect!

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Siri is sowieso een beetje een flop als assistent. Het is meer een stagiaire, eerstejaars.

  Ik zoek nog wel een speaker maar dit is eigenlijk gewoon een dure Apple Music speaker. Geen line in of andere opties. Nou ja Airplay. Maar dat was ’t wel:(

 • Profielfoto
  tjerk

  De geluidskwaliteit is briljant en Siri valt me reuze mee. @gt1988 BT doet ie uberhaupt niet.

 • Profielfoto
  kasuja

  Ik denk dat je voor het zelfde geld beter uit bent met twee Sonos Play 1’s
  Kies je de play 5 dan is het geluid ook nog een beter naast de extra aansluitmogelijkheden die de Homepod mist.

 • Profielfoto
  gipsman

  Geluidskwaliteit van play:1 is IMO heel bescheiden voor zijn prijs, nl. niet beter dan bedrade speakertjes die vroeger voor €100 het paar te koop waren. De Play:5 is super maar je gaat moeten besparen op eten en drinken…

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Voor nog geen vier tientjes koop je een smart speakertje van Google met de Google assistant

  Voor rond de € 350,– koop je op Internet een goede set Keff luidsprekers of tweede hands Driade 81 /91 luidsprekers.

  Heb je al een goede versterker van Denon, Pioneer of iets dergelijks.

  Dan krijg je meer luister genot, dan van die dure Apple speaker, waarvan Siri dom is.

  Gr.

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  Wat is de waarde van deze schattingen? iPhone X was naar verluidt ook een flop terwijl deze in aantallen de meest verkochte smartphone was verleden kwartaal.

 • Profielfoto
  JWB

  Ik was eerst ook sceptisch, maar wat een geluid! En Siri doet het eigenlijk best ok en voor mij voldoende: muziek spelen en lampen aan doen als ik dat zeg.

 • Profielfoto
  Rene van den Abeelen

  Wanneer is-ie in Nederland verkrijgbaar?

 • Profielfoto
  donut

  ik weiger tegen lampen, TV’s etc te gaan praten…

  en

  voor een goede speaker heb ik Apple niet nodig.

  Bovendien heb ik liefst geen luisterende multinationals in mijn huis.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Mijn Libratones zijn ook top speakets, daarom is de homepod volledig overbodig

 • Profielfoto
  csteelooper

  donut op 19 mei 2018 11:32
  ik weiger tegen lampen, TV’s etc te gaan praten…

   

  Nu kun je daar nog omheen… De vraag is alleen: hoe lang nog? De meerderheid schijnt het te willen, dus daar werken de techbedrijven allemaal naartoe… Overigens sta ik aan jouw kant, hoor!

 • Profielfoto
  Baas

  Lekker ding!

  Ik vind het geluid erg mooi. Had eerst een Bose speaker die ook al erg beviel, maar dit geeft een prachtig ruimtelijk geluid met een plezierige bas. Siri werkt voor de muziek best goed. Blijft wel raar om hardop tegen zo’n ding te spreken…

  Ik verwacht de komende jaren updates waardoor alles beter gaat functioneren.

 • Profielfoto
  Ziegler

  GT1988 op 18 mei 2018 14:02
  Als speaker vind ik het ook een behoorlijke flop door het ontbreken van de mogelijkheid om een andere bron te gebruiken dan bluetooth.

  Volgens mij gebruikt hij geen bluetooth, maar airplay. Wat vervelend is dat hij geen netwerkaansluiting heeft. Mocht de wifi wat minder stabiel (en airplay is nogal kritisch) zijn.