Raymon Mens
Raymon Mens HomePod 18 mei 2018
Leestijd: 2 minuten

Verkoopcijfers HomePod: flop als assistent, top als speaker

Is de HomePod top of flop? Dat is de vraag. Apple maakt geen verkoopcijfers bekend, want de slimme speaker valt samen met de AirPods en Apple Watch onder de noemer “overige producten”.

We moeten het dus doen met de natte vinger van analisten en die ziet er voor de HomePod als slimme assistent niet zo goed uit. Amazon, Google en Alibaba verkochten veel meer slimme speakers dan Apple. Het bedrijf uit Cupertino staat met een marktaandeel van 6 procent op de vierde plaats.

600.000 HomePods verkocht

Volgens cijfers van Strategy Analytics staat Amazon stevig bovenaan in de markt voor slimme speakers. De Amazon Echo groeit bovendien hard. In het eerste kwartaal van 2017 werden er nog 2 miljoen verkocht, maar in hetzelfde kwartaal dit jaar zijn dat er 4 miljoen. Google groeit echter het hardst en gaat van 300.000 verkochte Google Home-speakers naar 2,4 miljoen dit jaar. De zoekgigant groeit daarmee harder dan de hele markt voor slimme speakers.


Flop als assistent, top als speaker

Apple staat met 600.000 HomePods op de vierde plaats. Let echter op dat de slimme speaker uit Cupertino slechts in een paar Engelssprekende landen wordt verkocht, waaronder de VS, Australië en Engeland. Ook is Apple’s speaker relatief duur vergeleken met de Google Home en Amazon Alexa. Die laatste twee speakers bieden ook een veel effectievere assistent dan onze oude Siri.

Het glas kan echter ook halfvol zijn. Als je de HomePod vooral als luidspreker bekijkt, dan staat Apple’s speaker waarschijnlijk bovenaan de lijst. De Amazon Echo een Google Home zijn dan niet meer de concurrent, maar de Sonos One en Google Home Max wel. Zelfs grote audiomerken worstelen om in één kwartaal meer dan een half miljoen speaker te verkopen.

Apple ziet de HomePod ook vooral als speaker en prijst Siri vooral aan als assistent op het gebied van muziek. Heel veel meer kan Siri ook niet echt, al komt daar wel verandering in. In iOS 11.4 zet Apple de eerste stap. Dan weet Siri ook alles van je agenda.

Klik/tap voor groter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Verkoopcijfers HomePod: flop als assistent, top als speaker
Sluiten