Jan de Raab
Jan de Raab Nieuws 2 mei 2018
Leestijd: 2 minuten

Nieuwe details: ‘Universele iOS- en Mac-apps vanaf 2019’

Het maken van universele apps die werken op macOS én iOS is een stap dichterbij gekomen. Volgens Daring Fireball-blogger John Gruber, die niet vaak voorspellingen doet, maar wel warme banden met Apple heeft, zijn de noodzakelijke ontwikkelaarstools vanaf volgend jaar beschikbaar.

Het gaat volgens Gruber om tools die declaratief werken. Dat maakt het het eenvoudig om apps zonder specifieke interface voor een besturingssysteem te maken. Apple bereikt zo twee belangrijke zaken: allereerst hoeven ontwikkelaars geen rekening te houden met verschillen tussen Mac en iOS, daarnaast zal het updaten van apps minder tijdrovend zijn.

Declarative control API

Door gebruik te maken van een zogenaamde ‘declaratieve control API’, wordt cross-platform programmeren eenvoudiger. In plaats van een knop te programmeren, die te configureren vervolgens op een bepaalde positie in een venster te plaatsen, kan een knop gewoon als ‘knop’ met een aantal standaard attributen worden omschreven.

Vergelijk het met HTML 5-code voor bijvoorbeeld een video-element. Je omschrijft dit als ‘<video>’ en de browser bepaalt zelf hoe het eruit ziet. Op de desktop is dat anders dan op mobiel.

Versleutelde projectnaam

Universele apps werden eerder aangeduid als Project Marzipan, maar dat is volgens Gruber niet de officiële naam. Hoewel hij de naam al weet, wil hij deze nog niet verklappen. Hij heeft de naam op een originele manier verborgen, namelijk in een sha1-hash string.

Zo’n string is simpel gezegd een versleuteld woord. Met de juiste sleutel kan het woord ontgrendeld worden en weten we na de aankondiging of Gruber het bij het juiste eind had.

Universele apps vanaf 2019

Geruchten over universele apps kwamen tot nu toe vooral van Axios en Bloomberg, maar Daring Fireball haalt die onderuit. In januari melde Bloomberg dat het platform voor universele apps al tijdens WWDC 2018 onthuld zou worden, maar volgens Gruber duurt het nog tot 2019. Hij verwacht de universele apps samen met iOS 13 en macOS 10.15.

iOS 12 zou vooral in het teken staan van verbeteringen op het gebied van betrouwbaarheid en snelheid. WWDC 2018 vindt plaats van 4 tot en met 8 juni.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Nieuwe details: ‘Universele iOS- en Mac-apps vanaf 2019’
Sluiten