Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 17 mei 2018
Leestijd: 2 minuten

De toekomst van Twitter-apps hangt aan een zijden draadje

Er is slecht nieuws voor gebruikers van alternatieve Twitter-apps zoals Tweetbot, Twitterrific, Echofon en Talon. Door nieuwe beperkingen van Twitter, verliezen de apps vanaf 16 augustus waarschijnlijk een aantal van hun functies.

Dat komt door grote veranderingen aan de Twitter API, die externe apps gebruiken om tweets, mentions en privéberichten binnen te halen. De oude API wordt vanaf 16 augustus niet meer ondersteund en de vervangende is beperkt en heel erg duur.

Geen pushnotificaties en real-time updates

Concreet stoppen pushnotificaties en real-time updates van de timeline vanaf 16 augustus in externe Twitter-apps. Je moet straks dus steeds handmatig de timeline vernieuwen om nieuwe Tweets te zien. Dat is bijzonder onhandig bij het volgen van een groot evenement. Ook pushnotificaties stoppen met werken.

Dat komt omdat de apps niet langer een permanente verbinding naar Twitter open kunnen houden. De zogenaamde Streaming API komt te vervallen. Dit permanente lijntje naar de Twitter-servers was juist essentieel voor dit soort functies. Het alternatief van Twitter is een nieuwe API die berichte naar een webserver pusht (zogenaamde Webhooks) maar op je iPhone, iPad of Mac geen server om die berichten af te leveren.

Klik/tap voor groter.

De nieuwe API is bovendien erg beperkt. Ontwikkelaars van externe Twitter-apps hebben nog niet de kans gehad om ermee te experimenteren. Daarnaast is toegang tot de API kopen erg duur, om 250 accounts van real-time updates en pushberichten te voorzien, is een ontwikkelaar 2.899 dollar per maand kwijt. Sean Heber, van het Twitterrific-team, heeft al aangekondigd dat zijn bedrijf die rekening niet zou kunnen betalen.

Twitter wil van externe apps af

Hoewel Twitter veel van zijn functies en groei aan externe apps te danken heeft, wil de dienst van apps als Tweetbot, Twitterrific af. Dat blijkt uit de verklaring van Twitter over de nieuwe API. Het bedrijf schrijft: “De nieuwe API is ontworpen met data-doeleinden in het achterhoofd. Niet voor externe apps.” Een middelvinger naar de apps.

En nu? Dat is onduidelijk. De makers van populaire Twitter-apps hebben zich verenigd in de actiegroep Apps of a Feather en roepen Twitter op om de beslissing te herzien. Wij vinden het onbegrijpelijk dat Twitter er alles aan lijkt te doen om de fanatiekste gebruikers van de dienst weg te jagen. De externe apps worden juist door grootgebruikers van de dienst gebruikt, maar blijkbaar wil Twitter alleen Henk en Ingrid die af en toe was over The Voice plaatsen en het sociale medium gebruiken om te klagen tegen de NS of PostNL.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De toekomst van Twitter-apps hangt aan een zijden draadje
Sluiten