De toekomst van Twitter-apps hangt aan een zijden draadje

Door: Raymon Mens - 22 reacties

Er is slecht nieuws voor gebruikers van alternatieve Twitter-apps zoals Tweetbot, Twitterrific, Echofon en Talon. Door nieuwe beperkingen van Twitter, verliezen de apps vanaf 16 augustus waarschijnlijk een aantal van hun functies.

Dat komt door grote veranderingen aan de Twitter API, die externe apps gebruiken om tweets, mentions en privéberichten binnen te halen. De oude API wordt vanaf 16 augustus niet meer ondersteund en de vervangende is beperkt en heel erg duur.

Geen pushnotificaties en real-time updates

Concreet stoppen pushnotificaties en real-time updates van de timeline vanaf 16 augustus in externe Twitter-apps. Je moet straks dus steeds handmatig de timeline vernieuwen om nieuwe Tweets te zien. Dat is bijzonder onhandig bij het volgen van een groot evenement. Ook pushnotificaties stoppen met werken.

Dat komt omdat de apps niet langer een permanente verbinding naar Twitter open kunnen houden. De zogenaamde Streaming API komt te vervallen. Dit permanente lijntje naar de Twitter-servers was juist essentieel voor dit soort functies. Het alternatief van Twitter is een nieuwe API die berichte naar een webserver pusht (zogenaamde Webhooks) maar op je iPhone, iPad of Mac geen server om die berichten af te leveren.

twitter-apps Tweetbot
Klik/tap voor groter.

De nieuwe API is bovendien erg beperkt. Ontwikkelaars van externe Twitter-apps hebben nog niet de kans gehad om ermee te experimenteren. Daarnaast is toegang tot de API kopen erg duur, om 250 accounts van real-time updates en pushberichten te voorzien, is een ontwikkelaar 2.899 dollar per maand kwijt. Sean Heber, van het Twitterrific-team, heeft al aangekondigd dat zijn bedrijf die rekening niet zou kunnen betalen.

Twitter wil van externe apps af

Hoewel Twitter veel van zijn functies en groei aan externe apps te danken heeft, wil de dienst van apps als Tweetbot, Twitterrific af. Dat blijkt uit de verklaring van Twitter over de nieuwe API. Het bedrijf schrijft: “De nieuwe API is ontworpen met data-doeleinden in het achterhoofd. Niet voor externe apps.” Een middelvinger naar de apps.

En nu? Dat is onduidelijk. De makers van populaire Twitter-apps hebben zich verenigd in de actiegroep Apps of a Feather en roepen Twitter op om de beslissing te herzien. Wij vinden het onbegrijpelijk dat Twitter er alles aan lijkt te doen om de fanatiekste gebruikers van de dienst weg te jagen. De externe apps worden juist door grootgebruikers van de dienst gebruikt, maar blijkbaar wil Twitter alleen Henk en Ingrid die af en toe was over The Voice plaatsen en het sociale medium gebruiken om te klagen tegen de NS of PostNL.

Reacties

22 reacties
 • Profielfoto
  queenfan

  Zo belachelijk, de officiële twitter app is door hoe de berichtgeving is net zo bagger als de officiële Facebook app. Logisch dat men naar alternatieven zoekt.

 • Profielfoto
  TheDoctor40

  Een middelvinger naar de

  Zin niet helemaal af?

   

 • Profielfoto
  Livonias

  Als ze die weg in slaan en de externe apps de must-have functies niet meer ondersteunen (real time verversen / push notificaties enz.) dan is het naast #byebyefacebook straks ook #byebyetwitter. Zonde.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  TheDoctor40 op 17 mei 2018 09:23

  Een middelvinger naar de

  Zin niet helemaal af?

   

  Sorry. Artikel was in de trein op weg naar kantoor getikt dus had wat publicatiedruk ? nu uitgestapt en aangevuld.

 • Profielfoto
  plindeman

  Einde Twitter?

 • Profielfoto
  erwin33

  Ik gebruik nu een vastgezet tabblad voor Twitter met de officiële site, maar krijg hier ook al geen push notifications met de laatste tweets te zien, in de chrome browser. Iemand die weet hoe dit kan? Want als dat het ook al niet doet, waar hebben we het dan over….

 • Profielfoto
  .Robin

  Ja halloooo, waar moet ik straks heen voor m’n dosis nieuws, ongein en weet ik veel wat? De niet chronologische volgorde van de standaard App/site is ruk.

   

  Doei Twitter

   

   

 • Profielfoto
  wensink

  Ik wil van de officiële Twitter app af.

 • Profielfoto
  erwin33

  Misschien doen ze dit juist wel om van die niet officiële Twitter apps af te komen en komen ze ook weer met een een eigen App voor Mac Os want voor iOS is hij er ook gewoon nog net als voor Windows 10. En met de komst van het nieuwe OS voor Mac waar zowel iOS apps als Mac apps kunnen draaien zou dit een voorbode kunnen zijn.

 • Profielfoto
  koen

  Toch maar even wachten met de nieuwe Tweetbot dan maar.

 • Profielfoto
  xaddict

  Haha. Die laatste zin ?

  Volledig mee eens. Maar het gaat ook sowieso al súúpergoed met twitter volgens mij ?

 • Profielfoto
  Macteach

  Het alternatief van Twitter is een nieuwe API die berichte naar een webserver pusht (zogenaamde Webhooks) maar op je iPhone, iPad of Mac geen server om die berichten af te leveren.

   

  Doen jullie nog wel aans aan (eind)redactie of is het echt pleur er maar op nu…?

 • Profielfoto
  Macteach

  Zucht, ‘eens’, my bad…

 • Profielfoto
  koen

  De wet van Muphry ?

 • Profielfoto
  abbenhui

  koen op 17 mei 2018 14:26
  De wet van Muphry ?

  van wie?

 • Profielfoto
  polansky

  Eigenlijk hangt heel Twitter al een paar jaar aan een zijden draadje.

  Leuk speeltje voor de journalist, maar de meesten zijn niet echt geïnteresseerd in de digitale vogelpoep die door velen bij Twitter wordt gedumpt.

  Ooit eens een account aangemaakt, al jaren niet meer naar omgekeken.

 • Profielfoto
  koen

  abbenhui op 17 mei 2018 14:29

  koen op 17 mei 2018 14:26
  De wet van Muphry ?

  van wie?

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Wet_van_Muphry

 • Profielfoto
  martijnsch

  Mastodon iemand?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Pietje kan echt niet neuken en Henk weet niet eens wat neuken is. Ik heb zelf ooit één keer geneukt, in het begin maar vond er niet zo veel aan dus doe ik het nu niet meer.

   

  Neuken is niet cool, zouden we allemaal mee moeten stoppen want dat is zo 2008.

   

  *Neuken = Twitter.

   

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Als ik Tweetbot niet meer kan gebruiken, denk ik niet dat ik Twitter überhaupt nog ga gebruiken. De officiële app is al jaren een grote ergernis.

  Veel zal ik er ook niet aan missen.

 • Profielfoto
  Tobias H.

  Briljante laatste zin. Zet ze maar op hun plek Ray!

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  Alweer zo’n nutteloos zijden draadje….

  De externe apps worden waarschijnlijk zeer tekort gedaan in de toekomst maar de app van Twitter zelf is er toch nog? Al willen daar velen niet meer aan wat ik me kan voorstellen maar als dat de enige bruikbare app is in de toekomst zullen velen naar mijn mening echt wel overstappen. Het is toch immers ook zo dat als er alleen maar Lada auto’s gemaakt zouden gaan worden niet iedereen direct het OV neemt of op de fiets springt?