‘The Developers Union’ wil beperkingen App Store aanpakken

Door: Night - 7 reacties
Apps App Store Algemeen
(Afbeelding: Apple)

De App Store voor iOS is zeer succesvol, maar een groep ontwikkelaars is niet blij met het huidige beleid van Apple. Ze zijn van mening dat de App Store niet meer voldoet aan de eisen van moderne software en ontwikkelaars. De ontwikkelaars hebben zich verenigd in een groep genaamd The Developers Union.

Deze groep wil naar eigen zeggen ontwikkelaars en publiek dichter bij elkaar brengen en een betere App Store voor iedereen. Hoewel het ledental nu nog rond de 400 ontwikkelaars en sympathisanten ligt, hoopt de groep rond WWDC 2018 uitgebreid te zijn naar ruim 20.000.

Moderne eisen aan de App Store

De groep vraagt in een open brief of Apple vóór juli 2019 de mogelijkheid wil bieden om gratis probeerversies van betaalde apps te maken. Deze datum is geen toeval, want de App Store bestaat dan precies tien jaar.  De groep stelt dat gratis probeerversies een goed startpunt zouden zijn om hun creativiteit aan het grote publiek te tonen en zo en een aankoop te stimuleren. Voor gebruikers is het eveneens een goede manier om kennis te maken met meer apps. Voordat de App Store bestond, leunden ontwikkelaars voor Mac-apps ook al sterk op probeerversies.

Als dat doel is bereikt, wil de groep zich gaan focussen op een redelijker inkomstenpercentage voor ontwikkelaars. Op dit moment incasseert Apple 30 procent van alle inkomsten uit de App Store en in-app aankopen. Dat is veel meer dan bijvoorbeeld Microsoft vraagt in zijn app-winkel.

App Store Apple TV iPad iphone
Klik/tap voor groter.

App Store steeds belangrijker voor Apple

Het is afwachten of Apple gevoelig is voor de wensen van de groep ontwikkelaars. Nu de focus op inkomsten uit diensten steeds belangrijker voor Apple is geworden, is het onwaarschijnlijk dat het inkomstenpercentage voor ontwikkelaars verhoogd wordt. De virtuele winkel voor apps kreeg vorig jaar wel een groot redesign en dat is goed voor een behoorlijke stijging van het aantal verkochte apps.

Hoe dan ook, The Developers Union zal blijven streven naar meer community-gedreven veranderingen die ook goed zijn voor ontwikkelaars.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  joram

  Het vergelijk met Microsoft’s app-winkel is natuurlijk een beetje mank. De App Store (en Google Play Store) zijn vele malen groter en succesvoller, en dat kost ook de nodige investeringen. 30% vind ik wel erg gortig, maar dat was sinds dag 1 al een pijnpunt. Als ze dat naar 20% terug zouden brengen is iedereen blij denk ik.:)

 • Profielfoto
  kasuja

  Microsoft heeft recentelijk aan gekondigt 5% te vragen voor alles behalve games. Die blijven op de 30%

  Dat was eer voor alles 30%

  De reden dat ze zijn gezakt voor alles behalve games is omdat MS moeite heeft met devellopers bereid te krijgen om uberhaubt applicaties te maken voor de Microsoft store. Iedereen doet het liever via de oude vertrouwde manier.

  Dus de 5% is slechts een lokkertje.

 • Profielfoto
  Dashter

  kasuja op 20 mei 2018 19:16
  Microsoft heeft recentelijk aan gekondigt 5% te vragen voor alles behalve games. Die blijven op de 30%

  Dat was eer voor alles 30%

  De reden dat ze zijn gezakt voor alles behalve games is omdat MS moeite heeft met devellopers bereid te krijgen om uberhaubt applicaties te maken voor de Microsoft store. Iedereen doet het liever via de oude vertrouwde manier.

  Dus de 5% is slechts een lokkertje.

  Hoezeer 5% ook een lokkertje is, 30% blijft een percentage dat in de verste verte niet in verhouding staat tot het aandeel dat Apple heeft vanaf de eerste sketch van een app tot het punt dat een gebruiker de app in handen heeft.

 • Profielfoto
  Frans

  Naast de mogelijkheid van een gratis probeer periode zou de mogelijkheid van betaalde upgrades wenselijk zijn. Daar zouden dan wel bepaalde voorwaarden aan verbonden moeten worden, bijvoorbeeld dat een betaalde upgrade pas na 1 of 2 jaar mogelijk is en altijd significant goedkoper moet zijn dan een nieuwe aankoop. Daarnaast zou de keuze om wel of niet te upgraden bij de klant moeten liggen en de oude versie zou gewoon moeten blijven werken (zolang een iOS upgrade dat niet onmogelijk maakt). Voordeel voor de klant: meer innovatie van apps (want ontwikkelaars worden betaald voor hun werk), voordeel voor ontwikkelaars (en Apple): een meer duurzame inkomstenbron.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Klinkt allemaal als logische verbetermogelijkheden. Lijkt me sowieso goed voor developers om zich te verenigen en zo beter een stem/weerwoord te geven.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Die 30% is ook echt te gortig. Moet m’n makelaar n’s flikken om 30% van de hypotheekprijs als fee te rekenen, is toch ook niet normaal? Waarom bij een Appstore dan wel?

 • Profielfoto
  tinus_omt

  Haha net alsof andere diensten voor ondernemers gratis zijn. Als je afrekent met de creditcard en je regelt het zelf dan betaal je daar ook een behoorlijk percentage voor en dan mag je de risico’s van valse en gestolen creditcards en mensen die terugboeken ook nog zelf dragen.

  Je krijgt ook een sdk, een hoop ondersteuning en toegang tot een markt met gebruikers die bereid zijn voor apps te betalen.