Night
Night Apple Inc. 20 mei 2018

‘The Developers Union’ wil beperkingen App Store aanpakken

De App Store voor iOS is zeer succesvol, maar een groep ontwikkelaars is niet blij met het huidige beleid van Apple. Ze zijn van mening dat de App Store niet meer voldoet aan de eisen van moderne software en ontwikkelaars. De ontwikkelaars hebben zich verenigd in een groep genaamd The Developers Union.

Deze groep wil naar eigen zeggen ontwikkelaars en publiek dichter bij elkaar brengen en een betere App Store voor iedereen. Hoewel het ledental nu nog rond de 400 ontwikkelaars en sympathisanten ligt, hoopt de groep rond WWDC 2018 uitgebreid te zijn naar ruim 20.000.

Moderne eisen aan de App Store

De groep vraagt in een open brief of Apple vóór juli 2019 de mogelijkheid wil bieden om gratis probeerversies van betaalde apps te maken. Deze datum is geen toeval, want de App Store bestaat dan precies tien jaar.  De groep stelt dat gratis probeerversies een goed startpunt zouden zijn om hun creativiteit aan het grote publiek te tonen en zo en een aankoop te stimuleren. Voor gebruikers is het eveneens een goede manier om kennis te maken met meer apps. Voordat de App Store bestond, leunden ontwikkelaars voor Mac-apps ook al sterk op probeerversies.

Als dat doel is bereikt, wil de groep zich gaan focussen op een redelijker inkomstenpercentage voor ontwikkelaars. Op dit moment incasseert Apple 30 procent van alle inkomsten uit de App Store en in-app aankopen. Dat is veel meer dan bijvoorbeeld Microsoft vraagt in zijn app-winkel.

Klik/tap voor groter.

App Store steeds belangrijker voor Apple

Het is afwachten of Apple gevoelig is voor de wensen van de groep ontwikkelaars. Nu de focus op inkomsten uit diensten steeds belangrijker voor Apple is geworden, is het onwaarschijnlijk dat het inkomstenpercentage voor ontwikkelaars verhoogd wordt. De virtuele winkel voor apps kreeg vorig jaar wel een groot redesign en dat is goed voor een behoorlijke stijging van het aantal verkochte apps.

Hoe dan ook, The Developers Union zal blijven streven naar meer community-gedreven veranderingen die ook goed zijn voor ontwikkelaars.

Reageer op artikel:
‘The Developers Union’ wil beperkingen App Store aanpakken
Sluiten