Spotify haalt ‘aanstootgevende’ artiesten van strafbankje

Door: Jan de Raab - 2 reacties

Spotify wordt minder streng voor artiesten die zich minder voorbeeldig gedragen dan de dienst graag ziet. Tot op heden was het gebruikelijk dat een artiest bij wangedrag een tijdlang ‘straf’ had. Men werd dan gewoon uit de gecureerde playlists zoals Discover Weekly verwijderd.

Na protest van enkele artiesten heeft Spotify besloten dat een dergelijke maatregel niet meer van deze tijd is. Ook Apple weert artiesten die aanstootgevend gedrag vertonen uit zijn redactionele afspeellijsten.

Spotify onder druk van artiesten

De officiële policy van de streamingdienst was om artiesten die wangedrag vertonen niet te weren, maar niet uit te lichten. Het gaat bijvoorbeeld om R. Kelly, die verdacht wordt voor seksueel misbruik van minderjarigen, maar hier nooit voor veroordeeld is. Een andere artiest die uit playlists geweerd wordt is rapper XXXTentacion, die in 2014 opgepakt voor illegaal wapenbezit.

XXXTentacion Spotify
Rapper XXXTentacion – Klik/tap voor groter.

Deze regels waren echter tegen het zere been van een aantal andere artiesten onder leiding van rapper Kendrick Lamar. Zij klaagden bij Spotify-CEO Daniel Ek over de gang van zaken en dreigden hun muziek van de dienst af te halen. Blijkbaar was dat overtuigend genoeg om de CEO van gedachten te laten veranderen en dus zijn R. Kelly en XXXTentacion weer gewoon te beluisteren via de door Spotify gemaakte playlists.

Lastige kwestie

Op dit moment is niet duidelijk of dit gaat om een tijdelijke situatie of dat men aan het nadenken is over een alternatief om artiesten die de waarden van de dienst niet zouden uitstralen ‘tot de orde te roepen’. De FAQ waarin Spotify zijn beleid toelicht, staat op moment van schrijven nog ongewijzigd online. Apple weert ook een aantal artiesten van redactionele afspeellijsten en lijkt nog niet van gedachten veranderd. R. Kelly (het makkelijkste voorbeeld) lijkt definitief van playlists zoals De beste R&B slow jam-nummers uit de jaren 90 verdwenen.

Dit blijft een lastige kwestie. Moet een streamingdienst vrij kunnen kiezen welke artiesten bij zijn waarden passen en deze op redactionele playlists zetten. Of moet de artiest en het werk los gezien worden van de persoon? Spotify lijkt niet geheel vrijwillig de laatste richting te kiezen

Bloomberg

Reacties

2 reacties
 • Profielfoto
  /dev/enschede

  Heel goed dat het strafbankje verdwijnt. Over dit soort zaken moet de rechter oordelen, niet Spotify.

 • Profielfoto
  xaddict

  De rechter oordeelt niet over of muziek gedraaid mag worden. Die oordeelt puur over of dat wat iemand gedaan heeft bestraft gaat worden.

  Volgens die redenering kan een artiest die iemand neer heeft geschoten wel stinkend rijk worden in de cel?