Sonos ontslaat 96 medewerkers, maar het gaat best goed

Door: Jan de Raab - 8 reacties
(Afbeelding: Sonos)

Sonos voert opnieuw een reorganisatie door. Niet omdat het slecht gaat met het bedrijf, maar omdat de winstgevendheid omhoog moet. Met het oog op een aankomende beursgang heeft Sonos genomen van maar liefst 96 personeelsleden.

Van het huidige personeelsbestand zal een kleine 6,5 % op zoek moeten gaan naar een nieuwe baan. In totaal zijn er 1.500 mensen in dienst, waarvan een deel het bedrijf nu moet verlaten. Zo moet de fabrikant van het multiroom-systeem aantrekkelijk worden voor investeerders.

Ontslagen op alle afdelingen

De ontslagen medewerkers werkten op diverse afdelingen binnen het bedrijf. In een verklaring zegt Sonos dat de er een gezonde groei is en winst wordt gemaakt. De bedrijfsresultaten zijn dus geen aanleiding voor de reorganisatie, het gaat puur om een cosmetische ingreep voor de beursgang in juli.

In april diende Sonos alle benodigde documenten in voor een beursgang. De speakerfabrikant heeft volgens analisten een marktwaarde van 2,5 tot 3 miljard dollar. De beursgang is misschien wat aan de late kant, omdat de fabrikant te maken heeft met stevige concurrentie van onder andere Amazon met de Echo, Google met de Home en Apple met de HomePod.

Sonos
Klik/tap voor groter.

Sonos was laat met slimme speakers

Terwijl veel fabrikanten bezig waren met het ontwikkelen van speakers met een slimme assistent, focuste Sonos zich op het ondersteunen van meer muziekdiensten. Die ontwikkeling zet zich nog steeds door, maar onder leiding van de nieuwe CEO Patrick Spence staan slimme assistenten sinds 2017 op de agenda.

Eerder dit jaar kwam de Sonos One op de markt. De eerste slimme speaker van het Amerikaanse bedrijf heeft ondersteuning voor Amazon Alexa en later komt ook Google Assistent erbij. Het voordeel van de Sonos-speakers is dat ze meerdere assistenten ondersteunen. Die meerwaarde vertaalt zich nog niet in een groter marktaandeel. Voorlopig blijven Apple, Amazon en Google de dienst uitmaken.

Sonos CEO
Patrick Spence (links) volgende John MacFarlane (rechts) in 2017 op als CEO – Klik/tap voor groter. (Afbeelding: Sonos)

 

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  Laribij

  Schaamteloos eerlijk. Mensen doen er niet toe, elke dollarcent per aandeel bij de beursgang is heilig.

 • Profielfoto
  mattie2

  Lijkt wel of OMT aandelen heeft bij Sonos, elk nieuwtje van Sonos komt online

 • Profielfoto
  NapO

  1500 man in dienst en dan zulke slecht klinkende speakers voor de hoofdprijs maken…

  Enige waar sonos in uitblinkt is integratie en communicatie met andere software. Zo zie je maar, met goede marketing kan je een matig product goed aan de man brengen.

 • Profielfoto
  MacRay

  Beursgang? Haalt alle creativiteit uit het bedrijf. En inderdaad SONOS klinkt niet best…bediening is wel goed en software zeer goed. Alleen de geluidkwaliteit laat zeer te wensen over.

 • Profielfoto
  SuperAn

  Men ontslaat die mensen omdat ze niet genoeg meerwaarde bieden aan het bedrijf, een bedrijf is geen vzw hè. + grote hoeveelheden mensen in dienst houden is geen garantie voor creativiteit en innovatie kijk maar naar bv NMBS/ Proximus

 • Profielfoto
  Melle

  Ik heb nu al paar jaar SONOS en je kan veel zeggen, maar helemaal niet dat de geluidskwaliteit matig is – integendeel, het is heel goed. Je mag uiteraard geen appelen met peren vergelijken. Ik kwam van hoogwaardig hifi audiobsysteem van technics, koste 20 jaar geleden een paar duizend euro – maar na lang wikken en wegen afscheid genomen en geen seconde spijt van gehad. Intussen twee play:5 – 4 play:1, een one en een SUB. Ik geloof dat HEOS net iets betere geluidskwaliteit heeft per euro – maar SONOS toen meer mogelijkheden (Apple music – wat we dagelijks gebruiken) en toch wel stuk mooier qua design (vind ik) – zaken als bluesound en andere, die sindsdien furore maken, heb ik nog niet vergeleken – maar heel tevreden van SONOS. Meer dan van Apple de laatste 4 jaar. Enige wat ik echt mis is zoals bij HEOS een batterij optie voor de play:1 (of one) én de mogelijkheid op via Bluetooth te werken op locatie.

 • Profielfoto
  gipsman

  Ik vind de Sonos Play:5 top maar 25% te duur (wetende dat Apple het voor ca.€200 minder even goed doet en het wil wat zeggen als je duurder dan apple bent). De Sonos 1 en 3 vind ik middelmatig, enkel geschikt voor achtergrondmuziekjes.

 • Profielfoto
  Melle

  @gipsman – zou je – met eigen ervaring?? – de play:5 qua geluidskwaliteit gelijk stellen aan de Apple box? Zou ik wel straf vinden? Bij boxen blijft size gewoon heel belangrijk of is die Apple box groter dan ik denk? Wat ik gelezen heb is dat de geluidskwaliteit wel inderdaad superieur is aan die van een play:1. Dat wil ik best geloven!