Jan de Raab
Jan de Raab Nieuws 19 mei 2018
Leestijd: 2 minuten

Sonos ontslaat 96 medewerkers, maar het gaat best goed

Sonos voert opnieuw een reorganisatie door. Niet omdat het slecht gaat met het bedrijf, maar omdat de winstgevendheid omhoog moet. Met het oog op een aankomende beursgang heeft Sonos genomen van maar liefst 96 personeelsleden.

Van het huidige personeelsbestand zal een kleine 6,5 % op zoek moeten gaan naar een nieuwe baan. In totaal zijn er 1.500 mensen in dienst, waarvan een deel het bedrijf nu moet verlaten. Zo moet de fabrikant van het multiroom-systeem aantrekkelijk worden voor investeerders.

Ontslagen op alle afdelingen

De ontslagen medewerkers werkten op diverse afdelingen binnen het bedrijf. In een verklaring zegt Sonos dat de er een gezonde groei is en winst wordt gemaakt. De bedrijfsresultaten zijn dus geen aanleiding voor de reorganisatie, het gaat puur om een cosmetische ingreep voor de beursgang in juli.

In april diende Sonos alle benodigde documenten in voor een beursgang. De speakerfabrikant heeft volgens analisten een marktwaarde van 2,5 tot 3 miljard dollar. De beursgang is misschien wat aan de late kant, omdat de fabrikant te maken heeft met stevige concurrentie van onder andere Amazon met de Echo, Google met de Home en Apple met de HomePod.

Klik/tap voor groter.

Sonos was laat met slimme speakers

Terwijl veel fabrikanten bezig waren met het ontwikkelen van speakers met een slimme assistent, focuste Sonos zich op het ondersteunen van meer muziekdiensten. Die ontwikkeling zet zich nog steeds door, maar onder leiding van de nieuwe CEO Patrick Spence staan slimme assistenten sinds 2017 op de agenda.

Eerder dit jaar kwam de Sonos One op de markt. De eerste slimme speaker van het Amerikaanse bedrijf heeft ondersteuning voor Amazon Alexa en later komt ook Google Assistent erbij. Het voordeel van de Sonos-speakers is dat ze meerdere assistenten ondersteunen. Die meerwaarde vertaalt zich nog niet in een groter marktaandeel. Voorlopig blijven Apple, Amazon en Google de dienst uitmaken.

patrick spence john macfarlane sonos
Patrick Spence (links) volgende John MacFarlane (rechts) in 2017 op als CEO – Klik/tap voor groter.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Sonos ontslaat 96 medewerkers, maar het gaat best goed
Sluiten