Sonos bevestigt: AirPlay 2 voor slechts drie speakers

10 reacties

Sonos is een van de fabrikanten die AirPlay 2 gaat ondersteunen. De fabrikant van het bekende multiroom-speakersysteem geeft nu eindelijk details over de ondersteuning an Apple’s nieuwe standaard voor draadloze audio. Slechts drie speakers zullen AirPlay 2 ondersteunen.

De Playbase, de Play:5 van de tweede generatie (2015) en de in 2017 aangekondigde Sonos One krijgen dit jaar ondersteuning voor AirPlay 2. Alle andere speakers krijgen geen software-update met ondersteuning voor het nieuwe Apple-protocol.

Slechts één AirPlay 2-speaker van Sonos nodig

Het goede nieuws is dat je slechts één Sonos met ondersteuning voor AirPlay 2 nodig hebt om alle Sonos-speakers in je huis te gebruiken met Apple’s draadloze protocol. De speaker die AirPlay 2 ondersteunt, zal als soort-van-bridge dienen. Je kunt een nieuwe speaker groeperen met oudere speakers en zo toch het geluid op alle speakers af laten spelen.

Sonos AirPlay 2
Klik/tap voor groter.

Volgens de fabrikant hebben oudere speakers zoals simpelweg niet genoeg rekenkracht om AirPlay 2 te kunnen ondersteunen. De originele Play:1 heeft bijvoorbeeld 1/16e van de rekenkracht die in zijn moderne tegenhanger, de Sonos One, aanwezig is. Door nieuwere hardware met oudere te groeperen, werkt het straks toch met oude en nieuwe speakers in het hele huis.

Lancering met vertraging

Andere fabrikanten zoals Bose hebben zeiden vorig jaar al met ondersteuning voor AirPlay 2 te komen. Ze geven echter nog geen details. Dat komt onder andere omdat Apple zijn nieuwe protocol voor draadloze audio met behoorlijk wat vertraging lanceert. Aanvankelijk zou de tweede versie van AirPlay in september 2017 met iOS 11.0 beschikbaar zijn. Dit werd echter uitgesteld en het ziet ernaar uit dat de nieuwe draadloze audio-standaard pas samen met iOS 11.4 vrijgegeven wordt.

Apple zei eerder dat ook fabrikanten Beats, Bang&Olufsen, Bose, Bluesound, Bowers & Wilkins, Denon, Dynaudio, Definitive Technology, Marantz, McIntosh, Polk en Naim met speakers komen. In onze FAQ lees je meer over de werking, uitrol, verbeteringen en nieuwe functies, zoals multiroom audio.

Sonos

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  Michel Jansen

  Dit is helemaal niet waar. Je kan inderdaad 1 nieuwe speaker toevoegen en dan moet je een groep maken met die speaker! Het is niet zo dat als je 1 nieuwe one ergens neer zet dat die als een soort brug functioneert..

 • Profielfoto
  App69

   zal het eerst moeten in orde krijgen. Werkt nog steeds niet fatsoenlijk.

  De  van tegenwoordig; veel beloven en nog meer uitstellen. Waar blijft Siri op de Belgische TV?

  Release datum voor de HomePod? Nope.

  iCloud werkt ook niet meer zoals het hoort.

   wordt steeds meer een bedrijf van teleurstellingen.

  Tim Coock is een geldwolf die zogezegd vanalles in zijn pipeline heeft zitten. Zodanig veel dat ze verstopt is geraakt en zodoende er weinig uitkomt behalve Tim’s beloftes.

 • Profielfoto
  Raymon

  Michel Jansen op 1 mei 2018 13:06

  Dit is helemaal niet waar. Je kan inderdaad 1 nieuwe speaker toevoegen en dan moet je een groep maken met die speaker! Het is niet zo dat als je 1 nieuwe one ergens neer zet dat die als een soort brug functioneert..

  Ik ga het meteen aanpassen. Dank!

 • Profielfoto
  DCools

  Ik heb een Mac als servertje. Daar heb je https://audiobridge.site (Kopen) of https://github.com/philippe44/AirConnect (gratis) voor. Ik heb geen zin om te wachten op derde en het werkt nu al.

 • Profielfoto
  Michel Jansen

  Precies! Ik verwacht dat er binnen no time een script is dat airplay 2 ondersteund voor Sonos;-)

 • Profielfoto
  iMike

  DCools op 1 mei 2018 13:15
  Ik heb een Mac als servertje. Daar heb je https://audiobridge.site (Kopen) of https://github.com/philippe44/AirConnect (gratis) voor. Ik heb geen zin om te wachten op derde en het werkt nu al.

  Kun je daarmee ook op zowel de Mac als de Sonos speakers muziek luisteren? Mijn Mac Mini is aangesloten op mijn TV en reciever. Zou dus ideaal zijn als ik gelijktijdig muziek kan afspelen via de reciever en de Sonos speakers.

 • Profielfoto
  DCools

  iMike op 1 mei 2018 13:26

  Kun je daarmee ook op zowel de Mac als de Sonos speakers muziek luisteren? Mijn Mac Mini is aangesloten op mijn TV en reciever. Zou dus ideaal zijn als ik gelijktijdig muziek kan afspelen via de reciever en de Sonos speakers.

   

  Via iTunes bijvoorbeeld, ja (Slaapkamer en Woonkamer is via AirConnect):

  iTunes

 • Profielfoto
  mrchablis

  DCools op 1 mei 2018 13:15
  Ik heb een Mac als servertje. Daar heb je https://audiobridge.site (Kopen) of https://github.com/philippe44/AirConnect (gratis) voor. Ik heb geen zin om te wachten op derde en het werkt nu al.

  Audiobridge (10 euro) werkt idd. prima en is eenvoudiger in gebruik dan SonoAir of Airsonos ed.

 • Profielfoto
  Waarts

  Wie een Synology heeft : bandesz/AirConnect-Synology

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Waarom zou je AirPlay 2 willen, als je ook gewoon vanuit de Sonos-app alles kan bedienen? Ik zie de voordelen even niet…