Smart Compose: Gmail gaat zelf e-mails schrijven

Door: Raymon Mens - 5 reacties

Tijdens Google I/O 2018 heeft de zoekgigant een opmerkelijke toevoeging aan Gmail aangekondigd. De e-maildienst gaat je helpen bij het schrijven van e-mail. Een functie die “Smart Compose” heet, vult zinnen automatisch aan.

De functie gebruikt machine learning om voorstellen voor aanvullingen te doen en vult de aanhef automatisch in. Ook worden bepaalde standaard-zinnen en weekdagen voor je ingevuld. Voorlopig is er alleen ondersteuning voor Engels.

Smart Compose kijkt naar allerlei factoren

Tijdens het typen, krijg je suggesties voor bepaalde zinnen die je zou kunnen gebruiken in je bericht. Mocht er iets nuttigs tussen zitten, kun je met tab-toets het voorstel gebruiken. De AI analyseert je schrijfstijl naar een bepaald contact. Zo zorgt Gmail dat een e-mail naar familie informeel begint, maar een bericht naar een zakelijk contact een formele aanhef heeft.

Gmail smart compose

Deze nieuwe feature zou je niet alleen tijd besparen, maar volgens Google zorgt het er ook nog voor dat je veel minder spellingsfouten en grammaticale fouten maakt. Smart Compose helpt je ook met het afsluiten van je mails en kan daarvoor ook de context herkennen. Als het bijvoorbeeld vrijdag is, kan Google een mail afsluiten met “fijn weekend”.

Voorlopig alleen Engelstalige suggesties

Als Nederlander of Belg heb je nog weinig aan Smart Compose, tenzij je veelvuldig in het Engels mailt. http://open4u.co.uk De nieuwe Gmail-functie werkt vooralsnog alleen met Engelse berichten. Volgens Google is het een experimentele functie en het is nog niet bekend wanneer andere talen ondersteund worden.

Google Blog

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  Polonium-210

  Met dit begint het er toch echt op te lijken dat je geleefd gaat worden….

 • Profielfoto
  MrHammond

  Dann you AutoCompose ?

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Polonium-210 op 9 mei 2018 09:35
  Met dit begint het er toch echt op te lijken dat je geleefd gaat worden….

  Dat hebben Google gebruikers al veel langer;-)

 • Profielfoto
  Night

  Waren we nét af van die vervelende autocorrect, krijg je auto-compose……

 • Profielfoto
  Ruud Ravenhorst

  En het schijnt dat op Google I/O 2021 ‘Autothink’ wordt geïntroduceerd. Hoef je nergens meer over na te denken omdat Google dat dan voor je doet. Ze weten tenslotte sowieso meer van je leven dan jijzelf. Superhandig!

  Toch?