‘Productie nieuwe, goedkope MacBook Air uitgesteld’

Door: Jan de Raab - 7 reacties
2018 MacBook Air

De lancering van een nieuwe budget MacBook Air is naar verluidt uitgesteld tot de tweede helft van 2018. Er gingen al lang geruchten over een goedkoper model in de MacBook-serie, dat toch een Retina-scherm krijgt. Er zouden echter problemen met de productie zijn.

Apple’s oorspronkelijke plan was om het nieuwe model in het tweede kwartaal te produceren, zodat de nieuwe instap-MacBook tijdens WWDC 2018 kon worden onthuld. Nu wordt het waarschijnlijk september of oktober. Overigens zou Apple de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie nog steeds kunnen aangrijpen om de releasedatum te bevestigen.

Productieproblemen Intel

Volgens bronnen van het wisselend betrouwbare DigiTimes wordt de vertraging veroorzaakt door problemen met de processors. Een plausibel verhaal, want het is niet de eerste keer dat Intel problemen heeft met het produceren van een nieuwe generatie chips. Volgens bronnen binnen de productieketen zou de MacBook Air over de nieuwste generatie Intel-notebookprocessors beschikken, maar die is nog niet klaar. Onlangs bleek dat Intel de lancering heeft uitgesteld.

MacBook Air
Klik/tap voor groter.

Mogelijke specificaties en adviesprijs

DigiTimes weet verder te melden dat de beoogde adviesprijs van de nieuwe MacBook Air, uit zou komen op een bedrag van 799 tot 899 dollar. Ter vergelijking, het huidige model heeft een startprijs van 999 dollar. Het nieuwe model zou daarnaast ook dunner zijn en een schermresolutie krijgen van 2560 x 1600 pixels. De grootte van het scherm blijft volgens deze geruchten ongewijzigd en bedraagt 13,3 inch.

DigiTimes

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  bartvdv

  Budget !? Meen je dat nu, gaat Apple de budget-toer op ?

 • Profielfoto
  bassbug

  Wat is er toch met Intel aan de hand?

  De mobiele markt compleet de plank misgeslagen en ze weten blijkbaar ook niet hoe ze met regelmaat een nieuw model CPU uit te poepen…

 • Profielfoto
  kasuja

  Moet Apple het hebben van klanten met een budget lager dan de huidige instap prijzen van Apple producten?  Valt daar terrein serieus te winnen voor Apple?

  Wie weet lukt dat met op ARM gebaseerde Computers maar volgens mij zijn die dan weer niet snel genoeg om mee te komen met de intel alternatieven.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Budget bij Apple is natuurlijk relatief budget. Geen 500 maar 900 euro. Maar een MacBook Air met Retina scherm en prijs van minder dan 1000 euro zal ongetwijfeld voor veel mensen erg aantrekkelijk zijn.

 • Profielfoto
  Melle

  Jaja. Met basis SSD van 128 GB en 8GB ram.

 • Profielfoto
  Buzz

  Maar een MacBook Air met Retina scherm en prijs van minder dan 1000 euro zal ongetwijfeld voor veel mensen erg aantrekkelijk zijn.

  Voor veel mensen wel, maar voor Apple zelf denk ik niet. Ze zouden het huidige model anders nu ook wel voor dat bedrag verkopen. Als er een retina scherm in komt verwacht ik dat de prijs omhoog gaat of gelijk blijft. Een prijsverlaging tegelijk met zo’n hardware upgrade lijkt mij zeer onwaarschijnlijk.

 • Profielfoto
  Melle

  @buzz – mss wel een 899, maar met dan die vreselijke 128GB SSD en met 8GB ram, wat nu vaak net voldoende is, maar helemaal niet meer toekomst gericht. Upgrade achteraf zal helemaal niet meer mogelijk zijn. Dus door de 128GB, kan Apple via omweg extra verdienen op iCloud abbonementen. En de 8GB zorgt ervoor dat nieuwe basislaptops geen 5jaar gaan kunnen in roulatie blijven.

  En als je de nodig minimale upgrade doet naar 256GB (of zelf de nieuwe standaard van 512) en toch kiest voor een toekomst gerichte Mac met 16GB ram, dan zit je onmiddellijk terug aan een effectieve minimale verkoopprijs van een 1200 euro.

  Wat ik helemaal oké vind trouwens !