Raymon Mens
Raymon Mens App Store 4 mei 2018

Pocket Casts overgenomen door NPR en This American Life

Pocket Casts, een van de grootste podcast-apps voor iOS en Android, is overgenomen door een aantal van de grootste podcast-producenten ter wereld. Het gaat om National Public Radio (NPR), This American Life en nog een aantal Amerikaanse lokale radiozenders.

De app blijft bestaan en de vier oorspronkelijke ontwikkelaars blijven in dienst van het nieuwe concern. De bedrijven zien in de app een enorme kans om meer mensen podcasts te laten ontdekken, maar ook om producenten van betere insights (data) te voorzien.

Aanvankelijk weinig verandering

Pocket Casts bestaat sinds 2010. Hoeveel gebruikers de app precies heeft is niet bekend, maar het is een van de grote drie podcast-apps voor iOS. De ontwikkelaars beloven dat er voorlopig weinig zal veranderen. Pocket Casts blijft een betaalde app (€ 4,49 op iOS en € 2,99 op Android) en zal niet alleen exclusief podcasts van de grote, Amerikaanse netwerken tonen. Daarnaast zeggen de ontwikkelaars transparant te blijven. Ze zullen bijvoorbeeld blogs blijven schrijven en daarnaast zullen de release notes van de app uit meer blijven bestaan dan alleen ‘bug fixes’.

Pocket Casts op Mac, iOS en Android – Klik/tap voor groter.

Meer data luistergedrag verzamelen

In het persbericht wordt gesproken over alleen maar nobele bedoelingen. Het gaat daarbij vooral om het veiligstellen van een manier om data te verzamelen over luistergedrag. Een podcast-producent kan vaak alleen zien dat een aflevering is gedownload, maar niet of deze is afgespeeld. Of bepaalde stukken zijn overgeslagen en of de aflevering helemaal geluisterd is, kan vaak niet worden gemeten. Apple heeft sinds kort basale Podcast Analytics, maar dat werkt alleen met de podcasts-app van iOS.

Apple’s Podcast Analytics – Klik/tap voor groter.

Door Pocket Casts te kopen, kunnen grote spelers in de podcast-markt wél over die data beschikken. De wordt al door een groot aantal consumenten gebruikt en kan straks data gaan verzamelen over het luistergedrag. Hoe nobel de bedoelingen uit het persbericht zijn, is straks eenvoudig te meten. Krijgen alleen de nieuwe eigenaren van de app toegang tot data over het luistergedrag, of komt er een platform met analytics voor kleine/onafhankelijke podcasts?

Interessante tegenhanger

Interessante tegenhanger van Pocket Casts is Overcast. Deze app is exclusief voor iOS en wordt gemaakt door Marco Arment. Een podcaster en ontwikkelaar die veel aanzien geniet in de Apple-community. Hij is naar eigen zeggen tegen “big media dollars” in podcasting en het kapot analyseren van podcasts.

In de laatste versie van Overcast zijn zelfs maatregelen ingebouwd in zijn app om tracking te voorkomen. Arment schrijft: “Kijk waar het web ons gebracht heeft. Bijna iedere site bevat honderden kilobytes aan JavaScript die alleen dient voor het tonen van trackers en advertenties. Laten we podcasts dat besparen.”

Overcast op iOS – Klik/tap voor groter.
Reageer op artikel:
Pocket Casts overgenomen door NPR en This American Life
Sluiten