Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 4 mei 2018

Petitie voor terugroepactie MacBook Pro-toetsenbord

Anderhalf jaar na de lancering in 2016 zorgt het nieuwe ‘butterfly’ toetsenbord van de MacBook Pro voor steeds meer problemen. Een bovengemiddeld aantal gebruikers heeft last van toetsen die defect raken. Dat gebeurt vooral als er kleine stofjes of kruimels tussen de toetsen komen.

De Amerikaanse Apple-gebruiker Matthew Taylor heeft er genoeg van en is een petitie op Change.org gestart om Apple aan te sporen een terugroepactie te starten voor vervanging voor deze foutgevoelige toetsenborden. De petitie heeft al snel duizenden handtekeningen verzameld.

Roep om vervangingsprogramma

Taylor is -net als vele gebruikers van de MacBook Pro- van mening dat het om een ontwerpfout van Apple gaat. “Het is tijd voor een toetsenbord dat gewoon werkt en niet zo gevoelig is voor stofjes en kruimels”, schrijft de initiatiefnemer. Het aantal defecte toetsenborden is volgens een recent onderzoek twee keer zo hoog dan bij de MacBook Pro uit 2015.

Klik/tap voor groter.

De meeste toetsenborden worden nog onder garantie vervangen, maar daar gaat het de initiatiefnemer van de petitie niet om. Hij wil dat Apple dit als ontwerpfout erkent en toetsenborden gratis blijft vervangen. De MacBook Pro is namelijk niet erg makkelijk te repareren. De complexe bouw van de laptop zorgt ervoor dat de hele bovenkant -inclusief accu- moet worden vervangen bij een defect toetsenbord. Buiten de garantie kan dit een rekening van 600 euro opleveren.

Apple heeft een oplossing voor de ergste defecten. Een MacBook Pro uit 2016 met defect toetsenbord, krijgt bij vervanging een verbeterd klavier dat minder kwetsbaar is. Dit nieuwe toetsenbord zit standaard in de MacBook Pro uit 2017 en volgens Taylor zou het Apple sieren om de toetsenborden van de MacBook Pro uit 2016 ook na de garantieperiode kosteloos te vervangen.

Toetsenbord uit 2016 aan de linkerkant, toetsenbord uit 2017 aan de rechterkant – Klik/tap voor groter

Petities hebben (soms) zin

Of de petitie ook effect heeft, weten we nog niet. Cynici zullen verwijzen naar een petitie die Apple oproept om Apple Pay in Duitsland te lanceren, die zal geen effect hebben. De meer dan 40.000 keer ondertekende petitie over de grafische problemen in de Macbook Pro 2011 had wel zin. Apple was aanvankelijk koppig en erkende niet dat deze generatie structurele problemen met de GPU had, maar zette toch een reparatieprogramma op.

Reageer op artikel:
Petitie voor terugroepactie MacBook Pro-toetsenbord
Sluiten