Petitie voor terugroepactie MacBook Pro-toetsenbord

Door: Raymon Mens - 20 reacties

Anderhalf jaar na de lancering in 2016 zorgt het nieuwe ‘butterfly’ toetsenbord van de MacBook Pro voor steeds meer problemen. Een bovengemiddeld aantal gebruikers heeft last van toetsen die defect raken. Dat gebeurt vooral als er kleine stofjes of kruimels tussen de toetsen komen.

De Amerikaanse Apple-gebruiker Matthew Taylor heeft er genoeg van en is een petitie op Change.org gestart om Apple aan te sporen een terugroepactie te starten voor vervanging voor deze foutgevoelige toetsenborden. De petitie heeft al snel duizenden handtekeningen verzameld.

Roep om vervangingsprogramma

Taylor is -net als vele gebruikers van de MacBook Pro- van mening dat het om een ontwerpfout van Apple gaat. “Het is tijd voor een toetsenbord dat gewoon werkt en niet zo gevoelig is voor stofjes en kruimels”, schrijft de initiatiefnemer. Het aantal defecte toetsenborden is volgens een recent onderzoek twee keer zo hoog dan bij de MacBook Pro uit 2015.

MacBook Pro Toetsenbord
Klik/tap voor groter.

De meeste toetsenborden worden nog onder garantie vervangen, maar daar gaat het de initiatiefnemer van de petitie niet om. Hij wil dat Apple dit als ontwerpfout erkent en toetsenborden gratis blijft vervangen. De MacBook Pro is namelijk niet erg makkelijk te repareren. De complexe bouw van de laptop zorgt ervoor dat de hele bovenkant -inclusief accu- moet worden vervangen bij een defect toetsenbord. Buiten de garantie kan dit een rekening van 600 euro opleveren.

Apple heeft een oplossing voor de ergste defecten. Een MacBook Pro uit 2016 met defect toetsenbord, krijgt bij vervanging een verbeterd klavier dat minder kwetsbaar is. Dit nieuwe toetsenbord zit standaard in de MacBook Pro uit 2017 en volgens Taylor zou het Apple sieren om de toetsenborden van de MacBook Pro uit 2016 ook na de garantieperiode kosteloos te vervangen.

MacBook Pro toetsenbord 2016 en 2017
Toetsenbord uit 2016 aan de linkerkant, toetsenbord uit 2017 aan de rechterkant – Klik/tap voor groter

Petities hebben (soms) zin

Of de petitie ook effect heeft, weten we nog niet. Cynici zullen verwijzen naar een petitie die Apple oproept om Apple Pay in Duitsland te lanceren, die zal geen effect hebben. De meer dan 40.000 keer ondertekende petitie over de grafische problemen in de Macbook Pro 2011 had wel zin. Apple was aanvankelijk koppig en erkende niet dat deze generatie structurele problemen met de GPU had, maar zette toch een reparatieprogramma op.

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  Kevin Boer

  Ze mogen ook wel een terug roep actie starten voor grafische kaart problemen met de onbord chip van Intel

 • Profielfoto
  Q-collective

  Kevin Boer op 4 mei 2018 15:16
  Ze mogen ook wel een terug roep actie starten voor grafische kaart problemen met de onbord chip van Intel

  Wat is daar het probleem dan?

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Hier geen probleem met het betreffende model.

 • Profielfoto
  Svartvatten

  Ik overweeg om een MB-Pro 2018 of 2019 te kopen. Mijn MB-Pro mid 2012 begint wat lawaai te maken en is erg intensief gebruikt (… en meestal 24/7 aan). Maar eigenlijk geen klachten, toch nog maar even wachten?

 • Profielfoto
  mmww

  Svartvatten op 4 mei 2018 16:59
  Ik overweeg om een MB-Pro 2018 of 2019 te kopen. Mijn MB-Pro mid 2012 begint wat lawaai te maken en is erg intensief gebruikt (… en meestal 24/7 aan). Maar eigenlijk geen klachten, toch nog maar even wachten?

  Ventilator vanbinnen schoonmaken en lawaai is over.

 • Profielfoto
  Shyos

  Heeft niets te maken met stof en kruimels… het toetsenbord is simpelweg niet goed ontworpen. Direct vanuit de verpakking zijn er een aantal toetsen met problemen.

 • Profielfoto
  jebman

  Ben maar begonnen met het gebruiken van een keyboard cover. Valt mij reuze mee hoe anders dat is. Eigenlijk gewoon een prima oplossing voor mij, ik gebruik de laptop de hele dag en eet vaak achter de computer en kom dan ook met vieze handen of kruimels te vaak op toetsenbord. Schrok mij dood toen voor het eerst een toets vast zat. Bij al mijn eerdere laptops en keyboards nooit enig probleem gehad.

  Heb er een van beginnend met M en eindigend op oshi

 • Profielfoto
  Ewout

  Nou heeft mijn 2017 MacBook 12″ ook last van haperende toetsen. Dat is toch ook zo’n butterfly toetsenbord? Nog niks over gelezen.

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Klopt helaas, zowel de Pro als de 12 inch MacBook hebben hetzelfde toetsenbord en het is een probleem bij beide modellen.

 • Profielfoto
  Ome Kor

  …. en het probleem er ook bij jouw model.

 • Profielfoto
  jan jansen

  Zoals altijd bij Apple opeens kennen ze jou niet meer. Ze maken producten voor een leuke presentatie tijdens de keynote niet voor dagelijks gebruik. Waarom zijn alle producten trouwens nog niet usb-c? Na 30 jaar gaat het Apple gekleuter me meer en meer tegenstaan.

 • Profielfoto
  Elduderino

  jan jansen op 5 mei 2018 09:25
  Zoals altijd bij Apple opeens kennen ze jou niet meer. Ze maken producten voor een leuke presentatie tijdens de keynote niet voor dagelijks gebruik. Waarom zijn alle producten trouwens nog niet usb-c? Na 30 jaar gaat het Apple gekleuter me meer en meer tegenstaan.

  Overdrijven is ook een vak..

  alle apparaten USB-C? Je doelt op iPhone, iPad? Wat denk je van alle accessoires en de noodzaak die er niet is. De dikkere aansluiting etc. Ik kan zo een heleboel opnoemen.

   

 • Profielfoto
  monty python

  Hier na 3 maand gebruik toch geen problemen. Wat wennen maar het maakt me niet veel uit. Grootste probleem, al jaren, zijn verminderde prestaties en vastlopers (vooral Office … ) bij gebruik los van elektriciteitsnet. Ben er niet uit of dat die overpriced en buggy software van MS is of de zwakte van de batterij. Het lijkt me dat Office op batterij nog een graad slechter werkt dan op elektriciteit. Het zou dus ook beiden kunnen zijn. Vorige MBP liep ook op de batterij stuk, jammer want voor de rest fantastische machine.

 • Profielfoto
  christiaan1985

  Het aantal defecte toetsenborden is volgens een recent onderzoek twee keer zo hoog dan bij de MacBook Pro uit 2015.

  Twee keer zo hoog als.

  Twee keer meer dan.

  ?‍♂️

 • Profielfoto
  Spinozo

  Buttkeyboard

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Hier ook maar even wachten dan met de koop van een nieuwe Macbook Pro…

   

 • Profielfoto
  jurgen

  Blijf voorlopig bij mijn Macbook 2015 model:-)

   

 • Profielfoto
  Imade

  Die toetsenbord is niet lekker idd.. sommige toetsen werken bij mij minder goed.

  Heb zelf late 2016 model.

 • Profielfoto
  mark-a-mac

  M’n MbPro met touch bar heeft een onwillige spatiebalk. Inderdaad het gewraakte model. Ik teken die petitie wel!

 • Profielfoto
  /dev/enschede

  Gijs Raggers op 4 mei 2018 15:52
  Hier geen probleem met het betreffende model.

  Hier wel, voor één bb typen is niet meer mogelijk zonder de bbackspace te gebbbruiken.