Jan de Raab
Jan de Raab Nieuws 30 mei 2018

‘Pegatron producent van Apple’s iOS-laptop’

Pegatron wordt in de wandelgangen genoemd als producent van een nieuwe, op ARM gebaseerde MacBook. Dat claimt DigiTimes op basis van bronnen binnen de productieketen. Het is de tweede keer in korte tijd dat we over een vermeende iOS-laptop van Apple horen, die intern de codenaam ‘Star’ heeft en het serienummer N84 draagt.

De bronnen van DigiTimes hebben vaak betrouwbare informatie, maar de site weet die informatie soms lastig te interpreteren. Toch lijkt er wel degelijk iets gaande. Apple’s vermeende Project Star kwam enkele dagen terug ook al in het nieuws. Pegatron is bovendien een van Apple’s vaste productiepartners.

ARM-chips in MacBooks

Al langere tijd wordt er gespeculeerd dat Apple van plan is om Macs te ontwerpen die worden aangedreven door ARM-gebaseerde processors. Dit zou Apple in staat stellen om zijn afhankelijkheid van Intel te verminderen. ARM-chips vereisen ook minder stroom en zijn kleiner. Twee redenen waarom ze te vinden zijn in iPhones en iPads. Toch zijn er ook nadelen, want ARM-chips ondersteunen bijvoorbeeld (nog) geen Thunderbolt 3.

Apple gebruikt momenteel al ARM-chips in Macs, maar dan wel naast de Intel-chip. De Touch Bar op de nieuwste MacBook Pro wordt al aangedreven door een op ARM gebaseerde T1-chip. De iMac Pro heeft bovendien een T2-chip die veel meer zaken zoals de versleuteling van de harde schijf regelt.

T2-chip MacBook Pro 2018
Klik/tap voor groter.

iOS-laptop is lange termijnplan

Het is dus mogelijk dat dit gerucht uit zijn context is gerukt en dat Apple slechts een T3-chip test. Tim Cook zei eerder dit jaar dat iOS en macOS niet zullen versmelten tot een hybride OS, maar dat sluit een iOS-laptop natuurlijk niet uit.

Grote vernieuwingen aan Apple-laptops lijken sowieso een plan op lange termijn. Naar verluidt borduurt Apple nog even verder op de huidige MacBook-lijn en komt er op korte termijn een nieuwe laptop die de MacBook Air opvolgt. Er wordt in dit gerucht nog niet van massaproductie gesproken, dus het is goed mogelijk dat Apple wat prototypes door Pegatron heeft laten maken. Afwachten dus.

Reageer op artikel:
‘Pegatron producent van Apple’s iOS-laptop’
Sluiten