Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 2 mei 2018

NPO-series straks ook op Netflix te bekijken

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) zit in een lastig parket. De geldkraan vanuit de overheid wordt steeds verder dichtgedraaid, terwijl buitenlandse giganten zoals Netflix de markt veroveren. Hoe kun je nog concurreren, en je budgetten in stand houden?

Het antwoord op die vraag hebben we deze week (gedeeltelijk) gekregen. NPO gaat namelijk met zijn grootste concurrenten samenwerken. Je kunt staks series, films en documentaires van de NPO op Netflix, Videoland en KPN verwachten.

Experimentele deals met Netflix, KPN en Videoland

Dat heeft Michael Spendel, managing director NPO Coöperatie voor Rechtenmanagement en Exploitatie (CORE), bekend gemaakt. Die organisatie houdt zich normaal vooral bezig met het intern vastleggen van rechteninformatie. Alles op NPO blijft immers NPO. Nu gaat CORE zich ook bezighouden met het aanbieden van content aan externe diensten.

Het verkopen van content aan bijvoorbeeld Netflix is vooralsnog vooral een experiment. Uiteindelijk kan dat leiden tot een nieuwe strategie, maar de omroep wil niet op zaken vooruit lopen.

Klik/tap voor groter.

Ook Apple kan bij NPO shoppen

Er is nu een catalogus van 25 NPO-series waar diensten als Netflix, KPN en Videoland uit kunnen kiezen. De BNNVARA-serie Overspel was al vanaf 1 april beschikbaar op KPN Plus. Netflix gaat de VPRO-serie Bellicher aanbieden, evenals de AVROTROS-serie La Famiglia. Die moeten nog deze maand te zien zijn. Binnekort kunnen ook documentaires worden gelicenseerd.

De Publieke Omroep was dit jaar voor het eerst aanwezig tijdens MIPVT, een internationale programmamarkt in Cannes. Ook Apple shopte daar voor zijn aankomende streamingdienst Apple Video. Voor zover wij weten, is het niet tot een deal tussen Apple en de Nederlandse Publieke Omroep gekomen.

Klik/tap voor groter.

Het is hoe dan ook een interessant nieuw hoofdstuk voor de NPO. De komende maanden zullen we ontdekken wat dit experiment oplevert. Dat de uitstekende documentaires en andere producties een internationaal podium krijgen, is in ieder geval een goede zaak.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
NPO-series straks ook op Netflix te bekijken
Sluiten