Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 3 mei 2018

De notch: van lelijk artefact naar statussymbool

Bij de onthulling van de iPhone X was er forse kritiek op de notch. De balk met sensoren boven het scherm zou afleiden en in de weg zitten bij het bekijken van video. Dit weerhield Android-fabrikanten echter niet van het kopiëren van de notch. Het is nu een heus statussymbool.

ASUS, Huawei, Oppo en Vivo wisten niet hoe snel ze een smartphone met een notch moesten lanceren. LG onthulde woensdag de G7 ThinQ, ook met notch. De fabrikant nam echter de tijd om gebruikers te vragen of ze bezwaar tegen zo’n balk aan de bovenkant van het scherm hadden.

Onderzoek LG: De notch is cool

Wat blijkt? De meerderheid had geen bezwaar tegen de notch. De focusgroep van LG bestond uit 1000 consumenten en 70 procent zei de notch cool te vinden of er geen bezwaar tegen te hebben. Slechts 30 procent had bezwaar tegen de balk aan de bovenkant van het scherm. De notch lijkt de iPhone X ook niet in de weg te zitten. Apple verkocht het afgelopen kwartaal immers meer iPhones dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Tim Cook zei tijdens een toelichting op de cijfers dat de iPhone X beter verkocht dan alle andere modellen zoals de iPhone 8.

Klik/tap voor groter.

Voor veel Android-fabrikanten is er niet écht een reden om een uitsparing in het scherm te hebben. Apple heeft de uitsparing in het scherm gemaakt om de geavanceerde rij sensoren voor gezichtsscanner Face ID kwijt te kunnen. Veel Android-teleoons hebben echter een gewone selfiecamera en speaker aan de bovenkant zitten. Die zitten een edge-to-edge-scherm niet in de weg. Toch krijgen ook veel Android-toestellen de uitsparing in het scherm. Het lijkt inmiddels een soort statussymbool geworden dat zegt “kijk, dit is het allernieuwste model dat niet onder doet voor de iPhone.”

Alleen Samsung is zeker genoeg van zichzelf

Hieruit blijkt misschien wel dat Android-fabrikanten een gebrek aan vertrouwen in hun eigen product hebben. Alleen Samsung lijkt zeker genoeg van zijn merk om zich zonder notch te onderscheiden in de markt voor allernieuwste high-end toestellen. Het Koreaanse bedrijf stond ooit bekend als snelle copycat, maar vaart steeds vaker zijn eigen koers. De recent onthulde Galaxy S9 heeft kleine randen aan de boven- en onderkant van het scherm en daarom geen uitsparing nodig. Главная Смотреть онлайн сериалы и фильмы

Android P kan een notch simuleren, zo kunnen ontwikkelaars hun apps op de uitsparing in het scherm afstemmen – Klik/tap voor groter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De notch: van lelijk artefact naar statussymbool
Sluiten