‘iPhone-scherm gebruikt dit jaar nieuwe LCD-technologie’

Door: Jan de Raab - 4 reacties
LCD scherm iPhone

OLED is de toekomst, maar nog erg duur. Daarom horen we al tijden geruchten over drie nieuwe iPhones. Allemaal met het iPhone X-ontwerp als uitgangspunt, maar twee met een OLED-scherm en een goedkoper toestel met een LCD-scherm.

Dat lijkt echter niet zomaar een LCD-scherm te worden, maar een scherm op basis van een verbeterde techniek genaamd MLCD+. Deze relatief nieuwe technologie maakt gebruik van extreem kleine pixels mogelijk. Dat heeft een aantal zeer interessante voordelen.

iPhone met extreem helder scherm

Het eerste voordeel is een zeer hoge helderheid. MLCD+ gebruikt vier subpixels per pixel in plaats van drie. Naast de rode, groene en blauwe subpixels, wordt een vierde subpixel in het wit toegevoegd. Zo wordt het scherm helderder, maar hoeft de backlight achter het scherm minder fel te branden. Dat is ook nog goed voor het accugebruik.

LG G7 ThinQ
Klik/tap voor groter.

MLCD+ is door LG gemaakt, aanvankelijk voor gebruik in 4K-televisies, maar heeft nu ook de smartphone bereikt. Apple neemt vaak schermen bij LG af. De nieuwe G7 ThinQ smartphone gebruikt de nieuwe LCD-technologie en heeft een ‘Super Bright Display’ dat voor een betere leesbaarheid in zonlicht moet zorgen.

Kleinere randen mogelijk

De nieuwe schermtechniek moet nog een probleem oplossen. Het traditionele scherm heeft namelijk connectors aan de onder- en bovenkant van het scherm nodig. In het iPhone X-ontwerp is door de dunne randen echter geen plaats meer voor die randen. Apple heeft dus sowieso een verbeterd schermontwerp nodig om een LCD-iPhone met het ontwerp van de X te maken.

iPhone 2018
Klik/tap voor groter.

De nieuwe iPhone met LCD-scherm wordt in september van 2018 verwacht, samen met de opvolger van de iPhone X en een 6,5-inch iPhone X Plus. Laatstgenoemde toestellen krijgen wel een OLED-scherm.

Patently Apple

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  Bunny

  Ok als apple beslist om een Super Bright scherm in te stoppen, dan wil ik wel overwegen om over te stappen van mijn iPhone 6S Plus. Mochten de geruchten kloppen dat er een dual sim variant van komt, dan koop ik gegarandeerd een nieuw model.

 • Profielfoto
  Cybertopian

  OLED de toekomst 😂 microLED zul je bedoelen.

 • Profielfoto
  digilb

  Een vierde (witte) subpixel kennen we al veel langer. Bijvoorbeeld Sony noemt / noemde dit “WhiteMagic”. Zat o.a. in mijn Xperia P telefoon uit… juni 2012. Werkte wel echt goed, is zeker niet alleen maar marketing-praat!

  https://tweakers.net/reviews/2581/2/sony-xperia-p-witte-magie-scherm-een-extra-subpixel.html

 • Profielfoto
  fransvandam

  Volgens mij is inderdaad microLED de toekomst. Bij LCD is toch vooral de zwartwaarde een probleem, helderheid is toch niet het grootste nadeel van LCD tov OLED?