Jan de Raab
Jan de Raab Nieuws 7 mei 2018
Leestijd: 1 minuut

‘iPhone-scherm gebruikt dit jaar nieuwe LCD-technologie’

OLED is de toekomst, maar nog erg duur. Daarom horen we al tijden geruchten over drie nieuwe iPhones. Allemaal met het iPhone X-ontwerp als uitgangspunt, maar twee met een OLED-scherm en een goedkoper toestel met een LCD-scherm.

Dat lijkt echter niet zomaar een LCD-scherm te worden, maar een scherm op basis van een verbeterde techniek genaamd MLCD+. Deze relatief nieuwe technologie maakt gebruik van extreem kleine pixels mogelijk. Dat heeft een aantal zeer interessante voordelen.

iPhone met extreem helder scherm

Het eerste voordeel is een zeer hoge helderheid. MLCD+ gebruikt vier subpixels per pixel in plaats van drie. Naast de rode, groene en blauwe subpixels, wordt een vierde subpixel in het wit toegevoegd. Zo wordt het scherm helderder, maar hoeft de backlight achter het scherm minder fel te branden. Dat is ook nog goed voor het accugebruik.

Klik/tap voor groter.

MLCD+ is door LG gemaakt, aanvankelijk voor gebruik in 4K-televisies, maar heeft nu ook de smartphone bereikt. Apple neemt vaak schermen bij LG af. De nieuwe G7 ThinQ smartphone gebruikt de nieuwe LCD-technologie en heeft een ‘Super Bright Display’ dat voor een betere leesbaarheid in zonlicht moet zorgen.

Kleinere randen mogelijk

De nieuwe schermtechniek moet nog een probleem oplossen. Het traditionele scherm heeft namelijk connectors aan de onder- en bovenkant van het scherm nodig. In het iPhone X-ontwerp is door de dunne randen echter geen plaats meer voor die randen. Apple heeft dus sowieso een verbeterd schermontwerp nodig om een LCD-iPhone met het ontwerp van de X te maken.

Klik/tap voor groter.

De nieuwe iPhone met LCD-scherm wordt in september van 2018 verwacht, samen met de opvolger van de iPhone X en een 6,5-inch iPhone X Plus. Laatstgenoemde toestellen krijgen wel een OLED-scherm.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘iPhone-scherm gebruikt dit jaar nieuwe LCD-technologie’
Sluiten