‘iOS 12 opent nieuwe deuren voor NFC-chip iPhone’

Apple Night 28 mei 2018
Leestijd: 2 minuten

Met de NFC-chip (Near Field Communication) in je iPhone kun je nog maar weinig doen. Hij wordt eigenlijk alleen voor Apple Pay gebruikt en dat is in Nederland en België nog niet beschikbaar. Daar komt met iOS 12 verandering in, want Apple heeft naar verluidt grootse plannen met NFC.

Volgens The Information maakt Apple de NFC-chip binnenkort voor meer toepassingen geschikt. Bijvoorbeeld het openen van je huis- of autodeur. Apple-medewerkers testen deze nieuwe functie al en kunnen de deuren op Apple Park openen met hun iPhone of Apple Watch.

NFC in plaats van Bluetooth

Op dit moment is de iPhone al geschikt voor het openen van diverse slimme sloten, maar die zijn vaak gebaseerd op Bluetooth. NFC wordt beschouwd als een veel veiligere methode en vereist niet dat je een aparte app opent. De NFC-chip kan zelfs geactiveerd worden als je iPhone vergrendeld is.

Openbaar vervoer en betalen

De iPhone kan met iOS 11 alleen NFC-tags lezen en is niet in staat om zelf informatie via NFC te verzenden. Bovendien moet er om een tag te lezen een app geopend zijn die Apple’s CoreNFC-framework ondersteunt. In iOS 12 komt daar naar verluidt verandering in en dat biedt allerlei nieuwe mogelijkheden. Denk aan reizen in het OV met je iPhone als OV-chipkaart. Dat is momenteel alleen met Android mogelijk (en een behoorlijke flop).

Op dit moment is het al mogelijk om in delen van China, Japan, Rusland, de VS en Londen met je iPhone in te checken. Dat zijn echter uitzonderingen op de regel. Apple zou dit globaal gaan aanpakken en in gesprek zijn met Cubic, een groter speler op de markt van elektronische vervoersbewijzen. Ook zou de iPhone-maker een samenwerking aangaan met HID Global, de maker van Apple’s beveiligingssystemen op Apple Park.

iOS 12 op WWDC 2018

Als dit gerucht op waarheid berust, horen we tijdens WWDC 2018 ongetwijfeld alles over Apple’s plannen met NFC. De meeste moderne iPhones beschikken over de vereiste chip. Om precies te zijn is in deze iOS-apparaten is een NFC-chip aanwezig:

  • iPhone 6 en nieuwer
  • iPhone SE
  • iPad Air 2, mini 3 en nieuwer
  • iPad Pro (alle modellen)
  • Apple Watch (alle modellen)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen