‘iOS 12 opent nieuwe deuren voor NFC-chip iPhone’

Door: Night - 10 reacties
NFC Chip
(Afbeelding: OneMorething)

Met de NFC-chip (Near Field Communication) in je iPhone kun je nog maar weinig doen. Hij wordt eigenlijk alleen voor Apple Pay gebruikt en dat is in Nederland en België nog niet beschikbaar. Daar komt met iOS 12 verandering in, want Apple heeft naar verluidt grootse plannen met NFC.

Volgens The Information maakt Apple de NFC-chip binnenkort voor meer toepassingen geschikt. Bijvoorbeeld het openen van je huis- of autodeur. Apple-medewerkers testen deze nieuwe functie al en kunnen de deuren op Apple Park openen met hun iPhone of Apple Watch.

NFC in plaats van Bluetooth

Op dit moment is de iPhone al geschikt voor het openen van diverse slimme sloten, maar die zijn vaak gebaseerd op Bluetooth. NFC wordt beschouwd als een veel veiligere methode en vereist niet dat je een aparte app opent. De NFC-chip kan zelfs geactiveerd worden als je iPhone vergrendeld is.

NFC iPhone

Openbaar vervoer en betalen

De iPhone kan met iOS 11 alleen NFC-tags lezen en is niet in staat om zelf informatie via NFC te verzenden. Bovendien moet er om een tag te lezen een app geopend zijn die Apple’s CoreNFC-framework ondersteunt. In iOS 12 komt daar naar verluidt verandering in en dat biedt allerlei nieuwe mogelijkheden. Denk aan reizen in het OV met je iPhone als OV-chipkaart. Dat is momenteel alleen met Android mogelijk (en een behoorlijke flop).

Op dit moment is het al mogelijk om in delen van China, Japan, Rusland, de VS en Londen met je iPhone in te checken. Dat zijn echter uitzonderingen op de regel. Apple zou dit globaal gaan aanpakken en in gesprek zijn met Cubic, een groter speler op de markt van elektronische vervoersbewijzen. Ook zou de iPhone-maker een samenwerking aangaan met HID Global, de maker van Apple’s beveiligingssystemen op Apple Park.

iOS 12 op WWDC 2018

Als dit gerucht op waarheid berust, horen we tijdens WWDC 2018 ongetwijfeld alles over Apple’s plannen met NFC. De meeste moderne iPhones beschikken over de vereiste chip. Om precies te zijn is in deze iOS-apparaten is een NFC-chip aanwezig:

 • iPhone 6 en nieuwer
 • iPhone SE
 • iPad Air 2, mini 3 en nieuwer
 • iPad Pro (alle modellen)
 • Apple Watch (alle modellen)

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  Dennissimeau

  Ik ben zeer blij met dit nieuws! NFC opent veel nieuwe toepassingen, zoals het OV. Nu ook de iPhone hier ondersteuning voor gaat krijgen is er een nog grotere userbase waarbij TransLink het opnieuw mag proberen.

  Ik hoop wel dat ze het niet alleen voor selected developers open gaan stellen maar een open NFC API geven met volledige Read/Write rechten waarbij het zowel mogelijk is om te emuleren en het mogelijk is om tags te beschrijven. Bij het emuleren is het natuurlijk wel de vraag of ze zo ver gaan dat de banken vervolgens ApplePay mogen omzeilen zoals dat nu al op Android kan.

 • Profielfoto
  /dev/enschede

  Dennissimeau op 28 mei 2018 09:54
  Ik ben zeer blij met dit nieuws! NFC opent veel nieuwe toepassingen, zoals het OV. Nu ook de iPhone hier ondersteuning voor gaat krijgen is er een nog grotere userbase waarbij TransLink het opnieuw mag proberen.

  Ik hoop wel dat ze het niet alleen voor selected developers open gaan stellen maar een open NFC API geven met volledige Read/Write rechten waarbij het zowel mogelijk is om te emuleren en het mogelijk is om tags te beschrijven. Bij het emuleren is het natuurlijk wel de vraag of ze zo ver gaan dat de banken vervolgens ApplePay mogen omzeilen zoals dat nu al op Android kan.

  Zomaar openstellen voor read/write kan ook piracy, rare attacks, etc. Ik hoop dat Apple heeft bedacht hoe je de chip toegankelijk kunt maken zonder dat de security een probleem gaat vormen.

 • Profielfoto
  Dennissimeau

  /dev/enschede op 28 mei 2018 10:34

  Dennissimeau op 28 mei 2018 09:54
  Ik ben zeer blij met dit nieuws! NFC opent veel nieuwe toepassingen, zoals het OV. Nu ook de iPhone hier ondersteuning voor gaat krijgen is er een nog grotere userbase waarbij TransLink het opnieuw mag proberen.

  Ik hoop wel dat ze het niet alleen voor selected developers open gaan stellen maar een open NFC API geven met volledige Read/Write rechten waarbij het zowel mogelijk is om te emuleren en het mogelijk is om tags te beschrijven. Bij het emuleren is het natuurlijk wel de vraag of ze zo ver gaan dat de banken vervolgens ApplePay mogen omzeilen zoals dat nu al op Android kan.

  Zomaar openstellen voor read/write kan ook piracy, rare attacks, etc. Ik hoop dat Apple heeft bedacht hoe je de chip toegankelijk kunt maken zonder dat de security een probleem gaat vormen.

  Uiteraard niet op chip level openstellen, maar gewoon een set API’s zoals dat voor de rest van iOS nu ook geldt en specifiek CoreNFC.

 • Profielfoto
  fritsveer

  Het wordt, als je het mij vraagt, wel tijd om dat stukje hardware te gaan gebruiken. Het brandt in mijn broekzak! Ik zou graag zien dat ik het eindelijk kan gebruiken voor betalen bijv.

 • Profielfoto
  xaddict

  NFC is toch redelijk makkelijk te klonen? Ik heb ooit zo’n pasje meegekregen op een festival en dat was op dag een gehackt. Unlimited biertjes! Of in het geval van Apple: unlimited andermans deuren open maken. De reclame van Centraal Beheer wordt dan waar.

 • Profielfoto
  iGuy

  xaddict op 28 mei 2018 11:40
  NFC is toch redelijk makkelijk te klonen? Ik heb ooit zo’n pasje meegekregen op een festival en dat was op dag een gehackt. Unlimited biertjes! Of in het geval van Apple: unlimited andermans deuren open maken. De reclame van Centraal Beheer wordt dan waar.

  Volgens mij heb je wel verschillende gradaties van beveiligingen, net als bij Wifi. De chip op je pinpas, paspoort en OV-chipkaart zal ongetwijfeld beter beveiligd zijn dan een pasje dat voor kort gebruik is.

  Overigens ben ik groot voorstander. Gebruik momenteel de NFC in mijn Android redelijk vaak voor betalingen, maar schrijf er ook NFC-tags mee, waarmee bijvoorbeeld andere android-gebruikers meteen op mijn Wifi kunnen als ze de telefoon tegen de tag houden. Stuk gebruiksvriendelijker meestal dan en QR-code.

 • Profielfoto
  janau

  Wat betreft de NFC-chip. Was er niet iets met betrekking tot de iPhone 6? Beperkte functionaliteit of iets dergelijks. Wie weet hier wat meer over?

 • Profielfoto
  KR1275

  Jippie. Erg welkom!

 • Profielfoto
  geanonimiseerd.account

  Reizen met OV en Apple Pay is niet een uitvinding van Apple maar kan door de EMV standaard van oa Mastercard en VISA. In Londen kan je daarom ook met je bankkaart reizen en dus ook als je die bankkaart in je iPhone hebt staan in de Apple Wallet… Dus als de.Nederlandse ov bedrijven kiezen voor de NFC bankpas dan kan je ook met je iPhone inchecken als je bijv via Bunq Apple Pay hebt

 • Profielfoto
  Yh-xxl

  Veiliger dan bluethooth

  Van waar haal je dat?!