Kwartaalcijfers Apple Q2-2018: Doemroepers zaten fout

Door: Raymon Mens - 8 reacties
Tim Cook Smile

Vorige week waren er ongebruikelijk veel “doomed” berichten over de iPhone X. De verkoop zou tegenvallen en leveranciers zouden met een overschot aan onderdelen zitten. Nu zijn Apple’s kwartaalcijfers er, en van al die berichten blijkt weinig waar.

Apple verkocht 52,2 miljoen iPhones in het tweede financiële kwartaal van 2018. In hetzelfde kwartaal vorig jaar waren dat er nog 50,7 miljoen. Geen explosie, maar een kleine nette groei. Op de Mac na deden ook andere producten deden het goed. De iPad is bijvoorbeeld definitief terug.

Kwartaalcijfers Apple Q2-2018 in het kort

De kwartaalcijfers in één overzichtelijke tabel. Omzet, winst, diensten en andere producten: in miljarden dollars. Verkoop van iPhone, iPad en Mac: in miljoenen eenheden.

 Q2 2018Q2 2017Verandering
Omzet61,13752,89616%
Winst13,82211,02925,32%
iPhone-verkoop52,21750,7632,86%
iPad-verkoop9,1138,9222,14%
Mac-verkoop4,0784,199-2,88%
Diensten9,1907,04130,52%
Andere producten3,9542,87338%

Omzet en winst

Apple-CFO Luca Maestri toonde vorig kwartaal een zeldzaam vertrouwen tijdens de verwachtingen voor dit kwartaal. Hij voorspelde niet alleen een omzet van 60 tot 62 miljard dollar, maar ook dat de omzet uit iPhone-verkopen meer dan 10% zou stijgen. De chief financial officer van Apple had gelijk, want Apple kondigde een omzett van 61,137 miljard dollar aan, een stijging van 15,57%. Dat is een nieuw absoluut record voor een tweede kwartaal. Apple maakte een winst van 13,822 miljard dollar (25,32%), oftewel 2,73 dollar per aandeel.

iPhone-verkoop

De verkoop van de iPhone laat een kleine groei zien, Apple verkocht 52,217 miljoen stuks. Een bescheiden stijging van 2,86%. Het is natuurlijk niet de groei met ‘double digit’ groei zoals aan het begin van het decennium, maar wel groei.

De koude douche is voor analisten die de afgelopen weken doem spraken over de iPhone X. Apple’s topmodel lijkt het prima te doen, want de gemiddelde verkoopprijs van een iPhone stijgt en stijgt. De gemiddelde verkoopprijs steeg van $ 606 vorig jaar naar $ 728 dit jaar. Een toename van $ 122. Dat is hoger dan de toename vorig kwartaal, die was $ 101. Apple verkocht dus niet alleen meer iPhones, maar ook meer dure iPhones.

iPad-verkoop

Twijfel niet langer: de iPad is terug. De omzet uit verkoop van de tablet steeg voor het vierde kwartaal op rij, dit keer met 2,14%, en er werden 9,113 miljoen stuks verkocht. Dit is niet alleen te danken aan de iPad Pro, maar ook aan de introductie van steeds goedkopere iPads. De gemiddelde verkooprijs was $ 450 en dat duidt op veel iPad Pro-verkoop, maar dat is mogelijk van korte duur nu de onlangs aangekondigde iPad 6 verkocht wordt. De gemiddelde prijs wordt daardoor verlaagd, maar de verkoopcijfers zullen stijgen.

iPad 9,7-inch kwartaalcijfers
Klik/tap voor groter.

Mac-verkoop

Jaar in, jaar uit, Apple blijft een kleine 20 miljoen Macs verkopen. Dit jaar ziet er echter uit als een slecht jaar voor de Mac. Het eerste kwartaal viel tegen en ook in het tweede kwartaal laat de Mac een kleine krimp zien vergeleken met vorig jaar. Apple verkocht 4,078 miljoen eenheden, een krimp van 2,88%. Het is wachten op nieuwe modellen, die weer een boost zullen veroorzaken.

Diensten en andere producten

Tim Cook is gebrand op slechts één cijfer: inkomsten uit diensten. De combinatie van de inkomsten uit de App Store, Apple Music, Apple Pay-commissies en de iCloud-upgrades weerspiegelt de kracht van het ecosysteem van Apple. Dat stopt niet bij de aankoop van een product maar gaat door met het gebruik ervan. Dit kwartaal genereerden services $ 9,190 miljard inkomsten, een flinke stijging van 30,52%

Als de iPhone het centrum van het ecosysteem van Apple is, dan zijn de “andere producten” satellieten. De AirPods en Beats, Apple TV en natuurlijk de Apple Watch, goed voor $ 3,954 miljard. Een stijging van 37,62%, waarschijnlijk het gevolg van de verkoopstart van de HomePod. Apple geeft voor deze producten geen individuele cijfers. Het is dus nog niet mogelijk om iets zinnigs over de prestaties van de HomePod te zeggen.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  kasuja

  Waarom specificeren ze niet welke iPhone hoeveel verkocht heeft.

  Met deze statistieken weet je nog niks behalve dat mensen meer geld hebben neergelegd voor iPhones in zijn algemeen.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Leuk en goed artikel. Goede conclusies ook, en de juiste kop. En als diensten en overig zo gigantisch groeien dan is de toekomst veel zonniger voor Apple dan gedacht.

  Alleen jammer dat de computers zo achterblijven.

  Gezien de reacties hier op OMT was dat al voorspeld: vrijwel iedereen klaagt al jaren hier over achterblijvende en te dure hardware in de computers.

 • Profielfoto
  Spinozo

  De verwachtingen waren eind vorig jaar veel hoger maar zijn inmiddels bijgesteld. Ze zullen nog niet meer dan 50 miljoen iPhone X-en hebben verkocht.

 • Profielfoto
  UtregCity

  Spinozo op 2 mei 2018 11:35
  De verwachtingen waren eind vorig jaar veel hoger maar zijn inmiddels bijgesteld. Ze zullen nog niet meer dan 50 miljoen iPhone X-en hebben verkocht.

  En dat zijn er niet genoeg? Apple heeft gisteren prima cijfers laten zien en alle criticasters de mond gesnoerd. Maar ja, dat levert geen clickbaits op.

 • Profielfoto
  Koezel

  Ook weer rechtgezet.

 • Profielfoto
  Festen

  Wat in deze vergelijkingen met vorig jaar altijd ontbreekt is de inflatie. Als je 2% meer omzet ten opzichte van vorig jaar, maar de inflatie is 2,5%, dan heb je eigenlijk minder verkocht. Iedere dollar uit 2017 is in 2018 immers 2,5% minder waard.

  Als je de inflatiecijfers van de VS, Europa, Japan en China meeneemt, zijn de verkopen van de iPhone en iPad redelijk stabiel, de diensten en ‘andere producten’ maken wel flinke winst, en de Mac heeft ongeveer 5% ingeleverd.

  Wat verder vooral opvallend is dat de ‘echte’ omzetgroei van de iPhones is gestopt.

 • Profielfoto
  Facundo

  Apple’s topmodel lijkt het prima te doen, want de gemiddelde verkoopprijs van een iPhone stijgt en stijgt.

  En het artikel staat vol met dit soort ‘logica’. Gelukkig kunnen we via de serieuze media lezen hoe het werkelijk zit. OMT heeft werkelijk geen greintje benul van economie, financiën en beleggen. Te gênant voor woorden.

 • Profielfoto
  KR1275

  Apple had veel meer macs verkocht als ze het productenprogramma op peil hadden gehouden.

  Een nieuwe mini in 2015, 2016 en 2017 zou als warme broodjes over de toonbank zijn gegaan.