Raymon Mens
Raymon Mens Apple Inc. 2 mei 2018

Kwartaalcijfers Apple Q2-2018: Doemroepers zaten fout

Vorige week waren er ongebruikelijk veel “doomed” berichten over de iPhone X. De verkoop zou tegenvallen en leveranciers zouden met een overschot aan onderdelen zitten. Nu zijn Apple’s kwartaalcijfers er, en van al die berichten blijkt weinig waar.

Apple verkocht 52,2 miljoen iPhones in het tweede financiële kwartaal van 2018. In hetzelfde kwartaal vorig jaar waren dat er nog 50,7 miljoen. Geen explosie, maar een kleine nette groei. Op de Mac na deden ook andere producten deden het goed. De iPad is bijvoorbeeld definitief terug.

Kwartaalcijfers Apple Q2-2018 in het kort

De kwartaalcijfers in één overzichtelijke tabel. Omzet, winst, diensten en andere producten: in miljarden dollars. Verkoop van iPhone, iPad en Mac: in miljoenen eenheden.


Omzet en winst

Apple-CFO Luca Maestri toonde vorig kwartaal een zeldzaam vertrouwen tijdens de verwachtingen voor dit kwartaal. Hij voorspelde niet alleen een omzet van 60 tot 62 miljard dollar, maar ook dat de omzet uit iPhone-verkopen meer dan 10% zou stijgen. De chief financial officer van Apple had gelijk, want Apple kondigde een omzett van 61,137 miljard dollar aan, een stijging van 15,57%. Dat is een nieuw absoluut record voor een tweede kwartaal. Apple maakte een winst van 13,822 miljard dollar (25,32%), oftewel 2,73 dollar per aandeel.

iPhone-verkoop

De verkoop van de iPhone laat een kleine groei zien, Apple verkocht 52,217 miljoen stuks. Een bescheiden stijging van 2,86%. Het is natuurlijk niet de groei met ‘double digit’ groei zoals aan het begin van het decennium, maar wel groei.

De koude douche is voor analisten die de afgelopen weken doem spraken over de iPhone X. Apple’s topmodel lijkt het prima te doen, want de gemiddelde verkoopprijs van een iPhone stijgt en stijgt. De gemiddelde verkoopprijs steeg van $ 606 vorig jaar naar $ 728 dit jaar. Een toename van $ 122. Dat is hoger dan de toename vorig kwartaal, die was $ 101. Apple verkocht dus niet alleen meer iPhones, maar ook meer dure iPhones.

iPad-verkoop

Twijfel niet langer: de iPad is terug. De omzet uit verkoop van de tablet steeg voor het vierde kwartaal op rij, dit keer met 2,14%, en er werden 9,113 miljoen stuks verkocht. Dit is niet alleen te danken aan de iPad Pro, maar ook aan de introductie van steeds goedkopere iPads. De gemiddelde verkooprijs was $ 450 en dat duidt op veel iPad Pro-verkoop, maar dat is mogelijk van korte duur nu de onlangs aangekondigde iPad 6 verkocht wordt. De gemiddelde prijs wordt daardoor verlaagd, maar de verkoopcijfers zullen stijgen.

iPad 9,7-inch
Klik/tap voor groter.

Mac-verkoop

Jaar in, jaar uit, Apple blijft een kleine 20 miljoen Macs verkopen. Dit jaar ziet er echter uit als een slecht jaar voor de Mac. Het eerste kwartaal viel tegen en ook in het tweede kwartaal laat de Mac een kleine krimp zien vergeleken met vorig jaar. Apple verkocht 4,078 miljoen eenheden, een krimp van 2,88%. Het is wachten op nieuwe modellen, die weer een boost zullen veroorzaken.

Diensten en andere producten

Tim Cook is gebrand op slechts één cijfer: inkomsten uit diensten. De combinatie van de inkomsten uit de App Store, Apple Music, Apple Pay-commissies en de iCloud-upgrades weerspiegelt de kracht van het ecosysteem van Apple. Dat stopt niet bij de aankoop van een product maar gaat door met het gebruik ervan. Dit kwartaal genereerden services $ 9,190 miljard inkomsten, een flinke stijging van 30,52%

Als de iPhone het centrum van het ecosysteem van Apple is, dan zijn de “andere producten” satellieten. De AirPods en Beats, Apple TV en natuurlijk de Apple Watch, goed voor $ 3,954 miljard. Een stijging van 37,62%, waarschijnlijk het gevolg van de verkoopstart van de HomePod. Apple geeft voor deze producten geen individuele cijfers. Het is dus nog niet mogelijk om iets zinnigs over de prestaties van de HomePod te zeggen.

Reageer op artikel:
Kwartaalcijfers Apple Q2-2018: Doemroepers zaten fout
Sluiten