Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 11 mei 2018

Jony Ive: “Steve Jobs wist niets van de Apple Watch”

In een interview met horloge-tijdschift Hodinkee doet Apple-ontwerper Sir Jonathan ‘Jony’ Ive een boekje open over het ontstaan van de Apple Watch. Wat blijkt? Hij is serieuze een horloge-liefhebber en Steve Jobs heeft nooit iets van de plannen om een horloge te maken geweten.

Al sinds zijn jeugd is Ive gefascineerd door de werking van alledaagse producten en zo ook voor klokken en horloges. Hij maakte ze open en bekeek ze nauwkeurig. Naar eigen zeggen verwonderde hij zich over de “alternatieve realiteit en toegankelijke complexiteit” die hij aantrof.

Het eerste horloge van Jony Ive

De topontwerper had echter nog een andere, grote hobby: ruimtevaart. Daardoor was hij geïnteresseerd in kleine rariteiten. Die zie je vaak terug in het ontwerp van eenzijdige, functionele producten. Zijn eerste horloge was dan ook een digitaal horloge met LCD-schermpje, waar je aan de zijkant op moest drukken om de tijd te zien. Later gevolgd door meer exclusievere modellen waarvan het onwerp hem zeer aansprak. Denk aan de Omega Speedmaster en de Patek Philippe Nautilus.

Klik/tap voor groter

Steve Jobs wist niets van Apple Watch

Ive is dus duidelijk een horlogeman, maar hij heeft het met Steve Jobs nooit over horloges gehad. Er was altijd wel interesse voor horlogetechniek binnen het designteam, maar het idee voor de Apple Watch ontstond maanden na het overlijden van Jobs. Apple’s product-team laste toen een pauze in om te kijken welke richting men op wilde.

In die tijd maakte Apple al krachtige producten die in je broekzak pasten, zoals de iPod en iPhone. De ontwerper wilde techniek echter persoonlijker maken. Iedereen had al een horloge om zijn pols en een telefoon waarop de tijd stond, maar die waren niet echt met je verbonden. Het was tijd voor een nieuw product, persoonlijker dan de iPhone.

Ive (tweede van links) poseert samen met Phil Schiller, Tony Fadell, Steve Jobs, Scott Forstall en Eddy Cue na de onthulling van de iPhone in 2007.

Apple kon het niet alleen

Dit totaal nieuwe product, de Apple Watch, stelde het team voor nieuwe uitdagingen. Er was nauwelijks know-how in huis. Dus werden voor het eerst in de geschiedenis van Apple externe horloge-experts geraadpleegd gedurende het hele ontwikkeltraject.

Zelfs voor de ontwikkeling van de bandjes werd een aparte ontwerper, Marc Newson, ingeschakeld. Hij was bevriend met Ive en zijn invloed is duidelijk terug te zien. Bijvoorbeeld in de sportbandjes van de Apple Watch. Die lijken op de bandjes voor de Ikepod, een horloge dat Newson eerder maakte. Newson leverde bijzonder goed werk, want met kwaliteit van de Apple Watch-bandjes, streefde Apple de gevestigde orde, de Zwitserse horlogemakers, voorbij.

De Ikepod van Marc Newson – Klik/tap voor groter.

Meest trots op digital crown

Ive is het meest trots op het idee om de crown, het draaimechanisme aan de zijkant van de meeste analoge horloges, te gebruiken als selectie-mechanisme. Dat voorkomt vette vingers op het scherm en levert tevens een tweede knop op.

Op de vraag hoe Ive kijkt tegen de positie van Apple binnen de horloge-industrie en de reacties in de media, reageert hij kort en bondig: “Kritiek krijgen we altijd, ook op de iPhone. Het wordt pas echt interessant als mensen geïntrigeerd raken. Het meest motiverend is om te horen dat de Apple Watch een positieve uitwerking op het leven van klanten heeft. Onze positie tegenover gevestigde, Zwitserse merken doet me weinig. Ik wil vooral impactvolle producten maken.”

De ‘Digital Crown’ in detail.

Ive besluit zijn relaas – als horlogeliefhebber – met de opmerking dat hij behalve zijn Apple Watch nog maar weinig van de andere horloges draagt die hij in de loop der tijd heeft verzameld. Het hele interview kun je hier lezen.

Reageer op artikel:
Jony Ive: “Steve Jobs wist niets van de Apple Watch”
Sluiten