Jony Ive: “Steve Jobs wist niets van de Apple Watch”

Door: Raymon Mens - 15 reacties
Jony Ive, Tim Cook, Wall Street Journal

In een interview met horloge-tijdschift Hodinkee doet Apple-ontwerper Sir Jonathan ‘Jony’ Ive een boekje open over het ontstaan van de Apple Watch. Wat blijkt? Hij is serieuze een horloge-liefhebber en Steve Jobs heeft nooit iets van de plannen om een horloge te maken geweten.

Al sinds zijn jeugd is Ive gefascineerd door de werking van alledaagse producten en zo ook voor klokken en horloges. Hij maakte ze open en bekeek ze nauwkeurig. Naar eigen zeggen verwonderde hij zich over de “alternatieve realiteit en toegankelijke complexiteit” die hij aantrof.

Het eerste horloge van Jony Ive

De topontwerper had echter nog een andere, grote hobby: ruimtevaart. Daardoor was hij geïnteresseerd in kleine rariteiten. Die zie je vaak terug in het ontwerp van eenzijdige, functionele producten. Zijn eerste horloge was dan ook een digitaal horloge met LCD-schermpje, waar je aan de zijkant op moest drukken om de tijd te zien. Later gevolgd door meer exclusievere modellen waarvan het onwerp hem zeer aansprak. Denk aan de Omega Speedmaster en de Patek Philippe Nautilus.

Seiko Watch
Klik/tap voor groter

Steve Jobs wist niets van Apple Watch

Ive is dus duidelijk een horlogeman, maar hij heeft het met Steve Jobs nooit over horloges gehad. Er was altijd wel interesse voor horlogetechniek binnen het designteam, maar het idee voor de Apple Watch ontstond maanden na het overlijden van Jobs. Apple’s product-team laste toen een pauze in om te kijken welke richting men op wilde.

In die tijd maakte Apple al krachtige producten die in je broekzak pasten, zoals de iPod en iPhone. De ontwerper wilde techniek echter persoonlijker maken. Iedereen had al een horloge om zijn pols en een telefoon waarop de tijd stond, maar die waren niet echt met je verbonden. Het was tijd voor een nieuw product, persoonlijker dan de iPhone.

Ive (tweede van links) poseert samen met Phil Schiller, Tony Fadell, Steve Jobs, Scott Forstall en Eddy Cue na de onthulling van de iPhone in 2007.

Apple kon het niet alleen

Dit totaal nieuwe product, de Apple Watch, stelde het team voor nieuwe uitdagingen. Er was nauwelijks know-how in huis. Dus werden voor het eerst in de geschiedenis van Apple externe horloge-experts geraadpleegd gedurende het hele ontwikkeltraject.

Zelfs voor de ontwikkeling van de bandjes werd een aparte ontwerper, Marc Newson, ingeschakeld. Hij was bevriend met Ive en zijn invloed is duidelijk terug te zien. Bijvoorbeeld in de sportbandjes van de Apple Watch. Die lijken op de bandjes voor de Ikepod, een horloge dat Newson eerder maakte. Newson leverde bijzonder goed werk, want met kwaliteit van de Apple Watch-bandjes, streefde Apple de gevestigde orde, de Zwitserse horlogemakers, voorbij.

Marc Newson ikepod
De Ikepod van Marc Newson – Klik/tap voor groter.

Meest trots op digital crown

Ive is het meest trots op het idee om de crown, het draaimechanisme aan de zijkant van de meeste analoge horloges, te gebruiken als selectie-mechanisme. Dat voorkomt vette vingers op het scherm en levert tevens een tweede knop op.

Op de vraag hoe Ive kijkt tegen de positie van Apple binnen de horloge-industrie en de reacties in de media, reageert hij kort en bondig: “Kritiek krijgen we altijd, ook op de iPhone. Het wordt pas echt interessant als mensen geïntrigeerd raken. Het meest motiverend is om te horen dat de Apple Watch een positieve uitwerking op het leven van klanten heeft. Onze positie tegenover gevestigde, Zwitserse merken doet me weinig. Ik wil vooral impactvolle producten maken.”

De ‘Digital Crown’ in detail.

Ive besluit zijn relaas – als horlogeliefhebber – met de opmerking dat hij behalve zijn Apple Watch nog maar weinig van de andere horloges draagt die hij in de loop der tijd heeft verzameld. Het hele interview kun je hier lezen.

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  fatboysmart

  Ik blijf ze lelijk vinden… ben altijd meer van de ronde klokjes.

 • Profielfoto
  Night
 • Profielfoto
  McMeller

  Dan doe je er toch zo’n fantastische ronde bumper omheen?

 • Profielfoto
  wensink

  De Apple Watch persoonlijker dan de iPhone? Daar ben ik het niet helemaal mee eens geloof ik.

 • Profielfoto
  Night

  Ik denk dat Ive daarmee bedoeld dat een watch “aan je vast zit” en hierdoor – ook met de ‘health’-achtergrond persoonlijker (niet deelbaar met anderen) is.

 • Profielfoto
  Roel Neumann

  Ive is toch derde van links?

 • Profielfoto
  peterharte

  Hij is serieuze een horloge-liefhebber ?

 • Profielfoto
  El patron

  Ive is derde van links

 • Profielfoto
  Dick de Roos

  Vierde van rechts zie ik Jony Ive.

  Eigenlijk. 🤔

  Dus. 🤓

 • Profielfoto
  Dick de Roos

  En verder zie ik in de beginfoto van dit item geen Apple Watch om zijn pols.

  Zoiets zou je (ik dan) toch denken als het interview over de Apple Watch gaat ten opzichte van gewone horloges.

  (dit had ik in bovenstaande willen plaatsen, maar een bewerking van een geplaatst bericht kan dus (nog steeds) niet. Vandaar 😕 )

 • Profielfoto
  koen

  Roel Neumann op 11 mei 2018 19:16
  Ive is toch derde van links?

  Phil mag meedoen voor spek en bonen.

 • Profielfoto
  seek

  koen op 11 mei 2018 22:04 Phil mag meedoen voor spek en bonen.

  Wat bedoel je?

 • Profielfoto
  koen

  Nou, Phil Schiller staat links, maar omdat hij niet echt meedoet, staat Ive dus tweede van links.

 • Profielfoto
  TheBigZ

  LOL

 • Profielfoto
  polansky

  Dames / Heren,

  Kijk even wat voor horloge meneer ‘Ive’ hier draagt….

  Dat is zeker géén Apple watch……